Tetszett a cikk?

Nem éppen ünnepi hangulatban készült Fidel Castro 80.

Nem éppen ünnepi hangulatban készült Fidel Castro 80. születésnapjára egyik legnagyobb szigetországi ellenlábasa, a Keresztény Felszabadítási Mozgalom vezetője, Oswaldo José Payá Sardinas, aki a HVG-hez is eljuttatott nyílt levélben fordult a hivatalos aktusokra meghívott külföldi vendégekhez. Payá - akinek nevét a szólásszabadságot és a többpártrendszert követelő, máig mintegy 20 ezer aláírással ellátott úgynevezett Varela-terv tette ismertté 2002-ben, majd az azt követő letartóztatások 2003-ban - levelében határozottan kiáll a békés átmenet mellett.

Bizonytalanság és káosz vár Kubára Castro halála után - állította Payá a HVG-nek nemrég havannai otthonában. Ezért az átmenetről folytatott tárgyalásokkal - tette hozzá - nem szabad Castro haláláig várni, haladéktalanul meg kell kezdeni azokat. Payá mindent meg is tesz ennek érdekében, legújabb, májusban meghirdetett Programa Todos Cubanos (Program minden kubai számára) akciójával az alkotmány módosítását, a szabadságjogok kiterjesztését, népszavazás kiírását próbálja elérni. A rendszerváltást kizárólag békés eszközökkel óhajtó, mélyen vallásos Payá egyébként a HVG-nek nyilatkozva csalódottságának adott hangot, amiért a szabadságát 16 évvel ezelőtt kivívó Kelet-Európa magára hagyta a kubai másként gondolkodókat, és nem lép fel kellően a nemzetközi fórumokon az érdekükben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Kuba Fidel Castro után

Váratlan műtétje miatt elmarad Fidel Castro nagyszabású 80. születésnapi ünnepsége Havannában, ahol máris zajlanak az utódlása körüli találgatások.