Tetszett a cikk?

Féléves kormányzása alatt szinte minden lehetőséggel megpróbálkozott a nemzeti-radikális Törvény és Igazságosság párt hatalmának megszilárdítása érdekében, legutóbb pedig már a szejm feloszlatását vetette fel.

Kisebbségi kormány alakítása szélsőséges pártok külső támogatásával, majd a velük megkötött kvázikoalíciós megállapodás, annak kudarcakor pedig a szejm feloszlatásának, előrehozott választás májusi kiírásának az ötlete. Nagyjából ez a mérleg vonható a tavaly őszi parlamenti, majd elnökválasztást megnyert nemzeti-radikális Törvény és Igazságosság (PiS) kormánypárt féléves hatalmi játszmájáról.

A java azonban még hátravan. A PiS elnöke, Jaroslaw Kaczynski ugyanis közölte, ha májusban mégsem kerülhet sor újabb választásra, akkor pártja mégis kitölti 2009-ig szóló mandátumát. Ez esetben a szilárd többségi kormányzás érdekében immár formálisan is koalícióra lép a populista Andrzej Lepper parasztvezér vezette, EU- és NATO-ellenes, a piacgazdaságot elutasító agrárpárttal, az Önvédelemmel (SO), valamint az előző baloldali koalícióban egy ideig részt vett Lengyel Parasztpárttal (PSL). A magát baloldalinak tartó Lepper - akinek elképzelései között szerepel, hogy a rendszerváltás kárvallottai között osszák szét az ország valutatartalékait - máris érezni véli a hatalom ízét, és közölte: aktívan részt kíván venni a kormányzásban, pártjának három miniszteri posztot, saját magának az agrártárcát követeli.

A belpolitikai válsággal fenyegető helyzetben egyre inkább egy ilyesfajta kusza koalíció létrejötte a valószínű. A pártja választási győzelmekor morális forradalmat, a rendszerváltásban csalódottak felrázására a IV. Lengyel Köztársaság eljövetelét ígérő Kaczynskinak - a tervek szerint lapzártánk után, csütörtökön előterjesztendő - a szejm feloszlatására irányuló kezdeményezése várhatóan nem kapja meg a 460 fős szejmben a szükséges kétharmados támogatást. A jobboldal elsöprő győzelmét hozó tavalyi választáson másodikként végzett liberális-konzervatív Polgári Platform (PO) - a PiS legfőbb riválisa, ám egyúttal lehetséges koalíciós partnere - ugyanis csak szeptemberben, az önkormányzati választással egy időben tartaná megfelelőnek az újbóli megmérettetést. Támogatása nélkül - 133 képviselői mandátummal rendelkezik - elképzelhetetlen a parlament feloszlatása. Legfőbb érve az, hogy májusig lehetetlen elvégezni azt az alkotmánymódosítást is igénylő törvényalkotási munkát, ami egy új választási rendszer kialakításához szükséges.

A két nagy jobboldali párt - amely a választási kampány, majd a koalíciós alkudozások során főként a PiS aggresszív, a kialkudott egyezséget felrúgó viselkedése miatt összeveszett - csak a választási rendszer megváltoztatásában tudott megállapodásra jutni. A PO vetette fel, hogy a jelenlegi kizárólag listás rendszert vegyessé, azaz egyéni jelöltek indulását lehetővé tevő rendszerré alakítsák át. A tervek szerint a 460 fős szejmbe 230 mandátumot a pártok egyéni választókerületi jelöltjei szerezhetnének meg, a fennmaradó hányadot pedig a pártlistákra leadott voksok alapján lehetne betölteni. Ám hiába jutottak dűlőre ebben a fontos kérdésben, ha az időpontot illetően mindketten ragaszkodnak eredeti elképzelésükhöz.

A szejm feloszlatása - ha azt maga a PiS komolyan gondolná - persze egyszerűbben, a Kazimierz Marcinkiewicz kormányfő vezette kisebbségi kabinet lemondásával elérhető is lenne. Ebben az esetben, ha a szejm pártjai képtelenek lennének - az alkotmányban előírt módon - egy új miniszterelnöknek bizalmat szavazni, az államfő, jelen esetben a PiS- pártelnök ikertestvére, Lech Kaczynski gond nélkül kiírhatná a választást. A kormányfő azonban nem hajlandó ezt megtenni - vélhetően a háttérből irányító Kaczynski pártelnök sem akarja ezt -, bár a múlt héten megpendítette, a parlament feloszlatásának kudarca esetén bizalmi szavazást kér kormányával szemben.

Nem mintha kiutat jelentene a jelenlegi patthelyzetből az előrehozott választás. Az utóbbi hetekben végzett közvélemény-kutatásokból egyértelműen az derül ki, hogy a két konzervatív párt fej fej mellett halad, és egyiküknek sincs esélye egyedül a többségi mandátum megszerzésére. A jelenlegi parlamenti erőviszonyok annyiban viszont módosulnának, hogy két kisebb párt, az ultraklerikális, szélsőjobboldali Lengyel Családok Ligája (LPR) - amelyet a PiS a Lepper-féle parasztpárt mellett bevett a kvázikoalíciós paktumba -, valamint a PSL nem jutna be, ám az előző parlamenti ciklus nagy részében kisebbségben kormányzó Demokratikus Baloldali Szövetség (SLD) megerősödne. A háttérben egyes elemzők szerint taktikai megfontolások is meghúzódnak, Kaczynski pártelnök arra játszik, hogy a teljes jobboldalt az ellenőrzése alá vonja. Ezt úgy érhetné el, ha az előrehozott választás után a PO a kommunista utódpárt SLD-vel lépne koalícióra - a két párt már most is több kérdésben egy platformon áll -, amivel lejáratná magát a jobboldali választók előtt. Mintha a PO is erre törekedne: azzal, hogy a Lepperrel való koalícióba hajszolja a PiS-t, szintén elérheti riválisa lejáratását.

Egyetlen okból tartaná célszerűnek az előrehozott választást Lech Walesa, a legendás munkásvezér, majd államfő, ha annak eredményeként a PiS-t a választók eltávolítanák a hatalomból. Felelőtlennek, mi több, károsnak tartja a Kaczynski fivérek által képviselt politikát, olyannyira, hogy közölte, a következő kampányban is a PO oldalán vállal szerepet. Legutóbb is mellettük tette le a voksát, az elnökválasztáson a pártelnök Donald Tuskot támogatta Lech Kaczynski ellenében.

A jelenlegi felállás ugyanakkor aligha tartható fenn sokáig. A Kaczynski fivérek a hatalomra kerülésük óta eltelt mintegy öt hónap alatt a jelek szerint alaposan eljátszották a választók bizalmát: egy márciusi felmérés szerint a megkérdezetteknek alig a negyede érzi úgy, hogy igazságosabb lett a társadalom, szilárdabbak az erkölcsök, a véleménynyilvánítók fele szerint viszont veszélyben a demokrácia és az emberi jogok sérthetetlensége. Az ikerpár, de különösen a pártelnök Kaczynski összeesküvés-elméletei, konfrontatív, autokrata viselkedése, a szélsőségekkel való lepaktálása, taktikázásai ellenérzéseket váltottak ki a vele korábban szimpatizálók körében is.

Azzal tette magát nevetségessé a napokban az egykori Szolidaritás-aktivista Kaczynski államfő, hogy a Szibériába száműzötteknek járó emlékkereszttel tüntette ki Wojciech Jaruzelski nyugalmazott tábornokot, akivel szemben az ügyészség néhány nappal később vádat emelt az 1981. decemberében általa elrendelt szükségállapot miatt, amivel véget vetett a Szolidaritás szakszervezeti mozgalom tiltakozó akcióinak. A családjával 1940-ben valóban Szibériába hurcolt Jaruzelski egyébként a kitüntetést visszaadta.

A PiS-kormány hatalomra kerülése óta született gazdasági és politikai intézkedések is hagynak kívánnivalót maguk után. Miközben a nagy állami vállalatok menedzsmentjét sorra embereikkel váltják föl, a jegybankelnököt, a nemzetközileg elismert reformer Leszek Balcerowiczot is kikezdték, amiért a bankfelügyeleti jogkörrel is bíró intézmény vezetőjeként zöld utat kívánt adni az EU versenyhatósága által már jóváhagyott, két lengyel bank összeolvadásával járó UniCredit-HVB bankfúziónak. A varsói kormány azonban - tartva az esetleges elbocsátásoktól - szembeszállt az uniós döntéssel, és nyomást gyakorolt a jegybankelnökre, hogy mondjon nemet az ügyletre.

A bankügylet kapcsán oly magasra csaptak a hullámok, hogy a napokban parlamenti vizsgálóbizottság felállítását hagyták jóvá a PiS és a vele szövetséges pártok a rendszerváltás óta történt bankprivatizációk kivizsgálására. A kormány pedig a jegybank bankfelügyeleti jogkörét szűkítő törvénytervezetet készül a parlament elé terjeszteni. A privatizáció, így a varsói tőzsdéé is, lekerült a napirendről, emiatt annak - hivatalát másfél évtizede betöltő - elnöke le is mondott posztjáról. A jószerével eddigi egyetlen kézzelfogható gazdasági intézkedést Zyta Gilowska pénzügyminiszter jelentette be: a 18 százalékos munkanélküliség visszaszorítására jövő januártól 4,6 százalékkal csökkentenék a munkaadók járulékfizetési terheit.

TÁLAS ANDREA

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Transzneműként bújt elő Elliot Page hollywoodi színész

Transzneműként bújt elő Elliot Page hollywoodi színész

Hűtőházat kap a miniszámítógép: új modul jött ki a Raspberry Pi 4-hez

Hűtőházat kap a miniszámítógép: új modul jött ki a Raspberry Pi 4-hez

Közel ezer ember halt meg egy nap alatt koronavírusban Olaszországban

Közel ezer ember halt meg egy nap alatt koronavírusban Olaszországban