Tetszett a cikk?

Idi Amin Dada.

Idi Amin Dada. Uganda egykori katonai diktátora, aki 1971-ben puccsal döntötte meg korábbi szövetségese, Milton Obote elnök hatalmát és államfővé kiáltotta ki magát. Rövidesen halálkommandókat hozott létre és véres diktatúrát alakított ki, amely 300-500 ezer áldozatot követelt. Az "Uganda mészárosaként" is emlegetett szadista diktátor, akit kannibalizmussal is megvádoltak, 1979-ben bukott meg, amikor a tanzániai hadsereg és ugandai ellenzéki erők megrohamozták kampalai palotáját. Az iszlám hitű Idi Amin Dada előbb Líbiába, majd Szaúd-Arábiába menekült. Mivel bíróság elé állították volna, soha nem térhetett haza, és Dzsiddában halt meg 2003-ban.

Milton Obote. Idi Amin Dada elődje, majd hatalmának megdöntése után utódja, 1980-ban vitatott tisztaságú választásokon győzelemre vitte pártját, majd keményen fellépett a vele szembeforduló ellenzéki gerillacsoportok ellen. E harcok és a kormánnyal szembenálló fegyvereseket támogató polgári lakosság elleni megtorló akciók különböző becslések szerint 100-300 ezer emberéletet követeltek. Obote, miután 1985-ben puccsal menesztették a hatalomból, Zambiába menekült, és tavaly ősszel meghalt.

Mengisztu Hailé Mariam. 1977-ben lett Etiópia államfője és 1991-ig foglalta el ezt a posztot. Tagja volt annak a katonai csoportnak, amely 1974-ben államcsínnyel megdöntötte Hailé Szelasszié császár uralmát. Miután vetélytársait eltakarította az útból, az ország élére került, és 1977-1979 között, a nevéhez fűződő vörös terror idején több tízezer embert kínoztak, gyilkoltak meg. Egy évtizednél is hosszabb uralma becslések szerint összesen több mint félmillió áldozatot követelt. A marxista Mengisztu hatalmát, aki a Szovjetunió támogatását is élvezte, 1991-ben megdöntötte az Etiópiai Népi Forradalmi Demokratikus Front és az Eritreai Népi Felszabadítási Front, a diktátor előbb Kenyába, majd Zimbabwéba menekült. Máig ott él Robert Mugabe elnök "vendégeként", bár Etiópia, ahol távollétében vádat emeltek ellene, többször is kérte kiadatását.

Hisszén Habré. 1982-1990 között volt Csád elnöke. Emberijog-védők szerint nevéhez tömeggyilkosságok, súlyos jogsértések fűződnek. Rettegett politikai rendőrsége becslések szerint mintegy 40 ezer embert megölt és 200 ezret megkínzott. Miután 1990 decemberében a jelenlegi csádi elnök, Idriss Déby megdöntötte hatalmát, Habré Szenegálban kapott menedéket. Az általa üldözöttek egy csoportja 2000-ben elérte, hogy emberiség elleni bűntettek miatt vád alá helyezzék, ám a szenegáli legfelsőbb bíróság úgy döntött, másutt elkövetett bűnökért nem ítélhetnek el senkit. Belgiumban is eljárás indult a volt diktátor ellen, és tavaly ősszel kérték a kiadatását, a dakari kormány azonban a döntést az Afrikai Unióra bízta. A szervezet jogi szakértői júliusig dolgozzák ki javaslatukat, de nem valószínű, hogy az Hisszén Habré kiadatásához vezet majd.

Mobutu Sese Seko. 1965-től 1997-ig volt Zaire, a mai Kongói Demokratikus Köztársaság tábornokból lett elnöke. Puccsal szerezte meg a hatalmat, amelyet politikai ellenfeleinek kíméletlen, kínzásokkal és kegyetlenkedéssel kísért meggyilkolásával, gyakran nyilvános kivégzésével szilárdított meg. A "Nemzet Atyja", a "Nép Megmentője" totális egyeduralmat, egypárti államot és személyi kultuszt épített ki. 1997 májusában a Zaire keleti részén élő tuszik lázadása söpörte el hatalmát. Mobutu előbb Togóba, majd Marokkóba emigrált, ahol néhány hónap elteltével, 1997 őszén meghalt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Kegyelemsértés

A Sierra Leone-i polgárháborúban játszott szerepéért fogták perbe a volt libériai elnököt, Charles Taylort. Emberjogi szervezetek és elemzők szerint az ellene indított eljárás segíthet abban, hogy a fekete kontinens más egykori diktátorait is utolérje a felelősségre vonás.

Operatív törzs: A most elhunytak 4 százalékánál nem találtak semmilyen alapbetegséget

Operatív törzs: A most elhunytak 4 százalékánál nem találtak semmilyen alapbetegséget

Marabu Féknyúz: Szájer 1.

Marabu Féknyúz: Szájer 1.

Még egy esélyt kapott a főváros városházi krízisszállója

Még egy esélyt kapott a főváros városházi krízisszállója