Egyetlen romániai politikus sem érezheti magát biztonságban: az archívumok titkosításának feloldásával bármikor előkerülhet titkosszolgálati dossziéja.

Naponta újabb és újabb személyekről derül ki Romániában, hogy közük volt Nicolae Ceausescu hírhedt titkosrendőrségéhez, a Securitatéhoz. A vezető politikusokról, köztisztviselőkről készült securitatés dossziék titkosításának július végi feloldásával az ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsa (CSAT) huszáros vágással száműzte Romániából a nyári belpolitikai uborkaszezont. A szeku több kilométernyi irattömeget tartalmazó archívumának zömét öröklő legjelentősebb titkosszolgálat (SRI) irattáraiból kiszabadult szellem először a múlt héten 29 ismert politikus dossziéjának a Securitate Archívumát Tanulmányozó Bizottsághoz (CNSAS) való eljuttatásával, no meg a nevek sajtóbeli kiszivárogtatásával okozott botrányt. A listán ugyanis olyan ismert személyek neve található, mint például Radu Berceanu közlekedési miniszteré, Adrian Nastase korábbi kormányfőé, Markó Béláé, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökéé, miniszterelnök-helyettesé, és még egy sor vezető politikusé, képviselőé, így például Frunda György és Verestóy Attila szenátoré.

Már le is hullott az első fej: hétfőn a liberális párt (PNL) állandó bizottsága a kizárás kilátásba helyezése mellett megvonta a bizalmat egyik politikusától, a népszerű Mona Musca képviselőnőtől, akinek - a politikusok közül elsőként - a teljes dossziéja felkerült az internetre. Ebből kiderült, hogy a volt művelődési miniszter a hetvenes évek végén a temesvári egyetem romántanáraként rendszeresen, úgymond nemzetvédelmi okokból tájékoztatta összekötő tisztjét az általa tanított külföldi diákok tevékenységéről, mozgásáról.

Az együttműködéssel vádoltak névsorának egyik furcsasága, hogy nem kevesebb mint tizenhárom nemzetiségi szerepel rajta: kilenc magyar, továbbá rutén, zsidó, görög és albán kisebbségi honatyák. "Ezzel a módszerrel az RMDSZ-t akarják kompromittálni a magyarság szemében, hisz annál aljasabb rágalom nincs Romániában, mint hogy valaki szekus besúgó volt. A cél az, hogy a magyar képviselők két év múlva ne kerüljenek be a parlamentbe" - tárta fel az általa vélt mozgatórugókat a HVG kérdésére Frunda György. "Nem valamely párt akciójáról beszélhetünk - tette hozzá Frunda arra válaszolva, vajon kik állhatnak a váratlan átvilágítási ügy mögött -, hanem a volt szekusok, politikusok, vállalkozók támadásáról, akik uralni akarják a román belpolitikát. Akik a magyarság véleményformáló politikusait kiválasztva most vágnak vissza azért, hogy az 1990. márciusi véres marosvásárhelyi eseményekért az egykori szekus tiszteket tettük felelőssé."

Borbély és Frunda egyébként határozottan cáfolta, hogy bármiféle nyilatkozatot, feljelentést írt volna a Securitaténak. Markó ellenben beismerte: megfigyelés alatt állt, lakásába mikrofonokat helyeztek el, és például az 1984-es sepsiszentgyörgyi szoborrobbantás után vagy más eseményekkel kapcsolatban magyarázkodnia kellett. A listán szereplő többi magyar lapzártánkig nem nyilatkozott az ügyben.

Román politikai elemzők azt is tudni vélik, hogy az átvilágítási rohamot a demokraták (PD) és korábbi pártelnökük, Traian Basescu államfő holdudvarából kézivezérlik. A listán ugyanis a mindössze négy PD-képviselő mellett hat liberális, egy konzervatív (PC) és négy ellenzéki szociáldemokrata (PSD) honatya található. Ez igazolni látszik Markó korábbi nyilatkozatát, miszerint a PD- PNL-PC-RMDSZ kormánykoalíció már csak papíron működik, és a 2007-re várt uniós csatlakozás után teljesül Basescu régóta dédelgetett álma: előrehozott választásokra kerül sor. A szekus dossziék megszellőztetése e magyarázat szerint máris a demokraták választási felkészülésének a része.

A helyzetet bonyolítja, hogy az ellenőrző bizottságnak a "huszonkilencek" mellett az összes politikus, több száz román és magyar újságíró, egyetemi rektorok, önkormányzati képviselők, közalkalmazottak összesen mintegy 60 ezer dossziéját - ezen felül sürgős kérelmek alapján további 20 ezret - kellene rohamtempóban átvizsgálnia, és persze betonbiztos ítéletet mondani róla. Ez azonban akár évekig is eltarthat a hivatal 150 alkalmazottjának. Claudiu Secasiu CNSAS-elnök elismerte: se helyük, se alkalmazottjuk nincs elegendő a rájuk zúduló irathalmaz gyors és alapos vizsgálatához, ezért ha fel is vesznek 90 főt, jó ideig kideríthetetlen marad, hogy valakit csak megfigyeltek, vagy besúgó volt.

A két műfajt ráadásul a szeku annak idején ügyesen összemosta, így nem véletlen, hogy Ticu Dumitrescu bizottsági tag - egykori politikai fogoly - így fogalmaz: a Securitatéval való "bármilyen kollaboráció egyenlő a politikai rendőri ténykedéssel". A bizottság majd - tette hozzá Dumitrescu - besorolja az illetőt a megfelelő kategóriába.

Mivel a CNSAS-tagok az őket delegáló pártok irányába is eveznek, máris sokan megkérdőjelezték a kilencfős testület függetlenségét és figyelmeztetnek befolyásolhatóságára. A közelmúltban például csak egy hajszálon múlt, hogy a bizottság nem mentette fel a vádak alól Dan Voiculescu PC-elnököt. A CNSAS ugyanis hozott egy olyan határozatot, hogy Voiculescu együttműködött a Securitátéval. Ám miután a politikus fellebbezett, a testület újra szavazott, az időközben a pártok által megdolgozott bizottsági tagok véleménye már megoszlott, és csak egy vokson múlt, hogy Voiculescun rajta maradt a besúgó bélyeg.

IRHÁZI JÁNOS / ARAD

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Az első lista

Mona Musca (57 éves), PNL, képviselő, pártalelnök, tanár; Liviu Campeanu (38), PNL, képviselő, orvos; Gheorghe...

Kiment a színpadra, majd elnézést kért, és meghalt

Kiment a színpadra, majd elnézést kért, és meghalt

A Pireneusok gleccserei halálra vannak ítélve

A Pireneusok gleccserei halálra vannak ítélve

Őrült sebességgel olvadnak a gleccserek, de találtak valamit, ami lassíthatja ezt

Őrült sebességgel olvadnak a gleccserek, de találtak valamit, ami lassíthatja ezt

Hogyan boldogul ma a magyar filmgyártás Andy Vajna nélkül?

Hogyan boldogul ma a magyar filmgyártás Andy Vajna nélkül?

Elhagyatott IKEA-épületből lesz nulla energiaigényű hotel

Elhagyatott IKEA-épületből lesz nulla energiaigényű hotel

A nap autós videója: 94 éves nagymama a Teslában, ami önálló életre kel

A nap autós videója: 94 éves nagymama a Teslában, ami önálló életre kel