Tetszett a cikk?

Népszerű női politikus lehet az egy év múlva esedékes francia elnökválasztáson az ellenzéki szocialisták jelöltje. A baloldal új üdvöskéjének azonban nem kevés párton belüli riválisa van.

,,Valószínűleg igen, ha minden úgy folytatódik, mint most" - válaszolta Ségolene Royal, a nyugat-franciaországi Poitou-Charentes regionális tanácsának szocialista elnökasszonya a Canal+ tévécsatorna minapi show-műsorában, amikor Jamel Debbouze humorista egyenesen nekiszegezte a kérdést: indul-e a 2007-es elnökválasztáson. Az 52 éves politikusnő ebben az adásban fedte fel először ilyen határozottan kártyáit, de aligha okozott meglepetést. Április első hetében Royal egyszerre bukkant fel egy sor párizsi hetilap, a Paris-Match, a VSD, a Le Nouvel Observateur, a le Point és a L'Express címlapján, és húsvét előtt dobott piacra a Fayard kiadó egy Royalról és élettársáról, Francois Hollande szocialista pártvezérről szóló könyvet. A rendkívüli érdeklődés magyarázata, hogy a szocialisták második vonalához tartozó Royal alig egy év alatt minden más potenciális elnökjelöltet maga mögé utasítva a párt legnépszerűbb személyiségévé vált, aki a dolgok jelenlegi állása szerint képesnek látszik arra, hogy 2007 tavaszán megszerezze az államfői posztot.

Ha a franciák ma választanának, a TNS Sofres közvélemény-kutató múlt héten publikált felmérése szerint az első fordulóban Royal voksaik 34 százalékát gyűjtené be, ami Francois Mitterrand 1988-as történelmi rekordjának felel meg. Ezzel megelőzné a jobboldalon kimagasló jelöltet, Nicolas Sarkozy belügyminisztert, a kormányzó UMP első emberét, akire csak a megkérdezettek 30 százaléka szavazna. A második fordulóban, amikor már csak a két legtöbb voksot kapott jelölt méri össze erejét, Royal 51 százalékkal Sarkozyt is megverné. Egy másik intézet, a CSA hétfőn közzétett felmérése szerint az első körben kevesebb válaszadó, 31 százalékuk támogatná Royalt, a másodikban azonban a szocialista politikusnő nagy fölénnyel, 53:47 arányban győzné le Sarkozyt. Ugyancsak Royal elsőségét prognosztizálta még április elején egy harmadik közvélemény-kutató, az Ifop.

A párton belüli vetélkedés már rég megindult, noha csak novemberben választják ki elnökjelöltjüket a szocialisták. Ennek egyik jele volt például, hogy az EU alkotmányos szerződéséről rendezett 2005. májusi népszavazáson a párt belső referendumon jóváhagyott álláspontjával ellentétben Laurent Fabius exkormányfő a "nem" mellett kampányolt. A tavaly novemberi kongresszuson Hollande első titkár erőfeszítéseinek köszönhetően mégis sikerült a szőnyeg alá söpörni a nézeteltéréseket, pedig egyesek már szakadásról beszéltek. Sőt az egymást követő belpolitikai megrázkódtatások, az őszi külvárosi zavargások, majd a munkaügyi reformok miatt kirobbant és végül Dominique de Villepin kormányát meghátrálásra kényszerítő tavaszi elégedetlenségi hullám újraélesztették a szocialistákban azt a hitet, hogy a 2004-es regionális és helyhatósági, majd az európai parlamenti választásokon elért siker után jövőre az elnökséget is elhódíthatják a jobboldaltól.

Úgy tűnik, immár a megfelelő jelöltet sem kell keresgélni. A TNS Sofres vizsgálatából egyértelműen kiviláglik, hogy Royal az elnökválasztás első fordulójában minden párton belüli kihívójánál több voksra számíthat. A négy szocialista nagyágyú egyike sem közelíti meg: a 2002-es választási katasztrófa nyomán visszavonult Lionel Jospin exkormányfőre is csak a megkérdezettek 23 százaléka szavazna, Fabiust pedig még a két volt miniszter, Jack Lang és Dominique Strauss-Kahn is megelőzi (Hollande sem szerepelne jobban, de ő nyilván nem fog versenyezni gyermekei anyjával). A jelek szerint egyikük sem tudná garantálni, amit az 1992 óta három szocialista kormányban is miniszteri poszttal megkínált Royal: hogy tudniillik ne ismétlődjék meg a 2002-es elnökválasztás első fordulója, amikor a szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pen orrhosszal megelőzte Jospint, s így a második fordulóban a baloldali szavazóknak fogcsikorgatva Jacques Chirac mögött kellett felsorakozniuk. Igaz, Sarkozy nem csinál titkot abból, hogy Le Pen híveire ő is kiveti majd a hálóját.

Kénytelenek egyre komolyabban venni pártbeli riválisai Royal hónapok óta tartó látványos előretörését a közvélemény-kutatásokban. Még akkor is, ha mindenki tisztában van azzal, hogy az elnökválasztásig hátralévő egy év alatt még minden előfordulhat. Ellenfelei elsősorban a kompetenciáját vonják kétségbe, mondván, miniszterként környezetvédelemmel, középfokú oktatással és családügyekkel foglalkozott, amely mind szép terület, de nem igényel olyan hozzáértést és nem nyújt olyan széles körű tapasztalatokat, mint amilyennel egy államfőnek kell rendelkeznie. Ezért azt sürgetik, hogy az elnökjelöltségre pályázók nyilvánosan ütköztessék elképzeléseiket. Royal eddig kitért a felhívás elől, mert szerinte az ilyen viták csak növelnék a párt megosztottságát. Előnyben részesíti a közvetlen demokrácia új formáját: könyvet - lényegében programot - ír, amelyet saját weboldalán fejezetenként tesz közzé szeptemberig, hogy folyamatosan felhasználhassa a látogatók véleményét, hozzászólásait.

Közben egyre több helyi és regionális pártszervezet vezetője teszi le a garast Royal jelöltsége mellett, mondván, ő az egyetlen, aki hitelesen képviselheti a változás, a megújulás üzenetét. Nem véletlen, hogy a felmérések szerint a 30 év alatti korosztályokban a legnagyobb a támogatottsága. Eddigi megnyilatkozásai alapján Royal azon kevés francia szocialista közé tartozik, akik értékelik a Blair-féle reformista politikát, és nem akarják mindenáron megmenteni az úgynevezett francia szociális modellt. Másfelől nem győzi hangsúlyozni a család, az oktatás fontosságát a közbiztonság javításában, ami a jobboldali választók fülének kedves. De pártállástól függetlenül sokan egyszerűen úgy gondolják, már az is új életet lehelne az áporodott francia politikába, ha az ország történetében először egy aszszony a győzelem valódi esélyével szállhatna sorompóba az elnökségért.

VIDA LÁSZLÓ / BRÜSSZEL

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!