Tetszett a cikk?

Lemondásra szólították fel Thakszin Shinavatra thaiföldi kormányfőt családja botrányos üzletei miatt az utóbbi hetekben megrendezett több tízezres tömegtüntetéseken. Válaszul az exüzletember április elejére rendkívüli választásokat írt ki, amelyet azonban az ellenzék bojkottál.

"Hazafias önfeláldozás" - erre való hivatkozással adta el Thakszin Shinavatra thaiföldi kormányfő fia és lánya január végén az apjuktól öt éve, annak hatalomra kerülésekor rájuk ruházott Shin Corporation médiabirodalom 49 százalékos részesedését mintegy 1,9 milliárd dollárért a szingapúri állami befektetési társaságnak, a Temasek Holdingsnak. Aligha gondolták volna, hogy lépésük épp a visszájára fordul, és akár derékba is törheti az alig egy éve a délkelet-ázsiai ország történelmében példa nélküli módon újraválasztott exüzletember politikai karrierjét. Pedig az eladással részben az volt a céljuk, hogy apjukat a továbbiakban ne lehessen a hivatala és a családja üzleti vállalkozásai közötti összeférhetetlenséggel vádolni. Amit riválisai kormányzásának öt éve alatt folyton-folyvást a szemére vetettek, és részben emiatt mára már több korábbi szövetségese is szembefordult vele.

A minden idők legnagyobb összegű thaiföldi vállalateladásának nyilvánosságra kerülése óta azonban még vehemensebb támadások érték a leggazdagabb thaiföldi üzletembernek számító kormányfőt. Végül Thakszin - a délkelet-ázsiai királyság uralkodójával folytatott konzultáció után - a múlt pénteken bejelentette a parlament feloszlatását és április 2-ára az előrehozott választások kiírását. Nem csak azt vetették a szemére, hogy stratégiailag fontos, a távközlésben, a televíziózásban, de még a légi közlekedésben is érdekelt, nemzeti vagyont adott külföldi kézbe, hanem egyenesen az ügylet törvényességét kérdőjelezték meg.

Hatalommal és bennfentes tőzsdei információkkal való visszaélést emlegetnek, ám az illetékes hatóságok - köztük 28 szenátor kérésére az alkotmánybíróság - egyelőre nem találták megalapozottnak bármiféle vizsgálat megindítását. Különösnek tartják, hogy alig néhány nappal a tőzsdei ügylet létrejötte előtt a kormány javaslatára a parlament - amelyben nagy többségben Thakszin pártjának, a Thaiföldiek szeretik a thaiföldieket (TRT) képviselői ülnek - áldását adta arra a törvénymódosításra, hogy külföldi befektetők maximálisan 49 százalékos részesedést szerezhetnek thaiföldi távközlési vállalatban. Épp annyit, amekkora részesedést most a kormányfő gyerekei eladtak.

A bangkoki tőzsdefelügyelet amiatt gyanakodott a bennfentes információkkal való visszaélésre, mert a kormányfő két gyermeke a tranzakció megkötését megelőző napon 11 százaléknyi Shin-részvényt vásárolt, darabját 2,5 centért, amit aztán 50-szeres árfolyamon adott tovább a szingapúriaknak. A testület végül törvényesnek találta az ügyletet, miután kiderült: az eladó, egy, a Virgin-szigeteken bejegyzett offshore cég szintén a két Thakszin gyerek tulajdonában volt, csakhogy erről korábban nem adtak számot. Úgy tűnik, minden a törvényes keretek között folyt, mégis általános felháborodást keltett, hogy az 1,9 milliárd dolláros vételár után - mivel Thaiföldön nincs árfolyamnyereség-adó - nem kellett a kormányfő gyerekeinek adót fizetniük.

Belpolitikai válság kerekedett az üzletből. Ügyesen lovagolta meg ugyanis a tranzakció nyomán felerősödött elégedetlenséget a kormányfő egyik korábbi bizalmasa, a barátjából mára ellenfelévé vált Sondhi Limthongkul médiamágnás. Tavaly ősszel mozgalmat indított Thakszin hatalmának a megdöntésére, miután az állami televízió nem volt hajlandó leadni azt a műsort, amelyben többek között hatalommal való visszaéléssel, korrupcióval vádolta meg egykori barátját. Csatlakozott a médiamágnáshoz az ellenzék is, és egyesült erővel az utóbbi három hét végén több tízezer tüntetőt vittek ki a főváros utcáira, akik a kormányfő azonnali lemondását követelték. Ilyesfajta kormányellenes megmozdulásra a katonai rezsim 1992-ben történt megdöntése óta nem volt példa. A szerveződés erejét csak növelte, hogy mellé állt buddhista szerzetesmozgalmával az a nagy presztízsű nyugalmazott tábornok, Chamlong Srimuang, aki 1992-ben a katonai rezsimet megdöntő mozgalom élére állt, majd Thakszin mentora lett. Az aszkéta életmódot élő extábornok is lemondásra szólította fel a kormányfőt, mondván, a szingapúriakkal kötött üzlet miatt az emberek szemében hitelét vesztette.

Ellentmondásos Thakszin kormányfőségének megítélése. Miközben elismerik a gazdaság terén felmutatott eredményeit, autokratának tartják, aki nem tűri, hogy ellentmondjanak neki. Döntéseit egy személyben, tanácsadóinak meghallgatása nélkül hozza, és egyáltalán nem viseli el a kritikát.

Nepotizmussal is vádolják, amiért rokonait, korábbi alkalmazottait magas pozíciókba ültette. Az egyiküket a hadsereg főparancsnokává, a másikukat pedig az országos rendőrparancsnok helyettesévé nevezte ki, cégbirodalmának két korábbi alkalmazottját pedig a szenátus az alkotmánybíróság tagjává tette meg, de saját embereivel töltötte fel a korrupcióellenes kormányhivatalt is. Azt is elérte még az előző ciklusban, hogy a parlament a választási törvényt pártja számára kedvezően módosítsa: vegyes - egyéni jelöltekre és pártlistára történő voksolás - rendszer váltotta fel a korábbit. Mindeközben azonban mindig is kényesen ügyelt arra, hogy populista intézkedéseivel, olcsó egészségügyi ellátással, az agrártermelők adósságainak az elengedésével és kedvezményes állami hitelekkel a vidéken élő szegény tömegek - akiknek hatalomra kerülését köszönheti - szilárd támogatását megtartsa. Még azon az áron is, hogy eközben a városi, különösen a bangkoki középosztály körében rendkívül népszerűtlenné vált.

Nem először szorongatják üzleti ügyei miatt Thakszint. 2001-ben kormányfőségét kockáztatta azzal, hogy kiderült: a kilencvenes évek elején, minisztersége idején nem a valóságnak megfelelően állította össze vagyonbevallásait, néhány igen értékes vagyontárgyat, köztük részvényeket "elfelejtett" feltüntetni. A korrupcióellenes bizottság vádjainak akkor az alkotmánybíróság nem adott helyt.

A három évvel előrehozott választás ügyes húzásnak tűnik, ám a belpolitikai válságot aligha oldja meg. Az előrejelzések szerint a rendkívüli választás a lakosság háromnegyedét kitevő vidéki szavazók voksainak köszönhetően ismét Thakszin pártjának a győzelmét hozná, igaz, ezúttal a jelenleginél - az 500 fős törvényhozásban most 377 mandátummal rendelkezik - valamivel kevesebb képviselője lenne. A három legnagyobb ellenzéki párt aztán hétfőn - politikai reformokat követelve - a választás bojkottját határozta el, és a kormányellenes tüntetések folytatására szólított fel. A tiltakozó akciókkal mindaddig nem hagynak fel, amíg Thakszint lemondásra nem kényszerítik. A kínai selyemkereskedő-családból származó kormányfő egyelőre nem kíván lemondani hivataláról, de megpendítette a választás elhalasztásának lehetőségét az egyre erősödő válsághangulat csillapítására.

TÁLAS ANDREA

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyáron jöhet a Microsoft havidíjas számítógépe

Nyáron jöhet a Microsoft havidíjas számítógépe

Íme a magyar kéz által rajzolt kombi Mercedes EQS luxus-villanyautó

Íme a magyar kéz által rajzolt kombi Mercedes EQS luxus-villanyautó

32 törvényt nyomnak át a parlamenten a jövő héten

32 törvényt nyomnak át a parlamenten a jövő héten