Sokan a narancsos forradalom elárulásának tartják, hogy Ukrajnában, elnöki javaslatra, ismét az oroszbarátnak tartott, korábban megbuktatott Viktor Janukovics lett a kormányfő.

Igencsak enerváltan jelentette be a múlt csütörtökre virradó éjszaka - néhány órával a miniszterelnök-jelölés alkotmányos határidejének lejárta után - Viktor Juscsenko ukrán államfő, hogy Viktor Janukovicsot, az oroszbarát Régiók Pártjának (PR) első emberét javasolja kormányfőnek. Visszafogottsága annak szólt, hogy azt a politikust kényszerült a kabinet élére állítani, akivel a két évvel ezelőtti elnökválasztáson ádáz harcot vívott. Akkor az első körben Janukovics győzött, ám a csalások miatt tiltakozó, több százezres megmozdulások - az úgynevezett narancsos forradalom - eredményeként megismételték a voksolást, az pedig már Juscsenko diadalát hozta.

Az elnök döntését a "narancsosok" egy része a forradalom elárulásának tartja. A leghangosabban akkori hűséges "fegyverhordozója", Julija Timosenko volt miniszterelnök, a róla elnevezett párt (BJUT) vezetője adott hangot nemtetszésének. Pedig neki is komoly szerepe volt abban, hogy az államfő a négy hónapos patthelyzet után erre a lépésre kényszerült. A márciusi választások után ugyanis - bár 32 százalékkel Janukovicsék kapták a legtöbb voksot (HVG, 2006. március 31.) - a második helyezett BJUT és Juscsenko Mi Ukrajnánk (NU) párttömörülése a szocialistákkal kiegészülve képes lett volna kormányt alakítani. A belső ellentétek miatt azonban hónapokon át nem jutottak egyezségre, a PR viszont júliusban a maga oldalára állította a szocialistákat, felajánlva nekik a házelnöki posztot és - a Kommerszant című moszkvai gazdasági lap szerint - garantálva az ellenőrzésük alatt álló üzleti vállalkozások érintetlenségét. E két párt pedig a kommunistákkal együtt már kormányzóképes szövetséget tudott alkotni. Az államfőnek tehát két lehetősége maradt: rábólintani Janukovics jelölésére, vagy feloszlatni a parlamentet.

"A rossz és a szörnyű közül választhatott" - mondta a most Juscsenko tanácsadójaként dolgozó egykori orosz miniszterelnök-helyettes, Borisz Nyemcov. A politikus arra utalt, hogy a kétségkívül demokratikus úton újra a hatalom küszöbére jutott Janukovicstól csak a narancsos forradalom vívmányainak elárulásával lehetett volna megtagadni a kormányalakítás lehetőségét, egy megismételt parlamenti választás pedig még több kárt okozott volna a 47 milliós Ukrajnát a Nyugathoz közelíteni igyekvő politikai erőknek. Egy ilyen megméretésen ugyanis - elemzők szinte egyöntetű értékelése szerint - Juscsenko pártja a márciusi 14 százaléknál is gyengébben szerepelt volna. Márpedig akkor Janukovics akár szabad kezet is kaphatott volna a kormányzáshoz, míg most alkura kényszerült az államfő pártjával (lásd Garancialevél című írásunkat). Juscsenko tömörülése csatlakozott ráadásul Janukovicsék koalíciójához, hét tárcát biztosítva ezzel magának a 22 tagú kabinetben, amelynek összetételét 269 vokssal hagyta jóvá a 450 tagú törvényhozás.

A BJUT, amely mindvégig a parlament feloszlatása mellett kardoskodott - hat, a párt frakciójából távozó képviselőn kívül -, részt sem vett a kormány megszavazásában. Timosenko összesen 129 mandátummal rendelkező pártja ehelyett bejelentette: "következetes, konstruktív, kemény" ellenzéki szerepre tör, és árnyékkabinetet hoz létre. Az Izvesztyija című moszkvai napilap szerint a múlt heti események nyomán a ravasz taktikusnak, olykor intrikusnak tartott, az orosz sajtóban gyakran narancshercegnőnek titulált Timosenko került a legkedvezőbb helyzetbe. Neki most nincs más dolga, mint a kormányzat hibáit ostorozva növelni népszerűségét, maga mellé állítani a szétesőben lévő narancsszínű koalíció Juscsenkóban csalódott híveit, és minél több ingadozót átcsábítani a PR táborából.

Az államfő eközben továbbra is kényszerpályán mozog. Elnökségének első másfél évét alighanem az elvesztegetett lehetőségek korszakaként értékelik majd. Határozatlan vezetőnek bizonyult, kormányzati körökből hol belső csatározásokról, hol korrupciós gyanúról érkeztek hírek.

Az adócsökkentést is ígérő Janukovics most újra megkapta a kormányzás felelősségét, csakhogy ma az ország helyzete korántsem olyan kedvező, mint első miniszterelnöksége idején, 2002-2004-ben, amikor a gazdasági növekedés az évi 12,1 százalékot is elérte. A főként az iparosított Kelet-Ukrajna többségében orosz anyanyelvű lakosságának támogatását élvező Janukovicsot - Donyeck megye klasszikus szovjet karriert befutott egykori kormányzóját - mindenesetre jó gazdasági vezetőnek tartják. Ráadásul erős üzleti háttérrel került a hatalomba: pártjának tagja - a választási listán a hetedik helyen szerepelt - az ország leggazdagabb embere, a kelet-ukrajnai bányászati és fémipari érdekeltségekkel bíró Rinat Ahmetov, aki mindent megtett annak érdekében, hogy távol tartsa a miniszterelnöki széktől Timosenkót. A politikus asszony ugyanis kormányfősége idején 3 ezer privatizációs szerződés felülvizsgálatát helyezte kilátásba, és ezt meg is tette az Ahmetov érdekeltségi körébe tartozó Krivorizssztal kohászati kombináttal, amelyet aztán újra értékesítettek.

Az ukránul hibásan beszélő Janukovics igyekszik a maga javára fordítani a ráragadt Moszkva-barát jelzőt: "Oroszországot partnerként kell kezelni" - hangoztatta. Így ugyanis esély nyílik olyan, az ukrán gazdaság számára fontos egyezségekre, mint a gázszállítások ügye, amelynek rendezésére kétségkívül több esélye van, mint elődjeinek. A politikus, aki sokat tanult korábbi választási vereségéből, és a narancsos forradalmat már úgy emlegeti, mint ami "mindenkinek a hasznára vált", még arra is hajlandónak mutatkozott, hogy folytassa az erőfeszítéseket a NATO- és EU-integrációért. E Moszkva által rossz szemmel nézett folyamatot azonban hosszú távon alighanem takaréklángra teszi majd, és irányítása alatt Ukrajna várhatóan ismét a Nyugat és Oroszország között fog lavírozni.

POÓR CSAB

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Garancialevél

"E dokumentummal az ukrán politikusok megerősítik, hogy visszafordíthatatlan a jelenlegi kül- és belpolitika" -...

Élménygép: kereken 400 lóerős a legújabb kis Porsche

Élménygép: kereken 400 lóerős a legújabb kis Porsche

Harrach Péter: A KDNP biztosan bejutna a parlamentbe, ha önállóan indulna

Harrach Péter: A KDNP biztosan bejutna a parlamentbe, ha önállóan indulna

Videója van a haditengerészetnek egy UFO-találkozásról, de soha nem láthatjuk

Videója van a haditengerészetnek egy UFO-találkozásról, de soha nem láthatjuk

Így tudja telepíteni a Microsoft új Edge böngészőjét

Így tudja telepíteni a Microsoft új Edge böngészőjét

Ha Agatha Christie élne, ő hozta volna össze ezt a sztárparádét

Ha Agatha Christie élne, ő hozta volna össze ezt a sztárparádét

Operát rendez Aj Vej-vej Rómában

Operát rendez Aj Vej-vej Rómában