Ellenállásba ütközik az olasz baloldali kormánykoalíció gazdasági programjának első eleme, a szolgáltatások liberalizációja.

"Ha nem lett volna olyan szoros a választási eredmény, könnyebb dolgunk lenne. A mostani helyzet izgalmasabb, kalandosabb. Kimondjam az igazságot? Szexisebb!" - fogalmazott koalíciója napi kötéltáncáról egy interjúban a nem éppen humorérzékéről híres Romano Prodi olasz miniszterelnök. A szigorú, Professzornak nevezett Prodi annak kapcsán eresztette el a meglepő helyzetértékelést, hogy két hónapja hivatalban lévő kormánya a közeljövőben több bizalmi szavazáson is válságba kerülhet, mivel a kormányzó baloldali Unionénak csak minimális, kétfős többsége van a szenátusban.

A koalíció ennek ellenére belekezdett a gyászos állapotban lévő olasz gazdaság rendbetételét ígérő választási programja (HVG, 2006. április 7.) megvalósításába, sőt még messzebbre merészkedett. A hosszú távú deficitcsökkentő és fejlesztési tervek kidolgozása mellett váratlan lépésekkel is előrukkolt. Pierluigi Bersani gazdaságfejlesztési miniszter például azzal fokozta a nyári hőséget, hogy liberalizációt hirdetett több szolgáltató ágazatban. A fogyasztóbarát, versenyélénkítő intézkedések jegyében a taxisoknál feloldották az engedélyek számának korlátozását, az ügyvédeknél pedig eltörölték a tarifák szabályozását és a hirdetési tilalmat. A gyógyszertáraktól megvonták a kizárólagos jogot a recept nélkül kapható medicinák árusítására, amelyeket a jövőben akár 20 százalékkal olcsóbban szupermarketekben is meg lehet majd vásárolni. Megszűnik a kiárusítások időbeni korlátozása, és eltörlik azt az ötvenéves rendeletet is, amely eddig szigorúan szabályozta, hogy egy városban, faluban ki, mennyi kenyeret süthet, és milyen távolságra kell lennie a boltjának a konkurensétől. A bankok sem zsarolhatják a jövőben ügyfeleiket azzal, hogy ha más pénzintézetnél akarnak folyószámlát nyitni, bonyolult procedúrán kell átmenniük és borsos összeget fizetni a számla lezárásáért.

A komoly érdeksérelmeket okozó Bersani-féle törvényerejű rendelet persze nagy felháborodást váltott ki az érintett szakmák képviselőinél, akik a mindennapi életet ellehetetlenítő sztrájkokkal próbálják zsarolni a kormányt. A taxisok a turistaszezon kellős közepén bénították meg több napra a nagyvárosok életét, a múlt héten közel 15 ezer magánpatika húzta le a rolót, az ügyvédek sztrájkja pedig lapzártánkkor is tartott. A taxisokkal még tárgyalt a fejlesztési miniszter, és némi engedményt is tett nekik, ám látva Prodi és a koalíció több tagjának rosszallását, gyorsan közölte: a továbbiakban nem alkuszik, a liberalizációt folytatják, sőt újabb ágazatokra, egyebek között az energiaszektorra is kiterjesztik.

A verseny serkentését és a fogyasztói közérzet javítását célzó intézkedések nagy sikert arattak a lakosság körében, az adókerülők lefülelése azonban nem biztos, hogy ilyen népszerű lesz. Márpedig a kormány e téren is akcióba lépett, hogy legalább részben visszaszerezze azt a becslések szerint évi 220 milliárd euróra rúgó összeget, amellyel a nemzeti sportként űzött csalással olaszok tízezrei rövidítik meg az államkasszát. A nyilvántartások átfésülése után csak Rómában közel 7 ezren voltak kénytelenek garázsba tenni autójukat: aki ugyanis 20 napon belül nem rendezi adótartozását, attól elveszik a nevén lévő gépkocsi forgalmi engedélyét.

Ennél sokkal többre lesz szükség persze hosszabb távon a Brüsszel által előírt 3 százalékos költségvetési hiányt az idén is legalább 1 százalékponttal meghaladó deficit leszorítására és az alig érzékelhető növekedést mutató gazdaság rendbetételére. Tommaso Padoa-Schioppa gazdasági miniszter már elkészítette az egész ciklusra szóló tervet, amely alapjaiban fogja átalakítani a büdzsé 80 százalékát felemésztő négy terület, az egészségügy, a jóléti ellátások, az államapparátus, illetve az önkormányzatok működését és finanszírozását. A kemény megszorító intézkedések jövőre 20 milliárd eurós kiadáscsökkentést ígérnek az említett területeken, aminek azonban nagy részét elviszi majd a gazdaságélénkítésre szánt 14 milliárdos csomag. Ezért máris kérdéses, sikerül-e Olaszországnak beváltania ígéretét, hogy 2007-ben 3 százalék alá szorítja a deficitet. Brüsszelben mindenesetre Padoa-Schioppa tudomására hozták: nincs haladék.

A hazai pályán is feltehetően kemény csaták elé néző Prodinak nemcsak a vesztüket naponta jósló ellenzékkel, hanem a sokszínű Unione esetleges "disszidenseivel" is meg kell küzdenie. A kommunisták egy része ugyanis ellenzi a liberalizációs terveket, míg például a zöldek és a baloldali pacifisták az afganisztáni olasz miszszió finanszírozását torpedóznák meg. A kormányfő azzal szeretné jobb belátásra bírni a renitenseket, hogy a két kérdésben valószínűleg bizalmi szavazást kér a héten a szenátusban. Csakhogy ezzel nagy rizikót vállal: akár el is bukhat, vagy az ellenzék voksaival nyer, ami viszont fehéren-feketén kimutatná koalíciója életképtelenségét.

VÁSÁRHELYI JÚLIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Az imám nyomában

Megoldódni látszik Olaszországban egy három éve történt különös emberrablás rejtélye.

Vezethet-e hat vezérigazgató egy céget?

Vezethet-e hat vezérigazgató egy céget?

Itt a BMW kicsi nagyautója, a 2-es Grand Coupé

Itt a BMW kicsi nagyautója, a 2-es Grand Coupé

Nem tudja még lezárni Kenderesi zaklatási ügyét az úszószövetség

Nem tudja még lezárni Kenderesi zaklatási ügyét az úszószövetség

Orbán: Vannak kipcsakok Magyarországon

Orbán: Vannak kipcsakok Magyarországon

Karácsony jövő héten tárgyalna Orbánnal

Karácsony jövő héten tárgyalna Orbánnal

Új találmány a mesterséges vér, bármilyen vércsoportú ember kaphatja

Új találmány a mesterséges vér, bármilyen vércsoportú ember kaphatja