Tetszett a cikk?

A belpolitikai bizonytalansággal indokolta a világ egyik vezető hitelminősítő intézete, az amerikai Standard &amp...

A belpolitikai bizonytalansággal indokolta a világ egyik vezető hitelminősítő intézete, az amerikai Standard & Poor's, hogy a napokban pozitívról stabilra minősítette le Lengyelország külföldi államadósságát. Pedig a közel fél éve tartó hatalmi huzavona közepette a gazdaság jól teljesít, és az euroszkeptikus, reformellenes, a külföldi tőkével szemben fenntartásokat megfogalmazó szélsőséges pártok kormányzati szerepvállalása ellenére a befektetői bizalom nem rendült meg. Ebben kiemelkedő szerepe van Kazimierz Marcinkiewicz kormányfőnek, az egyik legnépszerűbb politikusnak, és a liberális konzervatív párttól átigazolt Zyta Gilowska pénzügyminiszternek, akik nem győzik helyre tenni a pártpolitikusok részéről elhangzó populista szólamokat.

A varsói tőzsde indexe rekordokat döntöget, erős a zloty, a külföldi befektetők pedig hétről hétre újabb és újabb lengyelországi tervekkel állnak elő. Legutóbb áprilisban az amerikai Procter & Gamble és a svéd Electrolux jelentette be ottani termelőbázis létesítését, az amerikai Microsoft szoftvergyártó központ indítását határozta el, a brit Tesco pedig újabb 50 szupermarket nyitását tervezi az idén.

Meglepően jól alakultak a makrogazdasági adatok is. A 3,2 százalékos gazdasági növekedésével tavaly a tíz új uniós tagállam sereghajtójának számító lengyel gazdaság az első negyedévben 5,2 százalékkal bővült, az infláció pedig az EU-n belül hónapok óta a legalacsonyabb, márciusban 0,9 százalék volt. Az évek óta változatlan uniós rekordnak számító 18 százalékos munkanélküliség is lefelé mozdult: márciusban 44 ezerrel, 2,8 millióra csökkent az állástalanok száma. A vállalkozói és a fogyasztói optimizmus tíz év óta a legmagasabb, az export és a beruházások is nekilódultak. Persze gazdasági elemzők szkeptikusan megjegyzik, hogy ha a kormány nem lát neki sürgősen az évek óta halogatott reformoknak, nem folytatja a már egy ideje megrekedt privatizációt, és a költségvetési hiány leszorítását célzó intézkedések is elmaradnak, akkor a viszonylagos derű egy csapásra elillanhat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Kisebbségi kérdés

Szélsőséges, populista, EU- és reformellenes pártokkal kötött koalícióval próbálja hatalmát megtartani az alig fél éve kisebbségben kormányzó nemzeti-radikális Törvény és Igazságosság. Az újabb manőverezéssel is egyelőre kisebbségben maradt, miközben egyre népszerűtlenebb.