Tetszett a cikk?

Néhány héten belül javaslatot kell tennie az Európai Bizottságnak, csatlakozhat-e Bulgária és Románia 2007. január 1-jén az EU-hoz, vagy halasszák el egy évvel a felvételüket. A brüsszeli bővítési biztos a bizonytalanság fenntartásával elsősorban Szófiát akarja nagyobb teljesítményre ösztönözni.

"Ezt a békát a tagállamok már lenyelték" - fogalmazott az Európai Bizottság (EB) egyik tisztviselője a HVG ama kérdésére, hogy a tagállamok egy részének az EU bővítési politikájának folytatásával kapcsolatos aggályai befolyásolhatják-e Bulgária és Románia csatlakozásának az időpontját. A két ország tavaly áprilisban aláírt, a tagállamok kétharmada által már ratifikált csatlakozási szerződése szerint ugyanis az EU egy évvel - 2008. január 1-jére - elhalaszthatja felvételüket, ha "számos fontos területen", valamint Románia esetében összesen 11 külön bel- és igazságügyi, illetve a versenypolitikai kötelezettségvállalás tekintetében nem tudják teljesíteni az uniós tagsággal járó követelményeket.

A halasztásra az EB tehet ajánlást. Ennek elfogadásához vagy elvetéséhez az Európai Tanács egyhangú határozata szükséges, kivéve, ha a Romániára vonatkozó különleges kötelezettségvállalások közül egy vagy több indokolja az úgynevezett halasztási záradék alkalmazását, amikor a minősített többség is elegendő. Azért volt szüksége az EU-nak erre a pótlólagos biztosítékra, mert Románia sokáig Bulgária mögött kullogott a csatlakozási tárgyalásokon, a gyorsabban haladó Szófia panaszkodott is amiatt, hogy várakoznia kell az északi szomszédra. Mára azonban fordult a kocka.

Olli Rehn, az EB bővítésért felelős finn tagja május 16-án terjeszti az Európai Parlament (EP) és a Tanács elé az EB újabb jelentését Bulgária és Románia felkészüléséről. A dokumentum következtetéseire támaszkodva javasolhatja az EB a csatlakozás egyéves halasztását egyik vagy mindkét tagjelölt esetében. Rehn a minap az EP külügyi bizottsága előtt előzetes értékelést adott a két ország felkészüléséről, de nem bocsátkozott jóslatokba. Úgy vélte, hogy a 2007-es csatlakozás lehetősége még mindkét ország számára nyitva áll, de "végre is kell hajtani" és "be kell fejezni" a reformokat. Feltűnést keltett viszont, hogy Rehn elsősorban Bulgáriát és nem Romániát kritizálta. Ennek bizottsági források szerint egyszerűen az az oka, hogy a 2005 eleji kormányváltás után a románok "nagyon összeszedték magukat", miközben a bolgárok tavaly őszig csak "ültek a babérjaikon", amiben persze náluk is közrejátszottak a választások.

Már az EB előző, októberi jelentéséből kiviláglott, hogy Bulgária elveszítette korábbi előnyét Romániával szemben, mostanra pedig kifejezetten hátrányba került. A biztos szerint Romániában már sínen van az uniós elvárásokkal összhangban lévő igazságszolgáltatási reform, a megvalósítását a jelenlegi ütemben kell folytatni, ám Bulgáriával még a március végi alkotmánymódosítás után is elégedetlenek Brüsszelben. Az EB szerint a bolgár alkotmány szövege továbbra sem garantálja egyértelműen e hatalmi ág függetlenségét. Szófia megtette az első lépéseket a korrupció elleni harcban, de a magas szintű visszaélések ellen még mindig nem lép fel kellő eréllyel. A bolgár hatóságok a szervezett bűnözéssel szemben is passzívak, kevés a büntetőeljárás és a vádemelés. Összességében "nem kielégítő" a bulgáriai igazságügyi reform mérlege - állapította meg Rehn.

Más lemaradásai is vannak Bulgáriának és Romániának, például a belső piac működését, az EU külső határainak védelmét, a mezőgazdaságban a kifizető-, igazgatási és ellenőrzési rendszert, a közösségi állategészségügyi, élelmiszer-biztonsági és környezetvédelmi jogszabályok átvételét érintik. Eme nehézségek megoldására Bulgária és Románia csatlakozási okmánya az EU-ba 2004-ben felvett tíz új tagállam szerződéséhez hasonlóan három védzáradékot is tartalmaz, egy általános gazdaságit, és egy-egy különleges belső piacit, valamint bel- és igazságügyit. A három évig vagy annál hosszabb ideig hatályban tartható védőintézkedéseket az EB hozza meg, a csatlakozás halasztásról szóló döntés azonban a tagállamok joga, de csak akkor határozhatnak így, ha az EB javasolja. Ily módon ez az egyetlen fegyver a közösségi vívmányok fölött őrködő testület kezében, amellyel a bolgár és a román hatóságokat a fő strukturális probléma, az igazságügy rendbetételére ösztökélheti.

Nem véletlen tehát, hogy Rehn Szófiának címzett szigorú szavait az EP-ben sokan afféle utolsó figyelmeztetésnek vették. Annál is inkább, mivel egy másik nyilatkozatában azt is közölte, hogy a bolgár és a román csatlakozás időpontjának szétválasztása politikailag és technikailag egyaránt lehetséges. Uniós diplomáciai berkekben mégis úgy hírlik, hogy az EB minden kétkedése ellenére sem ajánlja majd Bulgária és Románia felvételének az elhalasztását a tagállamoknak. A csatlakozás időpontjának lebegtetése ügyes taktika: Rehn folyamatos nyomást gyakorol a bolgár és a román kormányra, amelyeknek úgymond a verseny "utolsó száz méterét" is le kell futniuk.

A Huszonötök többsége minden jel szerint afelé hajlik, hogy egy esetleges halasztás kevesebb hasznot hajtana, mint amennyi kárt okozna akár Bulgáriában, akár Romániában. Mindkét országban a nacionalista, populista pártok malmára hajtaná a vizet, destabilizálhatná a reformokat folytató kormányokat. Végül is eljutottak arra a szintre a felkészülésben, amikor valójában már minden a tagállamok politikai döntésén múlik. A csatlakozást még az a néhány tagállam - Ausztria, Dánia, Franciaország és Németország - sem akarhatja megakadályozni, amely az EB májusi verdiktjéig elnapolta a szerződés ratifikálását. Ráadásul az a fura helyzet, hogy a pillanatnyilag felkészületlenebbnek látszó jelöltet nehezebb büntetni: Bulgária csatlakozásának elhalasztásához konszenzust kellene elérni a Tanácsban. Ezért valószínűbb az a forgatókönyv, amely szerint 2007. január 1-jén mindkét ország tagjává válik az EU-nak, de egyelőre nem teljes jogokkal a védzáradékkal körülbástyázott belső piaci, valamint bel- és igazságügyi területen. Más szférákban Bulgária és Románia egyenjogúságát semmi sem csorbítja, ami egyben azt is jelenti, hogy a közösségi szerződések tiszteletben tartását az EB azonnal jogsértési eljárásokkal, a szokásos automatikus szankciókkal, például bizonyos uniós támogatások felfüggesztésével kényszerítheti ki.

VIDA LÁSZLÓ / BRÜSSZEL

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Különös hangokat rögzített a Mars felé tartó NASA-szonda

Különös hangokat rögzített a Mars felé tartó NASA-szonda

Róth Elza: Demeter Szilárd és a radikális nihilizmus remekműve

Róth Elza: Demeter Szilárd és a radikális nihilizmus remekműve

Ian McKellen a Meseország mindenkiéről: „Bárcsak olvashattam volna ezt a könyvet gyerekként”

Ian McKellen a Meseország mindenkiéről: „Bárcsak olvashattam volna ezt a könyvet gyerekként”