Kijelölt utódja nyomulását visszaverve már most bejelentette, hogy jövőre harcba indul ötödik mandátumáért az országot alaposan átformáló John Howard ausztrál miniszterelnök.

A brit sajtó az utóbbi napokban többször is Tony Blair munkáspárti vezér és kormányfő, illetve David Cameron, az ellenzéki toryk első embere orra alá dörgölte, hogy példát vehetnének John Howard ausztrál miniszterelnökről. Cameron azért, mert a 67 éves Howard tartósan sikeres konzervatív politikus, Blair számára pedig az ausztrál kormányfő töretlen népszerűsége lehetne minta, ami azt is lehetővé tette számára, hogy - bár az iraki háború ügyében George W. Bush amerikai elnök kitartó szövetségese - további várakozásra késztesse a hatalomátadási alkura hivatkozó pénzügyminiszterét. A találgatásoknak véget vetve Howard ugyanis a téli szünetről visszatérő canberrai parlament új ülésszakának kezdete előtt írásban közölte: a következő, 2007 végéig esedékes választásokon is ő kívánja vezetni a kisebbik partner Nemzeti Párttal együtt kormányzó Liberális Pártot.

Ausztráliában a pénzügyi tárca birtokosa lassan szinte hagyományosan a miniszterelnök utódjelöltje, és Howard nem titkolja, hogy ez alól a 48 éves Peter Costello sem kivétel. Azt viszont cáfolta, hogy 1994-ben - éppen abban az évben, amikor hasonló körülmények között, ugyanazon politikai céllal Londonban Blair és pénzügyminisztere, Gordon Brown is megegyezésre jutott - alkut kötöttek volna, miszerint Costello nem indul a pártelnökségért, cserébe másfél miniszterelnöki mandátum után Howard átadja a posztot fiatalabb társának. Az ausztrál lapok az egykori megbeszélésen jelen lévő egyik liberális politikus beszámolójára hivatkozva július végén kezdték újra feszegetni az "üzletet", amelynek létét Howard és Costello mindeddig tagadta. Most azonban a pénzügyminiszter - ambícióit nem is titkolva - burkoltan elismerte.

Mégis kénytelen lesz várni Costello, sőt politikai sebet kapva akár riválisokkal is számolhat, ha eljön a pártelnökváltás ideje. Hiszen Howardnak megingathatatlan bázisa van a párton belül, és biztosan áll a kormány élén is. A magát a liberálisok történetének legkonzervatívabb pártvezetőjeként jellemző Howard 1996-os hatalomra jutása óta nemcsak három további választást nyert meg, de a közvélemény-kutatások alapján a következő elé is előnnyel tekint az ellenzéki Munkáspártot vezető Kim Beasleyvel szemben. Aki mögött szintén ott toporog egy trónkövetelő, a 44 éves Julia Gillard, az árnyékkormány egészségügyi "minisztere" - akit tavaly a legszexisebb női politikusnak választottak Ausztráliában -, és úgy véli, pártja a konzervatív koalíció tíz éve alatt túlzottan a centrumba húzódott, így ideje lenne visszatolni a baloldalra.

A thatcherista gazdaságpolitikai és társadalmi elveket valló Howard, példaképéhez hasonlóan, alaposan megnyirbálta a szakszervezetek hatalmát, stabil növekedési pályára állította az immár 15 éve gyarapodó, az 1997-1998-as ázsiai pénzügyi krízist és a nyersanyagárak öt évvel ezelőtti mélypontját is kiheverő gazdaságot. A saját pártjában is jelentkező kisebb-nagyobb ellenállást legyűrve, a különböző fogyasztási adók dzsungelében rendet vágva elérte az általános fogyasztási adó bevezetését, és amikor 2004-ben a szenátusban is többséget szerzett a koalíció - amire az 1970-es évek közepe óta egyetlen kormány sem volt képes -, még a nemzeti kincsnek tekintett állami telefontársaság, a Telstra hevesen vitatott privatizációját is keresztülnyomta a törvényhozáson.

Jóllehet az ázsiai-csendes-óceáni régióban időnként a nem éppen hízelgő "Amerika seriffhelyettese" jelzővel illetik, Howard irányítása alatt Canberra nemcsak Irakba és Afganisztánba küldött csapatokat, de Kelet-Timorra és a Salamon-szigetekre is. Ám elemzők most figyelmeztettek: a mintegy 40 ezer fős önkéntes hadsereg erőforrásai végesek, így a kormányfő minapi bejelentése a libanoni békefenntartókhoz való esetleges csatlakozásról túlfeszítheti a húrt. A választók körében a határozottabb kül- és biztonságpolitika éppúgy nem okozott különösebb gondot, mint a szigorúbb bevándorlási törvények, valamint Howard konzervatív társadalompolitikája, benne nemcsak a homoszexuálisok házasságának, de polgári papírokkal szentesített együttélésének elutasításával is.

Többet nyom a latban, hogy az utóbbi tíz évben az ausztrálok átlagos életszínvonala nagyot nőtt, és a nemzetközi összehasonlításokban a vezető ipari országok közül már csak az USA-é múlja felül. Veszélyt jelenthet viszont Howardra és a liberális-nemzeti koalícióra a lakosság eladósodása. A jegybank az inflációs nyomásra hivatkozva a múlt héten 2002 májusa óta már hetedszer emelte az irányadó kamatlábat, ami az idei első negyedévben éves szinten 3,1 százalékos gazdasági növekedést is lefékezheti. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) múlt havi országjelentésében ugyan kitűnő bizonyítványt állított ki Ausztráliáról, ám figyelmeztetett: a konjunktúra túlzottan függ az ipari nyersanyagok és az agrártermékek világpiaci árától. Howardnak erre is volt válasza, amikor néhány hete egy Sydneyben rendezett gazdasági konferencián megpendítette: az ország energia-nagyhatalommá válhat, szén- és földgázkincse mellett elsősorban az uránra támaszkodva, amiből a világ gazdaságosan kitermelhető készleteinek 40 százalékával rendelkezik.

NAGY GÁBOR

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Dézsi nem fog Borkai után nyomozni

Dézsi nem fog Borkai után nyomozni

A kukaholding megkapta a tízmilliárdos számlát a fővárostól

A kukaholding megkapta a tízmilliárdos számlát a fővárostól

Radar360: terjed a kínai tüdőgyulladás, áttörés történhetett a rák gyógyításában

Radar360: terjed a kínai tüdőgyulladás, áttörés történhetett a rák gyógyításában

Tarr Béla: "A politika rákos daganatként betüremkedik mindenhová"

Tarr Béla: "A politika rákos daganatként betüremkedik mindenhová"

Ködös, párás időnk lesz

Ködös, párás időnk lesz

Bértárgyalások kezdődnek a Tescónál

Bértárgyalások kezdődnek a Tescónál