Drámai csatában, az előzetes eredmények szerint hajszálnyi, mindössze 25 ezres többséggel nyerte a 60 milliós Olaszországban az alsóházi választásokat a baloldal, míg a szenátusban a jobboldal kerekedett volna hasonló mértékben felül, ha a külföldön élő olaszok nem billentették volna itt is Prodiék javára a mérleg nyelvét.

Isten veled Berlusconi! - búcsúzott a jelenlegi kormányfőtől a L'Unita, az egykori olasz kommunista párt lapja; Meghalt, meghalt Mortadella! - temette Romano Prodit, a baloldal miniszterelnök-jelöltjét a jobboldali Libero kedd reggeli kiadásában. Mások azonban, beleértve politikai elemzőket, külföldi megfigyelőket és egyszerű szavazópolgárokat, közel sem mertek ilyen egyértelműen eredményt tippelni: a szavazóurnák hétfő kora délutáni zárásától 24 órán keresztül lélegzet-visszafojtva figyelte ország-világ az itáliai választási krimit.

Az első meglepetést a váratlanul magas részvételi arány okozta. Úgy tűnt, apatikusak, csalódottak az olaszok, egyik oldalban sem hisznek igazán, sokan el sem mennek majd szavazni. Aztán a 47 millió választásra jogosult több mint 83 százaléka mégis vette a fáradságot, hogy kitöltse a lepedőnyi szavazólapot, amelyen különböző számban és összetételben 74 párt logója kerülhetett fel a jobboldali Casa delle Liberta (CdL) vagy a baloldali Unione tömörülés égisze alatt.

Ez alkalommal ugyanis új rendszerben voksoltak az olaszok. Berlusconi koalíciója még tavaly decemberben áterőltette azt a törvényt, amelynek értelmében kizárólag listás, így egyfordulós szavazással választják az alsó- és felsőház képviselőit. A rendszer elvben egyszerűnek tűnt, ám a gyakorlatban rendkívül bonyolulttá vált, mivel más szabályok alapján határozza meg az alsó- és a felsőházi képviselői helyek elosztását.

A parlamentben ugyanis a többséget szerzett tömörülés - előnye legyen bármilyen kicsi is, akár tized- vagy ezredszázaléknyi - az elosztható 610 helyből (a 630 fős házból 20 helyről a külföldön élő olaszok döntenek, illetve az olyan különleges területeknek jár, mint Valle d'Aosta) 340-et megkap, tehát eleve jelentős többsége van. A felsőházban viszont régiónként - a 20 körzetben azok népességétől függően - különböző számú szenátori helyet lehet szerezni, így ha összességében többséget kapna is az egyik oldal, nem biztos, hogy ez több helyet is jelent. Márpedig ha eltérő a parlament két házának többsége, lehetetlen a törvényhozás, de a kormányzás is. Majdnem ez történt most, miután a parlamenti voksok leheletnyi többségét az Unione szerezte meg - a kedd déli állás szerint a szavazatok 49,805 százalékával, míg az ellenfél 49,739 százalékot kapott -, a szenátusban viszont 155:154 arányban a CdL kerekedett felül.

A patthelyzetet végül a külföldön élő olaszok szavazatai oldották fel szinte az utolsó utáni pillanatban. Ők egy 2001-ben hozott törvény alapján most szavazhattak először, voksaikkal összesen 12 parlamenti és hat szenátusi helyről döntve. A világot öt nagy régióra osztották, ezekben összesen valamivel több mint két és fél millió választásra jogosult olasz él, akiknek a 42 százaléka voksolt. Ők a kedd délutáni lapzártánkig napvilágra került eredmények szerint négy bal- és egy a jobboldali szenátort választottak, egy felsőházi honatya pedig függetlenként képviseli majd a külföldre szakadt olaszokat, így a végeredmény megfordult, 158/156 arányban a baloldal javára. Paradox módon tehát az anyaországtól akár több tízezer kilométerre élő, olaszul esetleg nem is beszélő alig több mint egymillió ember döntötte el a 38 millió otthoni szavazó által előidézett helyzet végeredményét.

Megvan a kormányzáshoz szükséges többségünk - mondhatta ki kedd kora délután megkönnyebbülten, ám a 24 órás feszültségtől megviselten Prodi. Ünneplésre azonban nemcsak a győzelemként csak papíron értékelhető hajszálnyi többség miatt nincs oka a baloldalnak, hanem mert Berlusconiék már bejelentették, hogy a szavazatok újraszámlálását és a választási jegyzőkönyvek felülvizsgálását kérik. Megbízhatatlannak tartják ugyanis a végeredményt, amely az összesen mintegy 39 millió voksból 25 ezer szavazaton múlott, miközben félmillió érvénytelen szavazócédulát számláltak össze, amit aránytalanul soknak tart a jobboldal.

Egy deklarált vesztese már biztosan van ennek a választásnak, mégpedig a közvélemény-kutatók. A felmérések hónapok óta a baloldal 3,5-5 százalékos előnyét mutatták, de még a hétfő délutáni, urnazárás utáni exit pollok is legalább 4 százalékos Unione-többséget jósoltak. Ezt tette például az olasz lapok és tévéállomások többsége által idézett Nexus is, amely aztán látva, hogy a lassan érkező valós eredmények egészen mást mutatnak, elkezdte módosítgatni a tippjeit. Volt olyan pillanat, amikor fordított a jóslatán, és a CdL-t hozta ki győztesnek. "Nem tudom, hogyan végződik ez az egész dolog, de a Nexus munkatársainak Új-Zélandra kellene menniük. Rendkívül civilizált hely, nagyon jól fogják ott érezni magukat, de ami a legfontosabb, olyan messze van Olaszországtól, hogy remélhetőleg soha nem jönnek vissza" - foglalta össze lesújtó véleményét a történtekről Roberto Castelli igazságügy-miniszter.

Akármi lesz is a végeredmény, egy dologgal a politikusoknak és a választóknak egyaránt szembesülniük kell: az ország mélyen és veszélyesen kettéosztott, a jelen helyzetben szinte lehetetlen a párbeszéd, hát még az együttműködés a két egymással szemben álló oldal között. Márpedig a gyászos gazdasági eredményei miatt Európa nagy betegének nevezett Olaszország az intenzív osztályon várja, hogy kihozzák a kómából és talpra állítsák. Nagy kérdés, hogy a most kialakulóban lévő bizonytalan kormányzati többség képes lesz-e, az ellenzék pedig hagyja-e, hogy tartósan kúrálják az évek során felhalmozódott gazdasági és társadalmi kórokat.

VÁSÁRHELYI JÚLIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Igazi meglepetéssel készülhet az új iPhone mellé az Apple: ingyen járhat az AirPods

Igazi meglepetéssel készülhet az új iPhone mellé az Apple: ingyen járhat az AirPods

Videó: Elképesztő manővert hajtott végre egy Boeing 727-es repülőgép, amikor nem tudott leszállni

Videó: Elképesztő manővert hajtott végre egy Boeing 727-es repülőgép, amikor nem tudott leszállni

Hogyan kell gyapjúból reggelit főzni? Szuper kis videón mutatja be egy művész

Hogyan kell gyapjúból reggelit főzni? Szuper kis videón mutatja be egy művész

Adventi mesenaptár – december 5.

Adventi mesenaptár – december 5.

Vádat emeltek az olasz vadász ellen, aki lelőtte a társát a Bakonyban

Vádat emeltek az olasz vadász ellen, aki lelőtte a társát a Bakonyban

Kartonpapírból szerkesztett rendszámot magának, bevitték érte

Kartonpapírból szerkesztett rendszámot magának, bevitték érte