Tetszett a cikk?

A kínai gazdasági csoda mögött több tízmillió, vidékről az ipari központokba vándorolt munkás áll, akiket gyakran dickensi körülmények között zsákmányolnak ki, ám még így is jobban keresnek, mint ha falvaikban gazdálkodnának.

A kínai munkaügyi és társadalombiztosítási minisztérium felmérése szerint két tucat város - közte Peking és Tiencsin - mintegy 2 ezer vállalata március végéig százezerszám tervez vidékről munkásokat toborozni. Kisebb vállalkozások képviselői személyesen utaznak a belső tartományokba - például Hunanba vagy Szecsuánba -, mások bérelt buszokat küldenek a falvakba, és csábítják magukhoz a munkaerőt. Ez Kína-szerte tavaszi rítusnak is mondható, ám csak csepp abban az áradatban, amely vidékről a nagyvárosokba viszi a boldogulásukat keresőket. Társadalomtudósok szerint a történelem legnagyobb belső migrációjában az idén már mintegy 140 millió kínai hagyja maga mögött átmenetileg faluját - és gyakran családját -, hogy egy jobb élet reményében munkát vállaljon, és ezzel a kivételes gazdasági növekedés motorja legyen.

A belső munkaerő-vándorlás az 1980-as évek elején, a Teng Hsziao-ping által a maoista kollektivista korszak után kezdeményezett gazdasági reformokkal indult el. Eleinte csak búvópatak volt, hiszen nem lazítottak a vidéki lakosságot röghöz kötő szabályokon, amelyek értelmében a városokban csak külön tartózkodási engedéllyel lehetett élni. Az áttörést - akárcsak a reformok egészében is - az hozta, amikor Teng 1992-ben nagy publicitással kísért látogatást tett a déli különleges gazdasági övezetekben. Ezután a paraszti gazdálkodást föladók már nemcsak a legközelebbi városba indulhattak el, de akár ezer kilométert is utaztak, hogy munkát találjanak a korábbinál némiképp lazább korlátozások mellett.

Jellemző volt és maradt viszont, hogy állásukat egyfajta hosszú idénymunkának tekintik, amelyből évente egyszer vagy kétszer hazatérnek, részben a családi kapcsolatokat ápolni, részben pedig az aktuális mezőgazdasági munkákban segédkezni. Többször nem is igen tehetik az utazás költségei miatt, meg azért sem, mert félnek, távollétükben elveszítik a munkahelyüket. Egy nemrég készült hivatalos közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 19 százaléka tervezi, hogy tartósan a munkahelyét adó városban marad, 15 százalék egzisztenciája megerősítése után végleg hazatelepülne, míg 35 százalék elégedett az ingázással (a többiek nem válaszoltak).

Egy átlagos, vidékről a városban szerencsét próbáló munkás mintegy 900 jüan (nagyjából 110 dollár) havi fizetésre számíthat, míg tapasztalt társaik ennek a kétszeresét is megkereshetik, de millióknak 80 dollárnyival kell beérniük. Ez is nagy vonzerő, hiszen a Tu Csing-lin mezőgazdasági miniszter által februárban ismertetett adatok szerint a falvakban gazdálkodók egy főre eső éves jövedelme tavaly - miután nyolc éve nem látott ütemben, 6,2 százalékkal emelkedett - 3255 jüan volt. A növekmény nagy részét ugyanakkor éppen a városokban munkát vállaló családtagok hazautalásai adták. Vang Csun-kuang, a Kínai Tudományos Akadémia szociológusa úgy becsli, ez a jövedelemtranszfer jelenleg évi mintegy 80 milliárd dollárnak megfelelő jüant tesz ki, és sok belső tartományban önmagában képes megduplázni egy-egy falu - ahonnan nemegyszer a 16 és 55 év közöttiek zöme egy évben legalább hat hónapot a városokban dolgozik - életszínvonalát.

A falusiak számára kiugrónak számító fizetés ugyanakkor még Kínában is éhbérnek minősül, és ezért cserében a munkavállalók gyakran az angol ipari forradalomra emlékeztető, dickensi körülmények között dolgoznak. Külön problémát jelent, hogy a munkáltatók, elsősorban a textil- és építőiparban, valamint a vendéglátásban, adósak maradnak a bérekkel, vagy - a vadkapitalizmusra jellemző módon - különböző mondvacsinált költségekkel igyekeznek csökkenteni a kifizetendő összeget. Gyakori az is, hogy a hagyományosan a legfontosabb családi ünnepnek számító kínai holdújév idejére ütemezve kifizetik a tartozások nagy részét, ám visszatartanak a járandóságból, hogy munkavállalójuk visszatérjen hozzájuk.

A migráns munkások kisemmizéséről már a nagypolitika is tudomást vett. Az állami sajtó három éve 43 milliárd dollárnak megfelelő ki nem fizetett bérről beszélt, amivel a munkáltatók - néhány esetben több évre visszamenőleg - is adósok maradtak. A teljes összegről azóta is csak széles sávban ingadozó becslések vannak, pontos számokat lehetetlen gyűjteni - a legutóbbi adatok 12 milliárd dollárról szóltak -, hiszen a vidékről érkezettek a legtöbb esetben papír nélkül, teljesen kiszolgáltatva dolgoznak, és a kisemmizésükben a beszámolók szerint nemritkán együttműködnek a munkaadókkal a presztízsprojekteket féltő helyi önkormányzatok is. Mindenesetre Tu Csing-lin az említett beszámolójában külön kitért arra, hogy tavaly mintegy 500 millió dollárnak megfelelő hátralékot sikerült kipréselni a munkaadókból. Az idei év elején már igyekeztek példát is statuálni, amikor Sencsenben nyolc vállalatvezetőt megbüntettek azért, mert mintegy 1200 munkásnak nagyjából 800 ezer dollárnyi jüannal tartoztak. Igaz, a bérkifizetések elmaradását nem szankcionálják törvények, ezért őket csalásért vonták felelősségre, és büntetésük nem haladta meg a 30 napos szabadságvesztést.

Kiszolgáltatottságuk gyakran kétségbeesett cselekedetre sarkallja a migránsokat. Előfordul, hogy látványos öngyilkosságot követnek el, míg tavaly nagy port vert föl, hogy egy elkeseredett munkás négy embert megölt, miután nemcsak megtagadták a jussa kifizetését, de megverték és megalázták. A 28 éves Vang Pin-jü évekig dolgozott egy Ninghszia autonóm területen található erőműben, és amikor tavaly tavasszal apja betegsége miatt haza akart térni a falujába, és az elmaradt fizetését kérte, akkor a 2004-re járót csak jelentős levonással fizették ki neki, a többit pedig megtagadták. Hiába fordult a helyi állami munkaügyi hivatalhoz és a bírósághoz, sehol nem sikerült előrevinni az ügyét, majd amikor konfliktusba keveredett a munkavezetőjével és annak segítőivel, négyüket leszúrta. A sebtében megtartott tárgyaláson - az eljárási szabályokat többször megszegve - halálra ítélték, ám esetét váratlanul fölkapta a kínai sajtó. Sorsát példának tekintették a migránsok megalázására, az interneten és a napilapokban nagy vita alakult ki, majd jó két hónap múlva hirtelen elhalt. A pekingi kormány ugyanis - veszélyesnek ítélve a közvélemény felháborodását - kitiltotta az ügyet a média minden formájából, Vangot pedig néhány héttel később csöndben kivégezték.

A feszültséget érzékelve ugyanakkor a kormány javítani igyekszik a migráns munkások életkörülményein. Többször figyelmeztették a munkáltatókat az elmaradt bérek kifizetésére, és a munkaerő-vándorlás célpontjának számító 11 tartományban kísérleti jelleggel lehetővé teszik a vidékről érkezetteknek, hogy városi lakosként regisztráltassák magukat, és ezzel részesüljenek az utóbbiaknak járó egészségügyi, szociális és oktatási ellátásban. Sencsenben pedig az idei év végéig 3millió ideiglenesnek számító munkavállalóra terjesztik ki azt az egészségbiztosítási programot, amelynek keretében a tőlük levont havi 4 és a munkáltató által fizetett 8 jüan fejében 60 ezer jüanig állják gyógykezelési költségeiket.

NAGY GÁBOR

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hétfőtől kezdődik a pedagógusok országos tesztelése, de még mindig sok a kérdés

Hétfőtől kezdődik a pedagógusok országos tesztelése, de még mindig sok a kérdés

91 újabb áldozata van a koronavírusnak, közel háromezerrel nőtt az aktív esetszám

91 újabb áldozata van a koronavírusnak, közel háromezerrel nőtt az aktív esetszám

A járvány alatt sem állt le Európa meghódításával Kína

A járvány alatt sem állt le Európa meghódításával Kína