Féléves kormányzása alatt szinte minden lehetőséggel megpróbálkozott a nemzeti-radikális Törvény és Igazságosság párt hatalmának megszilárdítása érdekében, legutóbb pedig már a szejm feloszlatását vetette fel.

Kisebbségi kormány alakítása szélsőséges pártok külső támogatásával, majd a velük megkötött kvázikoalíciós megállapodás, annak kudarcakor pedig a szejm feloszlatásának, előrehozott választás májusi kiírásának az ötlete. Nagyjából ez a mérleg vonható a tavaly őszi parlamenti, majd elnökválasztást megnyert nemzeti-radikális Törvény és Igazságosság (PiS) kormánypárt féléves hatalmi játszmájáról.

A java azonban még hátravan. A PiS elnöke, Jaroslaw Kaczynski ugyanis közölte, ha májusban mégsem kerülhet sor újabb választásra, akkor pártja mégis kitölti 2009-ig szóló mandátumát. Ez esetben a szilárd többségi kormányzás érdekében immár formálisan is koalícióra lép a populista Andrzej Lepper parasztvezér vezette, EU- és NATO-ellenes, a piacgazdaságot elutasító agrárpárttal, az Önvédelemmel (SO), valamint az előző baloldali koalícióban egy ideig részt vett Lengyel Parasztpárttal (PSL). A magát baloldalinak tartó Lepper - akinek elképzelései között szerepel, hogy a rendszerváltás kárvallottai között osszák szét az ország valutatartalékait - máris érezni véli a hatalom ízét, és közölte: aktívan részt kíván venni a kormányzásban, pártjának három miniszteri posztot, saját magának az agrártárcát követeli.

A belpolitikai válsággal fenyegető helyzetben egyre inkább egy ilyesfajta kusza koalíció létrejötte a valószínű. A pártja választási győzelmekor morális forradalmat, a rendszerváltásban csalódottak felrázására a IV. Lengyel Köztársaság eljövetelét ígérő Kaczynskinak - a tervek szerint lapzártánk után, csütörtökön előterjesztendő - a szejm feloszlatására irányuló kezdeményezése várhatóan nem kapja meg a 460 fős szejmben a szükséges kétharmados támogatást. A jobboldal elsöprő győzelmét hozó tavalyi választáson másodikként végzett liberális-konzervatív Polgári Platform (PO) - a PiS legfőbb riválisa, ám egyúttal lehetséges koalíciós partnere - ugyanis csak szeptemberben, az önkormányzati választással egy időben tartaná megfelelőnek az újbóli megmérettetést. Támogatása nélkül - 133 képviselői mandátummal rendelkezik - elképzelhetetlen a parlament feloszlatása. Legfőbb érve az, hogy májusig lehetetlen elvégezni azt az alkotmánymódosítást is igénylő törvényalkotási munkát, ami egy új választási rendszer kialakításához szükséges.

A két nagy jobboldali párt - amely a választási kampány, majd a koalíciós alkudozások során főként a PiS aggresszív, a kialkudott egyezséget felrúgó viselkedése miatt összeveszett - csak a választási rendszer megváltoztatásában tudott megállapodásra jutni. A PO vetette fel, hogy a jelenlegi kizárólag listás rendszert vegyessé, azaz egyéni jelöltek indulását lehetővé tevő rendszerré alakítsák át. A tervek szerint a 460 fős szejmbe 230 mandátumot a pártok egyéni választókerületi jelöltjei szerezhetnének meg, a fennmaradó hányadot pedig a pártlistákra leadott voksok alapján lehetne betölteni. Ám hiába jutottak dűlőre ebben a fontos kérdésben, ha az időpontot illetően mindketten ragaszkodnak eredeti elképzelésükhöz.

A szejm feloszlatása - ha azt maga a PiS komolyan gondolná - persze egyszerűbben, a Kazimierz Marcinkiewicz kormányfő vezette kisebbségi kabinet lemondásával elérhető is lenne. Ebben az esetben, ha a szejm pártjai képtelenek lennének - az alkotmányban előírt módon - egy új miniszterelnöknek bizalmat szavazni, az államfő, jelen esetben a PiS- pártelnök ikertestvére, Lech Kaczynski gond nélkül kiírhatná a választást. A kormányfő azonban nem hajlandó ezt megtenni - vélhetően a háttérből irányító Kaczynski pártelnök sem akarja ezt -, bár a múlt héten megpendítette, a parlament feloszlatásának kudarca esetén bizalmi szavazást kér kormányával szemben.

Nem mintha kiutat jelentene a jelenlegi patthelyzetből az előrehozott választás. Az utóbbi hetekben végzett közvélemény-kutatásokból egyértelműen az derül ki, hogy a két konzervatív párt fej fej mellett halad, és egyiküknek sincs esélye egyedül a többségi mandátum megszerzésére. A jelenlegi parlamenti erőviszonyok annyiban viszont módosulnának, hogy két kisebb párt, az ultraklerikális, szélsőjobboldali Lengyel Családok Ligája (LPR) - amelyet a PiS a Lepper-féle parasztpárt mellett bevett a kvázikoalíciós paktumba -, valamint a PSL nem jutna be, ám az előző parlamenti ciklus nagy részében kisebbségben kormányzó Demokratikus Baloldali Szövetség (SLD) megerősödne. A háttérben egyes elemzők szerint taktikai megfontolások is meghúzódnak, Kaczynski pártelnök arra játszik, hogy a teljes jobboldalt az ellenőrzése alá vonja. Ezt úgy érhetné el, ha az előrehozott választás után a PO a kommunista utódpárt SLD-vel lépne koalícióra - a két párt már most is több kérdésben egy platformon áll -, amivel lejáratná magát a jobboldali választók előtt. Mintha a PO is erre törekedne: azzal, hogy a Lepperrel való koalícióba hajszolja a PiS-t, szintén elérheti riválisa lejáratását.

Egyetlen okból tartaná célszerűnek az előrehozott választást Lech Walesa, a legendás munkásvezér, majd államfő, ha annak eredményeként a PiS-t a választók eltávolítanák a hatalomból. Felelőtlennek, mi több, károsnak tartja a Kaczynski fivérek által képviselt politikát, olyannyira, hogy közölte, a következő kampányban is a PO oldalán vállal szerepet. Legutóbb is mellettük tette le a voksát, az elnökválasztáson a pártelnök Donald Tuskot támogatta Lech Kaczynski ellenében.

A jelenlegi felállás ugyanakkor aligha tartható fenn sokáig. A Kaczynski fivérek a hatalomra kerülésük óta eltelt mintegy öt hónap alatt a jelek szerint alaposan eljátszották a választók bizalmát: egy márciusi felmérés szerint a megkérdezetteknek alig a negyede érzi úgy, hogy igazságosabb lett a társadalom, szilárdabbak az erkölcsök, a véleménynyilvánítók fele szerint viszont veszélyben a demokrácia és az emberi jogok sérthetetlensége. Az ikerpár, de különösen a pártelnök Kaczynski összeesküvés-elméletei, konfrontatív, autokrata viselkedése, a szélsőségekkel való lepaktálása, taktikázásai ellenérzéseket váltottak ki a vele korábban szimpatizálók körében is.

Azzal tette magát nevetségessé a napokban az egykori Szolidaritás-aktivista Kaczynski államfő, hogy a Szibériába száműzötteknek járó emlékkereszttel tüntette ki Wojciech Jaruzelski nyugalmazott tábornokot, akivel szemben az ügyészség néhány nappal később vádat emelt az 1981. decemberében általa elrendelt szükségállapot miatt, amivel véget vetett a Szolidaritás szakszervezeti mozgalom tiltakozó akcióinak. A családjával 1940-ben valóban Szibériába hurcolt Jaruzelski egyébként a kitüntetést visszaadta.

A PiS-kormány hatalomra kerülése óta született gazdasági és politikai intézkedések is hagynak kívánnivalót maguk után. Miközben a nagy állami vállalatok menedzsmentjét sorra embereikkel váltják föl, a jegybankelnököt, a nemzetközileg elismert reformer Leszek Balcerowiczot is kikezdték, amiért a bankfelügyeleti jogkörrel is bíró intézmény vezetőjeként zöld utat kívánt adni az EU versenyhatósága által már jóváhagyott, két lengyel bank összeolvadásával járó UniCredit-HVB bankfúziónak. A varsói kormány azonban - tartva az esetleges elbocsátásoktól - szembeszállt az uniós döntéssel, és nyomást gyakorolt a jegybankelnökre, hogy mondjon nemet az ügyletre.

A bankügylet kapcsán oly magasra csaptak a hullámok, hogy a napokban parlamenti vizsgálóbizottság felállítását hagyták jóvá a PiS és a vele szövetséges pártok a rendszerváltás óta történt bankprivatizációk kivizsgálására. A kormány pedig a jegybank bankfelügyeleti jogkörét szűkítő törvénytervezetet készül a parlament elé terjeszteni. A privatizáció, így a varsói tőzsdéé is, lekerült a napirendről, emiatt annak - hivatalát másfél évtizede betöltő - elnöke le is mondott posztjáról. A jószerével eddigi egyetlen kézzelfogható gazdasági intézkedést Zyta Gilowska pénzügyminiszter jelentette be: a 18 százalékos munkanélküliség visszaszorítására jövő januártól 4,6 százalékkal csökkentenék a munkaadók járulékfizetési terheit.

TÁLAS ANDREA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Mégsem szigorítják a munkaügyi bírságokat

Mégsem szigorítják a munkaügyi bírságokat

Kigyulladt egy autó a XV. kerületben

Kigyulladt egy autó a XV. kerületben

Szijjártó Péter: 400 japán tanul orvosnak Magyarországon

Szijjártó Péter: 400 japán tanul orvosnak Magyarországon

Elő a sílécekkel: megnyitott az eplényi síaréna

Elő a sílécekkel: megnyitott az eplényi síaréna

Önnél mi dübörgött idén? Megjött a Spotify 2019-es összefoglalója

Önnél mi dübörgött idén? Megjött a Spotify 2019-es összefoglalója

Androidos? Kész az új Opera böngésző, kellemesebb lesz vele este netezni

Androidos? Kész az új Opera böngésző, kellemesebb lesz vele este netezni