Tetszett a cikk?

Donald Rumsfeld elmozdítását követeli szokatlanul hevesen fél tucat nyugalmazott tábornok, akik szerint az iraki helyzetért a legfőbb felelősség a Pentagon irányítóját terheli. Bush elnök kiállt lemondani nem hajlandó védelmi minisztere mellett.

Arrogáns, a nézeteivel szemben álló véleményeket hangoztatókon átgázoló politikus Donald Rumsfeld, aki számára csak egy igazság létezik: az övé. Nagyjából így jellemzi az USA védelmi miniszterét a brit kortárs dráma sikerszerzőjének számító David Hare politikai töltetű színműve, amelyet 2004-ben mutattak be először Londonban, amerikai premierje pedig a múlt héten volt a New York-i Broadway egy kisebb színházában. Az Irak elleni háború előkészületeit feldolgozó darab címe is beszédes: "Ez van", az a kifejezés, amellyel három éve Rumsfeld fogadta azt a hírt, miszerint Szaddám Huszein iraki diktátor bukása nyomán Bagdadban a csőcselék fosztogatni kezdett.

A színmű a múlt héten váratlan publicitást kapott. A 73 éves Rumsfeld elmozdítását sürgették egymás után nyugalmazott tábornokok. Úgy vélik ugyanis, hogy az ő arroganciája, stratégiai hibái és a tapasztalt főtisztek véleményének figyelmen kívül hagyása vezetett oda, hogy Irakban polgárháborús helyzet alakult ki, az amerikai hadsereg áldozatainak száma pedig mára meghaladta a 2370 főt. A húsvéti ünnepet a Camp David-i rezidencián töltő George W. Bush amerikai elnök azonnal védelmébe vette miniszterét, ám Rumsfeld maga is hangsúlyozta, nem áll szándékában lemondani (amit az Abu Ghraib börtönben kirobbant fogolykínzási botrány miatt korábban kétszer is megtett, ám azt Bush egyszer sem fogadta el). Érdes stílusához hűen még azt is hozzáfűzte: több ezer nyugalmazott tábornok közül csak néhányan emelték föl a szavukat, és ha ilyenkor a megtámadott védelmi miniszternek mennie kellene, akkor a Pentagon élén ringlispílben váltanák egymást az emberek.

Az amerikai sajtóban máris a "tábornokok lázadása" hangzatos címet kapott, írott véleményben és elhangzott nyilatkozatban formát öltő kritika azonban nem intézhető el ilyen könnyedén, a főtisztek ugyanis nem a nyugalomba vonultak átlagát képviselik. Ketten harcoló hadosztályt vezettek Irakban, egy harmadik társuk 2003-ban az új iraki hadsereg kiképzését irányította, míg negyedikük a vezérkari főnökök egyesített tanácsának korábbi hadműveleti igazgatója. A tengerészgyalogos Anthony Zinni pedig ugyan már jóval a háború megindítása előtt nyugalomba vonult, ám aktív pályafutása végén a Közel-Keletért és Ázsiáért felelős központi parancsnokság első embere volt, akit 2001-2002-ben a Bush-kormány többször is a régióba küldött kormányzati közvetítőként. A megszólalók közül igazán csak Wesley Clark volt NATO-főparancsnok lóg ki, aki az egyenruhát levéve 2004-ben sikertelenül próbálkozott a demokrata elnökjelöltség elnyerésével.

Rumsfeld távozásának sürgetése már csak azért is óriási visszhangot kapott, mert az USA történetében rendkívül ritka, amikor főtisztek szembekerülnek a hadsereg civil irányítójával, akár a védelmi miniszterrel, akár a főparancsnoki posztot betöltő elnökkel. Az egyik legnyíltabb konfrontáció a koreai háború idején az expedíciós csapatokat irányító Douglas MacArthur - a második világháború csendes-óceáni hadszínterének hőse - és Harry Truman elnök között alakult ki, aminek végén a Fehér Ház stratégiáját kifogásoló tábornokot leváltották és hazarendelték.

A hadsereg civil irányításának kőbe vésett parancsolata miatt - egyes vélemények szerint - éppen nem aktív, hanem nyugalmazott tábornokok vetették föl Rumsfeld felelősségét és sürgetik távozását, bár ezzel a véleménnyel a hírek szerint az előbbiek közül is sokan egyetértenek. Ők viszont nem is igen nyithatják ki a szájukat, hiszen az amerikai katonai törvények szerint hadbíróság elé állítható, aki engedetlenséggel felérő módon nyíltan támadja a védelmi minisztert, a kongresszust, az alelnököt vagy az elnököt. Másfelől viszont - vélik sokan - valakinek meg kellett szólalni, hiszen a vietnami kudarcból a katonák egyebek mellett azt szűrték le, hogy az sem jó, ha észrevétel nélkül teljesítik a civilek által kidolgozott haditervet, különösen, ha azt stratégiai vagy taktikai szempontból hibásnak tartják.

Nem szabad persze kizárni a törlesztést, és azt sem, hogy a körvonalazódó iraki fiaskóért a katonák szeretnék a politikusokra hárítani a felelősséget, egyben óvni Amerikát egy újabb, ezúttal iráni kalandtól. Rumsfeld öt éve nagyszabású reformtervekkel tért vissza a Pentagon élére - Gerald Ford elnöksége idején is védelmi miniszter volt -, és a mozgékonyabb, az emberek helyett a technológiát előtérbe helyező stratégia a légierő kivételével minden haderőnem érdekeit sértette. Rumsfeld ezzel a hidegháborús időszak masszív szembenállása után kialakult helyzethez alkalmazkodó rugalmasabb szerepvállalásra akarta átalakítani az amerikai hadsereget. Az elképzelés Afganisztán esetében működni látszott, Irakban azonban csődöt mondott. A hírek szerint a tábornokok azt sem felejtették el, hogy amikor 2003 februárjában - egy hónappal a háború megindítása előtt - egy kongresszusi meghallgatáson Eric Shinseki, a szárazföldi hadsereg vezérkari főnöke úgy vélte, az Irak lerohanása utáni rendteremtéshez jóval nagyobb létszámú katonai erő kell, mint azt Rumsfeld hangoztatja, a miniszter és helyettese, az azóta a Világbank élére "átigazolt" Paul Wolfowitz alaposan kiosztotta a nem sokkal később megkeseredetten nyugállományba vonult főtisztet.

Rumsfeld sorsa elvileg Bush kezében van, ám a politikus - aki a minap Condoleezza Rice külügyminisztertől is rossz néven vette az Irakban elkövetett hibák fölemlegetését - pozíciójára meghatározó befolyással bír Dick Cheney alelnök. Aki különös helyzetben van, hiszen az 1970-es években Rumsfeld volt a mentora, 2001-ben viszont fordult a kocka, amikor az újbóli védelmi miniszteri kinevezést Cheneynek tulajdonították. Ők ketten az utóbbi bő három évtizedben összesen 12 éven át irányították a Pentagont - Cheney az idősebb George Bush idején állt a tárca élén -, és egyvalamiben megegyeznek: egyikük sem tűrte, ha szembeszálltak az akaratával.

NAGY GÁBOR

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
GKI: Eshet a lakások ára a következő egy évben

GKI: Eshet a lakások ára a következő egy évben

Pattanásig feszülnek az idegek a Közel-Keleten az iráni atomtudós likvidálása után

Pattanásig feszülnek az idegek a Közel-Keleten az iráni atomtudós likvidálása után

A Sajó-völgyében továbbra is lignittel fűtenek, pedig már megint veszélyes a levegő

A Sajó-völgyében továbbra is lignittel fűtenek, pedig már megint veszélyes a levegő