Tetszett a cikk?

Drámai csatában, az előzetes eredmények szerint hajszálnyi, mindössze 25 ezres többséggel nyerte a 60 milliós Olaszországban az alsóházi választásokat a baloldal, míg a szenátusban a jobboldal kerekedett volna hasonló mértékben felül, ha a külföldön élő olaszok nem billentették volna itt is Prodiék javára a mérleg nyelvét.

Isten veled Berlusconi! - búcsúzott a jelenlegi kormányfőtől a L'Unita, az egykori olasz kommunista párt lapja; Meghalt, meghalt Mortadella! - temette Romano Prodit, a baloldal miniszterelnök-jelöltjét a jobboldali Libero kedd reggeli kiadásában. Mások azonban, beleértve politikai elemzőket, külföldi megfigyelőket és egyszerű szavazópolgárokat, közel sem mertek ilyen egyértelműen eredményt tippelni: a szavazóurnák hétfő kora délutáni zárásától 24 órán keresztül lélegzet-visszafojtva figyelte ország-világ az itáliai választási krimit.

Az első meglepetést a váratlanul magas részvételi arány okozta. Úgy tűnt, apatikusak, csalódottak az olaszok, egyik oldalban sem hisznek igazán, sokan el sem mennek majd szavazni. Aztán a 47 millió választásra jogosult több mint 83 százaléka mégis vette a fáradságot, hogy kitöltse a lepedőnyi szavazólapot, amelyen különböző számban és összetételben 74 párt logója kerülhetett fel a jobboldali Casa delle Liberta (CdL) vagy a baloldali Unione tömörülés égisze alatt.

Ez alkalommal ugyanis új rendszerben voksoltak az olaszok. Berlusconi koalíciója még tavaly decemberben áterőltette azt a törvényt, amelynek értelmében kizárólag listás, így egyfordulós szavazással választják az alsó- és felsőház képviselőit. A rendszer elvben egyszerűnek tűnt, ám a gyakorlatban rendkívül bonyolulttá vált, mivel más szabályok alapján határozza meg az alsó- és a felsőházi képviselői helyek elosztását.

A parlamentben ugyanis a többséget szerzett tömörülés - előnye legyen bármilyen kicsi is, akár tized- vagy ezredszázaléknyi - az elosztható 610 helyből (a 630 fős házból 20 helyről a külföldön élő olaszok döntenek, illetve az olyan különleges területeknek jár, mint Valle d'Aosta) 340-et megkap, tehát eleve jelentős többsége van. A felsőházban viszont régiónként - a 20 körzetben azok népességétől függően - különböző számú szenátori helyet lehet szerezni, így ha összességében többséget kapna is az egyik oldal, nem biztos, hogy ez több helyet is jelent. Márpedig ha eltérő a parlament két házának többsége, lehetetlen a törvényhozás, de a kormányzás is. Majdnem ez történt most, miután a parlamenti voksok leheletnyi többségét az Unione szerezte meg - a kedd déli állás szerint a szavazatok 49,805 százalékával, míg az ellenfél 49,739 százalékot kapott -, a szenátusban viszont 155:154 arányban a CdL kerekedett felül.

A patthelyzetet végül a külföldön élő olaszok szavazatai oldották fel szinte az utolsó utáni pillanatban. Ők egy 2001-ben hozott törvény alapján most szavazhattak először, voksaikkal összesen 12 parlamenti és hat szenátusi helyről döntve. A világot öt nagy régióra osztották, ezekben összesen valamivel több mint két és fél millió választásra jogosult olasz él, akiknek a 42 százaléka voksolt. Ők a kedd délutáni lapzártánkig napvilágra került eredmények szerint négy bal- és egy a jobboldali szenátort választottak, egy felsőházi honatya pedig függetlenként képviseli majd a külföldre szakadt olaszokat, így a végeredmény megfordult, 158/156 arányban a baloldal javára. Paradox módon tehát az anyaországtól akár több tízezer kilométerre élő, olaszul esetleg nem is beszélő alig több mint egymillió ember döntötte el a 38 millió otthoni szavazó által előidézett helyzet végeredményét.

Megvan a kormányzáshoz szükséges többségünk - mondhatta ki kedd kora délután megkönnyebbülten, ám a 24 órás feszültségtől megviselten Prodi. Ünneplésre azonban nemcsak a győzelemként csak papíron értékelhető hajszálnyi többség miatt nincs oka a baloldalnak, hanem mert Berlusconiék már bejelentették, hogy a szavazatok újraszámlálását és a választási jegyzőkönyvek felülvizsgálását kérik. Megbízhatatlannak tartják ugyanis a végeredményt, amely az összesen mintegy 39 millió voksból 25 ezer szavazaton múlott, miközben félmillió érvénytelen szavazócédulát számláltak össze, amit aránytalanul soknak tart a jobboldal.

Egy deklarált vesztese már biztosan van ennek a választásnak, mégpedig a közvélemény-kutatók. A felmérések hónapok óta a baloldal 3,5-5 százalékos előnyét mutatták, de még a hétfő délutáni, urnazárás utáni exit pollok is legalább 4 százalékos Unione-többséget jósoltak. Ezt tette például az olasz lapok és tévéállomások többsége által idézett Nexus is, amely aztán látva, hogy a lassan érkező valós eredmények egészen mást mutatnak, elkezdte módosítgatni a tippjeit. Volt olyan pillanat, amikor fordított a jóslatán, és a CdL-t hozta ki győztesnek. "Nem tudom, hogyan végződik ez az egész dolog, de a Nexus munkatársainak Új-Zélandra kellene menniük. Rendkívül civilizált hely, nagyon jól fogják ott érezni magukat, de ami a legfontosabb, olyan messze van Olaszországtól, hogy remélhetőleg soha nem jönnek vissza" - foglalta össze lesújtó véleményét a történtekről Roberto Castelli igazságügy-miniszter.

Akármi lesz is a végeredmény, egy dologgal a politikusoknak és a választóknak egyaránt szembesülniük kell: az ország mélyen és veszélyesen kettéosztott, a jelen helyzetben szinte lehetetlen a párbeszéd, hát még az együttműködés a két egymással szemben álló oldal között. Márpedig a gyászos gazdasági eredményei miatt Európa nagy betegének nevezett Olaszország az intenzív osztályon várja, hogy kihozzák a kómából és talpra állítsák. Nagy kérdés, hogy a most kialakulóban lévő bizonytalan kormányzati többség képes lesz-e, az ellenzék pedig hagyja-e, hogy tartósan kúrálják az évek során felhalmozódott gazdasági és társadalmi kórokat.

VÁSÁRHELYI JÚLIA

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Brüsszelben a B-tervet készítik elő magyar és lengyel blokkolás miatt

Brüsszelben a B-tervet készítik elő magyar és lengyel blokkolás miatt

Közbeszerzők és pálinkások alkotják a bulibeszállítók krémjét

Közbeszerzők és pálinkások alkotják a bulibeszállítók krémjét

“Miért nehezebb a roma gyerekek élete?” – most hat perc alatt megérthetjük

“Miért nehezebb a roma gyerekek élete?” – most hat perc alatt megérthetjük