Nem oldotta meg Thakszin Shinavatra kormányfő a belpolitikai válságot azzal, hogy az elmozdítását célzó ellenzéki tüntetésekre a múlt vasárnapra előrehozott választással válaszolt. Az ellenzéki pártok bojkottja sikeresnek bizonyult, és egyelőre nem alakulhat meg legitim új törvényhozás.

Bangkok egyik előkelő külvárosi negyedében barátai társaságában golfozott egyet Thakszin Shinavatra thaiföldi kormányfő múlt vasárnap, miután leadta voksát az általa kierőszakolt, hatalmának megszilárdítását célzó előrehozott választáson. Ám hiába próbált kikapcsolni, nem hagyta nyugton a - politikai pályafutásának esetleges végét jelentő - választás kimenetele. "A politika olyan, mint a sport - fejtegette a kormányfő barátainak -, a játék végén, bármi legyen is az eredmény, az ellenfél szemébe kell nézni, és kezet kell fogni vele".

A három parlamenti ellenzéki párt által bojkottált vasárnapi választás azonban aligha dönt el bármit is. Vereséggel felérő győzelmet aratott az előzetes eredmények szerint a kormánypárt, és ezt látva az ellenzék nem hagy fel az utóbbi másfél hónapban rendszeressé vált tüntetésekkel, amíg el nem éri az immáron ötödik éve regnáló, korrupcióval, hatalommal való visszaéléssel vádolt Thakszin lemondását. A kormányfő Thaiföldiek Szeretik a Thaiföldieket (RTR) nevű pártja ugyan a jelek szerint többséget szerzett a törvényhozásban, ám pozíciójában meggyengült, és az ország politikailag kettévált. Az RTR az északi és a keleti országrészeket meg tudta tartani, a délieket viszont elvesztette, és támogatottsága a fővárosban, Bangkokban is alaposan visszaesett. A kormányfő egyébként még a választás előtt felajánlotta lemondását, arra az esetre, ha pártja országos szinten 50 százaléknál kevesebb szavazatot kapna.

Az üzletemberből politikussá vedlett Thakszin elmozdítására az ellenzék februárban indított országos kampányt. Az autokrata módon kormányzó kormányfővel szembeni hangulatkeltésre kellő apropóul szolgált, hogy gyermekei külföldi tulajdonba adták - a hatalomra kerülésekor rájuk ruházott - stratégiai fontosságú, többek között a távközlésben, a televíziózásban érdekelt médiabirodalmát. Ráadásul olyan konstrukcióban kötötték meg az üzletet, hogy az 1,9 milliárd dolláros vételár után a családnak adót sem kellett fizetnie. Ez már sok volt a Thakszint kormányzási stílusa miatt méltán bíráló ellenzéknek, amelynek az élére a katonai rezsimet 1992-ben megdöntő mozgalom irányítója, egy nyugalmazott tábornok állt. Thakszin látva az egyre erősebb ellenállást, a thaiföldi uralkodót előrehozott választás kiírására bírta rá.

Alkotmányos válsággal fenyeget, hogy 38 választási körzetben a kormánypárt jelöltjei még rivális híján sem tudtak mandátumhoz jutni. Nem kapták meg ugyanis a választási törvényben előírt minimális támogatottságot, egyetlen jelölt esetén a szavazásra jogosultak 20 százalékának a voksát. Márpedig az alkotmány értelmében az új parlament csak abban az esetben tekinthető legitimnek, ha mind az 500 képviselői mandátumot betöltik, egyetlen sem maradhat üresen. Így a szóban forgó körzetekben április 19-én megismétlik a választást, kudarc esetén pedig még egyszer próbálkozhatnak. A választási bizottság nem volt hajlandó nyilatkozni arról, hogy mi történik azután, ha a szóban forgó helyeket a két megismételt választás után sem sikerülne betölteni.

A kormánypárt aligha foghatta kudarcát az alacsony részvételre: a választásra jogosult 45 millió szavazópolgár 70 százaléka tartotta fontosnak, hogy 14 hónapon belül másodszor is az urnákhoz járuljon, és véleményt nyilvánítson. Úgy tűnik azonban, meghallgatást nyert az ellenzéki pártok felhívása, amelyek arra szólították fel a választókat, hogy ne távolmaradásukkal protestáljanak, hanem inkább üres szavazólapot leadva jelezzék a kormányfő politikájával szembeni elégedetlenségüket. Így volt ez főként a muszlim többségű déli tartományokban, ahol a kormányfő rendkívül népszerűtlen, hiszen időről időre a hadsereg bevetésével próbálja elfojtani a szakadár törekvéseket.

A városi, különösen a bangkoki középosztály körében is rendkívül népszerűtlenné vált Thakszin ugyanakkor nem vesztett nimbuszából az északi, vidéken élő szegény tömegek körében, akiknek életkörülményei hatalomra kerülése óta sokat javultak. Kényesen ügyelt arra, hogy populista intézkedéseivel, olcsó egészségügyi ellátással, az agrártermelők adósságainak az elengedésével és kedvezményes állami hitelekkel épp ezen tömegek - akiknek hatalomra kerülését köszönheti - szilárd támogatását megtartsa. Úgy tűnik, e téren látványos sikereket tudott felmutatni, hiszen a Világbank adatai szerint a szegénység a délkelet-ázsiai országban az utóbbi négy év alatt a felére, a lakosság 11 százalékára zsugorodott, az agrártermelők jövedelme pedig 40 százalékkal emelkedett.

Az ellenzék további tiltakozó megmozdulásokat helyezett kilátásba, csak hogy kierőszakolja Thakszin lemondását, aki keddi lapzártánkkor az állami televízióban tett nyilatkozatában meglepetésre bejelentette, hogy hajlandó lemondani kormányfői posztjáról. Lépését az új parlament első ülésén szándékozik megtenni. Utódját egyelőre nem kívánta megnevezni, mondván, annak személyéről már az új parlamentnek kell döntenie, ám megválasztásáig ügyvezető kormányfőként hivatalban maradna. Annyit azonban még elárult, hogy döntéséhez az vezetett, hogy pártja várakozásához képest lényegesen gyengébben szerepelt a vasárnapi előrehozott választáson.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ezt a hat számot nem találta el senki

Ezt a hat számot nem találta el senki

Ésik Sándor: Handó ment, a baj maradt

Ésik Sándor: Handó ment, a baj maradt

Ez történt: az FBI kiadta a figyelmeztetést, vigyázni kell az okostévékkel

Ez történt: az FBI kiadta a figyelmeztetést, vigyázni kell az okostévékkel

Nagyszabású rakétakísérletet hajtott végre Észak-Korea

Nagyszabású rakétakísérletet hajtott végre Észak-Korea

Véletlenül vették meg 20 millióért a Rambo késeket

Véletlenül vették meg 20 millióért a Rambo késeket

Videó: 30 kocka/perc sebességgel dolgozik a legóválogató gép, amit mesterséges intelligencia hajt

Videó: 30 kocka/perc sebességgel dolgozik a legóválogató gép, amit mesterséges intelligencia hajt