Atommal Irán ellen?

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Az Iránnal szembeni konfliktus megoldására Washingtonban titokban elkezdtek tervezni egy átfogó légicsapást, és...

Az Iránnal szembeni konfliktus megoldására Washingtonban titokban elkezdtek tervezni egy átfogó légicsapást, és elképzelhető a föld mélyébe rejtett bunkerek elpusztítására szánt B61-es kódjelű taktikai nukleáris bomba bevetése is - állítja a The New Yorker hetilap legfrissebb számában megjelent írásában az amerikai Seymour Hersh. A kitűnő titkosszolgálati és katonai kapcsolatokkal rendelkező oknyomozó riporter szerint - két éve ő írt először a bagdadi Abu Ghraib börtönben folyó fogolykínzásokról - a nukleáris fegyvert az iráni atomprogram egyik legfontosabb központjának számító, Teherántól mintegy 320 kilométerre délre található Natanzban vetnék be, ahol hírszerzési értesülések szerint az urándúsításhoz használt centrifugákat működtet egy 20 méter mélyen lévő bunkerrendszerben az iráni kormány. Vannak, akik azt gyanítják, a júniusban a nevadai sivatagban tervezett, hagyományos óriásbombával végrehajtott kísérleti robbantás valójában a B61-es lehetséges hatását teszteli.

Hersh szerint ugyanakkor Washington nem egyszerűen azt akarja megakadályozni, hogy Teherán atomfegyvert állítson elő, hanem a hosszú távú megoldás érdekében rendszerváltozást is ki szeretne kényszeríteni. Ennek érdekében Iránban állítólag már amerikai kommandósok tevékenykednek titokban, akik nemcsak légitámadás céljainak kijelölésében vesznek részt, de megpróbálnak támogatást szerezni, és informátorokat toborozni három Iránban élő kisebbség, a kurdok, a baludzsik és az azeriek körében is.

Az európaiakat - még az USA legfőbb szövetségesének számító briteket is - aggodalommal eltöltő amerikai tervekről beszámolt a londoni Sunday Times legutóbbi kiadása is, amely úgy tudja, a több száz célpontot érintő összehangolt légitámadásra 2008-ban, Bush elnökségének utolsó évében kerülhet sor. Erre az időre szerezhet ugyanis a Pentagon elég információt az iráni nukleáris létesítmények pontos helyéről. Ekkorra állhat az amerikai légierő rendelkezésére a mintegy 13 és fél ezer kilogrammos Big Blu hagyományos óriásbomba is, amely a detonáció előtt akár 30 méterre is a föld mélyébe fúródhat. A katonai tervezők számolnak azzal is, hogy Irán a támadásra - akár az amerikai érdekeltségek ellen elkövetett terrorakciókkal - ellencsapással élhet. A Pentagon azonban úgy véli, meg tudják akadályozni, hogy Teherán megbénítsa a közel-keleti olaj legfontosabb "kijáratának" számító Hormuzi-szoros forgalmát. A katonai megoldást - a légicsapások lehetőségének tanulmányozását nem tagadva - hétfőn "vad spekulációnak" nevezte Bush, az olaj ára viszont az idegessé vált világpiacon hordónként 69 dollár fölé emelkedett.