Hadicselek

Utolsó frissítés:

A Reuters hírügynökség hétfőn visszavonta az adatbázisából egy szabadúszó fotóriporterének, Adnan Hadzsnak az Izrael...

A Reuters hírügynökség hétfőn visszavonta az adatbázisából egy szabadúszó fotóriporterének, Adnan Hadzsnak az Izrael és a libanoni Hezbollah közötti háborúról készült valamennyi - összesen 920 - fényképét, miután kiderült: a libanoni fotós meghamisította két képét is. Az egyiken egy szoftver segítségével sűrűbbé, nagyobbá változtatta a Bejrút elleni izraeli légitámadás után felszállt füstöt, és állítólag egy másik képet is manipulált. Hadzs egyike volt azoknak a nemzetközi képügynökségek által foglalkoztatott fotóriportereknek is, akiknek megkérdőjelezték egy halott gyermekről készült képeit a július 30-ai kánai légitámadás után. A fenntartásokat mindkét esetben internetes blogokban fogalmazták meg, ám a kánai fotókat utóbb a vezető képszolgáltatók végül rendben lévőnek találták.

Míg az arab országok mészárlással vádolták Izraelt a kánai eset kapcsán, diplomáciai források úgy vélik, egyre több a kérdőjel az ügyben. Kánában libanoni források szerint 54 civil, köztük 37 gyermek vesztette életét, ám később a Human Rights Watch nemzetközi humanitárius szervezet 28-ra csökkentette az áldozatok, 13-ra az eltűntek számát, a hivatalos libanoni források pedig azóta is eltérő adatokat közölnek. A képek elemzése alapján úgy tűnik, mintha az áldozatok nem egyszerre és nem ugyanazon a helyen haltak volna meg, és azt is furcsállják, hogy bár az izraeli légitámadás éjszaka történt, az épület csak reggel omlott össze.

Bármi is az igazság a kánai támadás körül, nyilvánvaló, hogy ádáz harc folyik a nemzetközi közvélemény és a sajtó megnyeréséért. Általában az első tájékoztatás rögzül, az esetleges későbbi változtatások, helyreigazítások korántsem bírnak akkora jelentőséggel. Fuád Szenjóra libanoni kormányfő hétfőn mindenesetre gyorsan módosított egy órákkal korábban közölt hírt: nem negyven, hanem egy személy vesztette életét a Hula falut ért izraeli támadásban. Pedig a lakók kezdetben hatvan áldozatról, köztük sok halott gyerekről számoltak be.