Az eddigi elnök, Yoweri Museveni győzelmét hozták Ugandában a múlt heti választások, az államfő első számú ellenfele, Kizza Besigye azonban csalást emleget, és elutasítja az eredményt, amelyet bíróságon kíván megtámadni.

Csak könnygáz bevetésével tudták megfékezni a rendőrök az ugandai fővárosban, Kampalában azokat a tüntetőket, akik szombaton vonultak az utcára, hogy a választások eredménye ellen tiltakozzanak. A csütörtöki voksoláson, amelyen a 10,4 millió választópolgár 68 százaléka vett részt, a hivatalos bejelentés szerint a jelenlegi - immár a harmadik mandátumára készülő - államfő, a Nemzeti Ellenállási Mozgalom (NRM) élén álló, 62 éves Yoweri Museveni a szavazatok több mint 59 százalékát kapta meg, míg fő ellenfelének, a Fórum a Demokratikus Változásért (FDC) 49 éves vezérének, Kizza Besigyének mintegy 37 százalék jutott. A maradék három elnökjelölt összesen 3 százalékon osztozott. Az ellenzék nemcsak az elnökválasztáson maradt alul, hanem a vele párhuzamosan tartott parlamentin is: a lapzártánkig nyilvánosságra hozott adatok szerint Museveni pártja mintegy kétharmados többségre számíthat a 284 tagú törvényhozásban.

"Az FDC úgy döntött, hogy megtámadja az eredményt" - jelentette ki Besigye, mondván: bírósághoz fordulnak, mert illegálisnak tartják a szerintük tömeges visszaélésekkel tarkított voksolást. Az első számú ellenzéki jelölt ugyanakkor nyugalomra intette híveit, akik közül többen azt állítják, hogy nem engedték az urnákhoz őket, mert nevük nem szerepelt a választásra jogosultak listáján. Szerintük csaltak a szavazatszámlálók is, az ellenzék aktivistái által gyűjtött adatok ugyanis nagyon eltérnek a hivatalosaktól: szerintük Besigye 49, Museveni pedig 47 százalékot kapott. A hatalom képviselői azonban elutasítják a vádakat, mondván: az ellenzékiek egyszerűen "rossz vesztesek", a szavazás pedig "békés, nagyon demokratikus, szabad és tisztességes" volt.

Az Európai Unió képviselői már a választási hadjárat előzetes vizsgálatakor megállapították: bár a legutóbbi, 2001-es szavazáshoz képest sokat javult a helyzet, a pálya még mindig a hatalmon lévők javára lejtett. Miközben - az államfő szerint "terroristákkal cimboráló" - Besigye ellen még novemberben egyebek közt hazaárulás és nemi erőszak vádjával büntetőeljárást indítottak, Museveni az államapparátust és a kormánykézen lévő sajtó részrehajlását is kihasználta a korteskedésben. Amúgy a nyáron a parlament az ő kezdeményezésére oldotta föl azt az alkotmányos korlátozást, amely egy személynek legfeljebb két államfői mandátumot engedélyezett.

Pedig Museveni öt évvel ezelőtti megválasztásakor bejelentette: a következő alkalommal már nem kívánja újra megméretni magát, sőt 1986-ban, miután az általa irányított, ötéves gerillaharc eredményeként kipenderítették a bársonyszékből az elnöki palota akkori lakóját, Tito Okellót, még abban látta Afrika és különösképpen Uganda problémáinak fő okát, hogy a vezetők túlságosan sokáig akarnak hatalmon maradni. Ez az álláspontja azonban igencsak megváltozott az ország élén eltöltött két évtized alatt, és hét végi sajtóértekezletén már arról beszélt, hogy a tartós uralom csak akkor gond, ha nem párosul demokráciával. Márpedig őt demokratikus úton választották újra - tette hozzá.

Museveni, aki Idi Amin diktátor megbuktatása után 1980-ban egy ideig még miniszteri tisztséget is viselt, majd 1981-ben fegyverrel fordult szembe az akkori hatalommal, az ország élére kerülve Afrika amolyan "bezzeggyereke" lett, és sokáig az is maradt. Nyugaton a fekete kontinens új nemzedékének képviselőjét látták benne, és ennek megfelelően szponzorálták is tevékenységét. Ma Uganda költségvetésének közel felét teszik ki a külföldi adományok, amelyek segítségével sikerült a közoktatásban részt vevők számát tíz év alatt a duplájára emelni, a HIV-fertőzöttek arányát pedig 30-ról 6 százalékra csökkenteni, miközben a gazdasági növekedés elérte az évi 5 százalékot. Az eredmények láttán még azt is elnézték neki, hogy a rendteremtés jelszavával sajátos egypártrendszert hozott létre, amely csak szigorú keretek között engedélyezte az övén kívül más pártok létezését. E korlátozást csak egy tavaly júliusban tartott népszavazás nyomán oldották föl, így a mostani volt negyed század után az első többpárti választás Uganda történetében.

Idővel egyre több csalódást okozott az elnök támogatóinak, és mind jobban kezdett hasonlítani Afrika "hagyományos" erős embereihez. 1998-ban például Ruandával karöltve fegyverrel kelt a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaság kormányellenes lázadóinak segítségére. Ekkor fordult el tőle Kizza Besigye is, aki a gerillaidőszakban Museveni orvosa és szövetségese volt, 2001-ben azonban már vele szemben pályázott az államfői posztra, de alulmaradt, aztán dél-afrikai emigrációba vonult, mert úgy érezte, veszélyben van az élete. A két férfi közt valaha olyan szoros volt a kapcsolat, hogy - mint azt a The New York Times amerikai napilap írta - Besigye Museveni egykori barátnőjét vette feleségül, több mint hat éve azonban szóba sem állnak egymással.

Az újabb siker mellett az figyelmeztető lehet az államfőnek, hogy míg 1996-ban 75, 2001-ben pedig 69 százalékot szerzett, most a legutóbbinál mintegy 10 százalékponttal kevesebb voks jutott neki, és éppen ennyivel nőtt Besigye támogatottsága. Ráadásul megcsappant az Ugandát támogató országok adakozó kedve is, London például tavasszal közel tízmillió dollárt tartott vissza. A harmadik államfői mandátumra lehetőséget adó alkotmánymódosítás és a legerősebb ellenfelével szemben indított eljárás mellett azt is Museveni szemére vetik, hogy nem tud dűlőre jutni az egykori brit protektorátus északi részén garázdálkodó, szektaszerű fegyveres csoporttal, a Joseph Kony vezette Úr Ellenállási Hadseregével, amelynek kegyetlenkedései következtében tízezrek vesztették életüket, és több mint másfél millió ember kényszerült elmenekülni otthonából. Súlyos gondot okoz a féktelen korrupció is, de Uganda eddigi támogatóinak aligha marad más választásuk, mint folytatni az ország megsegítését, mert az adományok felfüggesztése az amúgy is nagyrészt szegénységben élő 27 milliós lakosságot sújtaná. Ráadásul tény - és a donor országoknak talán ez a legfontosabb -, hogy Museveninek, az északi területeket kivéve, valóban sikerült stabilitást teremtenie a 44 éve független Ugandában, amely 1971 és 1986 között öt puccsot élt meg.

POÓR CSABA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A Samsung eddigi legjobb mobilos kameráját kaphatja meg a Galaxy Fold 2 is

A Samsung eddigi legjobb mobilos kameráját kaphatja meg a Galaxy Fold 2 is

Megválasztották Handó utódját az OBH élére

Megválasztották Handó utódját az OBH élére

Nyomoz a rendőrség Borkai fiának az ügyében

Nyomoz a rendőrség Borkai fiának az ügyében

"Macron új stratégiája, hogy hülyegyerek legyen"

"Macron új stratégiája, hogy hülyegyerek legyen"

Ezt ne tegyük, ha a hozzátartozónk depressziós

Ezt ne tegyük, ha a hozzátartozónk depressziós

Kifogyhatott az üzemanyag az eltűnt katonai repülőgépből

Kifogyhatott az üzemanyag az eltűnt katonai repülőgépből