Tetszett a cikk?

Épphogy elkezdődtek az izraeli kormányalakítási tárgyalások, Ehud Olmert ideiglenes kormányfő máris komoly diplomáciai, gazdasági és katonai nyomás alá helyezte a Hamász vezette palesztin kormányt. Az iszlamista szervezet két vezetője állítólag a zsidó állam elismerését fontolgatja.

Valamennyi közvetlen kapcsolatot megszakított Izrael a Hamász vezette palesztin kormánnyal, amelyet egyúttal az Ehud Olmert ideiglenes kormányfő hivatala által vasárnap kiadott közlemény "ellenséges entitásnak" nevezett. Az okmány leszögezte, hogy Izrael igyekszik megakadályozni a Hamász uralmának megszilárdulását, és bojkottál minden olyan külföldi tisztviselőt, aki a Hamász bármely tagjával találkozik a térségben tett látogatása során. A közlemény azt is leszögezte, Izrael egyetlen egységként kezeli a Palesztin Hatóságot, azaz elutasítja, hogy a Hamász-kormányt megkerülve külön tárgyalási csatornát nyit Mahmúd Abbász elnök felé.

Katonailag is nyomás alá helyezte a kormányalakítással a múlt héten megbízott Olmert a Hamász-kormányt. Az iszlamista mozgalom januári győzelme óta az izraeli légierő a legerőteljesebb csapásokat mérte a Gázai övezetre az utóbbi napokban. A hadsereg közölte, hogy olyan célpontokat támadtak, ahonnan palesztin szélsőségesek házilagos készítésű rakétákkal lőtték a zsidó államot. Az izraeli megtorlásokban múlt péntek óta lapzártánkig 15 palesztin vesztette életét.

Nyilvánvaló, hogy ezzel Olmert - akinek Kadima pártja nyerte a március 28-ai parlamenti választást - lényegében már fel is vázolta a még nem létező új koalíció politikáját a palesztinok felé. Az ideiglenes kormányfő fogadkozott, hogy nincs megkötve a hadsereg keze a rakétatámadásokkal szemben, azaz nem tűr semmilyen erőszakot, amely a Gázai övezetből fenyegetné Izraelt. Másrészről, csak akkor tárgyal a Hamásszal, ha az elismeri a zsidó állam jogát a létezésre, lemond az erőszakról, és elfogadja a korábbi palesztin kormányzat által kötött békemegállapodásokat.

Izraeli elemzők mindazonáltal nem számítanak rá, hogy napok alatt felállhat az új koalíció. A Kadima a választáson második helyen befutott Munkapárttal állítólag abban már megegyezett, hogy először vele köti meg a koalíciós szerződést. Valószínű kormányzati tényező lehet még a Nyugdíjasok Pártja, két ultraortodox párt - a Sasz és az Egyesült Tóra Judaizmus -, továbbá az orosz bevándorlók által alapított ultranacionalista Jiszrael Bétenu. De nehézségeket okozhat a kulcsfontosságú tárcák - mint például a pénzügyi vagy az oktatási - elosztása, a szociális kiadások növelése, vagy a polgári házasság bevezetésének kérdése.

Ez utóbbit a Jiszrael Bétenu követeli, amit viszont a vallásos pártok nehezen fogadhatnak el, hiszen jelenleg a házasságkötéseket a rabbinátusok szentesítik. Az orosz bevándorlók körében népszerű párttal kapcsolatban gond lehet az is, hogy vezetője, Avigdor Lieberman bár támogatja a palesztin államot, de szorgalmazza az izraeli arab falvak Ciszjordániához csatolását, cserébe a ciszjordániai zsidó kolóniákért. Mindez népszerű az izraeli jobboldali szavazók körében, de a cserét az izraeli arabok etnikai tisztogatásnak tartják.

Bármilyen koalíció is alakul Izraelben, a Hamász komoly dilemmával néz szembe. A palesztin kormány egyik tagja elismerte, hogy a kapcsolatok megszakításának súlyos következményei lehetnek Ciszjordániában, mivel az egészségügyi és oktatási szolgáltatások biztosításához gyakran nélkülözhetetlen az egyeztetés az izraeli hatóságokkal. Az izraeli katonai megtorlások is sértik a Hamász-kormány presztízsét: nem véletlen, hogy zavar támadt a rakétatámadásokat végrehajtó Iszlám Dzsihád szélsőséges szervezet soraiban. Míg a politikai vezetés az akciók felfüggesztését, a katonai szárny a folytatását akarja, a háttérben pedig nyilván a nagy testvér, a Hamász áll, ezúttal inkább a mérséklő erő szerepében.

Ha ugyanis a Hamász képtelen a palesztin népet ellátni, etetni és megvédeni, akkor a népszerűsége hamar elolvadhat. Iszmail Hanije, a Hamász-kormány vezetője a múlt héten már be is jelentette, hogy kormánya a pénzügyi csőd szélén áll, a kassza üres. A Palesztin Hatóság nem tudta kifizetni mintegy 140 ezer közalkalmazott márciusi fizetését, ami a másfél milliós gázai lakosság harmadát érinti. A pénzügyi nehézség abból adódik, hogy miután Izrael a múlt hónapban felfüggesztette a palesztin területeken beszedett adók visszatérítését, az Egyesült Államok és az Európai Unió múlt pénteken bejelentette, befagyasztja a minisztériumoknak juttatott segélyeket, de a kifizetések folytatódnak az ENSZ és egyéb nem kormányszerveken keresztül, elkerülendő a humanitárius válságot. Úgy fest tehát, hogy a Hamász - moszkvai diplomáciai sikere ellenére - nem tudott kitörni a nemzetközi elszigeteltségből.

Talán éppen az izraeli és nemzetközi nyomásnak köszönhető, hogy a múlt héten a szervezet két vezető politikusa is utalt Izrael esetleges elismerésére. Hanije állítólag Abbásszal megvitatta annak lehetőségét, hogy az izraeli-palesztin konfliktusra a két állam létrehozása a megoldás. Mahmúd Zahar külügyminiszter pedig a londoni The Timesnak nyilatkozva nem zárkózott el annak lehetőségétől, hogy a "két állam" elképzelést a palesztin nép népszavazáson döntse el. A referendum ügyes húzás lehet, hiszen azzal - a visszakozás látszata nélkül - hatástalanítani lehetne a Hamász 1988-as chartáját, amely a zsidó állam elpusztítására szólít fel. Utólag mindkét politikus cáfolta, hogy hajlandó lenne az engedményre.

Persze Izraelben, de még a mérsékelt palesztinok körében is gyanakvóan fogadták a Hamász-vezetők nyilatkozatait. "A Hamász csak a retorikában igyekszik azt a látszatot kelteni, hogy hajlandó a nemzetközi közösség és Izrael által megkövetelt kompromisszumra, valójában azonban nem" - vélekedett például Nizar Ammar, a Biztonsági és Stratégiai Tanulmányok Palesztin Központjának szakértője. A Hamász mozgásterét Abbász elnök is szűkíti: a biztonsági szerveket különböző kinevezésekkel az elnöki hivatalból igyekszik irányítani a belügyi tárca kárára, egy múlt szerdai elnöki rendelettel pedig átvette a palesztin határok és átkelők irányítását a kormánytól. Egyúttal elrendelte, hogy valamennyi diplomáciai nyilatkozatot és lépést a januári választást elvesztő Fatah által irányított, az oslói megállapodásokat aláíró Palesztinai Felszabadítási Szervezettel kell egyeztetni, amelynek a Hamász nem is tagja.

KERESZTES IMRE

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mészáros közel 10 milliárdért javíthatja az ivóvízminőséget Gödön

Mészáros közel 10 milliárdért javíthatja az ivóvízminőséget Gödön

Letöltötte őket? Ezek lettek 2020 legjobb androidos alkalmazásai

Letöltötte őket? Ezek lettek 2020 legjobb androidos alkalmazásai

A Google egyik szakértője rájött, hogyan törjön fel és irányítson iPhone-okat távolról

A Google egyik szakértője rájött, hogyan törjön fel és irányítson iPhone-okat távolról