Kaotikus helyzetet eredményezett Zimbabwéban, hogy a kormány a nemzeti valuta leértékelésével próbálja megfékezni az ezer százalékot meghaladó hiperinflációt.

HVG
Felvásárlási láz tört ki a napokban az afrikai Zimbabwéban: az emberek mindent megvesznek, amit később pénzzé tudnak tenni. Kelendőek az építőanyagok, a mosógépek, a hűtőszekrények, vidéken tömegével viszik az állatokat és a takarmányt, sőt a tartós élelmiszerek, italok iránt is nagy a kereslet. A legnagyobb zimbabwei szupermarketlánc forgalma egy hét alatt 45 százalékkal ugrott meg. A példátlan beszerzési kedvet a központi bank július végi rendelete váltotta ki: 60 százalékkal leértékelték a nemzeti valutát, a címletek végéről levágtak három nullát, új bankjegyeket vezettek be, mindössze három hetet hagyva a régiek becserélésére.

Korlátozták a beváltható régi pénzek összegét is: magánemberek 100 millió zimbabwei, azaz mintegy 400 amerikai dollárt, a cégek pedig ötvenszer ennyit menthetnek át bankbetétek útján az augusztus 21-én lejáró határidőig. Ennél többet csak akkor helyezhetnek el, ha bizonyítani tudják, hogy a pénz tisztességes forrásból származik. A limitet meghaladó részt azonban még ekkor is két éven át nem kamatozó, úgynevezett pénzmosás elleni kötvényekben kell tartani.

Ám kevés az új bankjegy, és akadozik az ügyintézés. A városokban és az utakon ellenőrző pontokat állítottak fel, ahol rendőrök és a kormányzó Zimbabwei Afrikai Nemzeti Egység - Hazafias Front (ZANU-PF) gárdistái elkobozzák a 100 millió zimbabwei dollár feletti összegeket, és hasonlóan szigorú a kontroll a határokon is. A hararei nemzetközi repülőtéren a múlt héten 40 millió amerikai dollár értékű készpénzszállítmányt füleltek le, 3 ezer cég ellen indult eljárás pénzmosás gyanújával, és egy hét alatt több mint 2 ezer embert vettek őrizetbe a valutaszabályok megsértése miatt. A felvásárlási láz és a rohamos áremelkedés megfékezése érdekében a készpénzműveletek összegét 100 millió zimbabwei dollárban maximálták, és papíron befagyasztották az árakat.

A súlyos gazdasági válsággal küszködő - Magyarországnál négyszer nagyobb területű, 13 milliós lélekszámú - dél-afrikai államot 26 éve irányító 82 éves diktátor, Robert Mugabe által is támogatott intézkedésektől azt remélik, hogy megfékezik a hiperinflációt és a virágzó feketegazdaságot. A jegybank szerint a forgalomban lévő pénz 85 százaléka a feketegazdaságban forog. A közkézen lévő készpénz felét pedig a környező államokban, Dél-Afrikában, Mozambikban és Zambiában tartják.

Az éves infláció közben csúcsokat döntöget, és ma messze a legmagasabb a világon. Áprilisban emelkedett ezer százalék fölé, májusban már 1193 százalék volt, kétszer akkora, mint a tavalyi év végén, és noha a statisztikai hivatal az utóbbi két hónapban némi csökkenést regisztrált - júliusban már "csak" 994 százalékot mért -, tartós javulásra egyelőre nincs sok remény.

Az országot sújtó külföldi szankciókat okolja ugyan Mugabe a gazdasági bajokért, a fehér farmerek 2000-ben megkezdett kisemmizése nyomán életbe léptetett büntető intézkedések valójában csak tetézték a bajt, amelyet a kormány hibás gazdaságpolitikája okozott. Több százmillió dollárt emésztett fel az, hogy Zimbabwe 1998 és 2002 között a kinshasai kormány oldalán beavatkozott a polgárháborúba a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Az IMF felfüggesztette a támogatásokat, mert Harare nem törlesztette adósságait. Tavaly év végén 221 milliót visszafizettek ugyan, ám ez igencsak megterhelte a gazdaságot. A korábban az ország valutabevételeinek jelentős részét adó agrárszektort gyakorlatilag lenullázták, az egykor 400 ezer embernek munkát adó ágazat teljesítménye 1999 óta a felére csökkent, és az ország ma már élelmiszer-importra szorul. Miközben a valutahiány súlyos gondokat okoz például az energiaellátásban, a kormány - egyebek közt a közigazgatás működtetésére - nem habozott beindítani a bankóprést, felpörgetve az inflációt. A munkanélküliséget 70-80 százalékra teszik, aminek nagy szerepe van abban, hogy néhány év alatt 3 millióan vándoroltak ki.

"A helyzetet csak politikai beavatkozással, a nemzetközi segélyek felújításával lehet rendezni" - mondta a Voice of America rádióadónak a Zimbabwei Egyetem egyik közgazdásza. Gideon Gono jegybankelnök ugyanakkor a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva azt ígérte: decemberre 400, a jövő év júliusára pedig 50 százalék alá szorítják az inflációt, és a következő két-három esztendőben komoly javulás várható, elsősorban a bányászat és a mezőgazdaság növekedésének köszönhetően. A bankvezér mindenesetre elszántnak tűnik, igaz, egyes feltételezések szerint nem kizárólag az ország érdekében. A The International Herald Tribune című, Párizsban megjelenő amerikai napilap által idézett független hararei értékelések szerint intézkedéseivel nemcsak a gazdasági elitet haragította magára - állandó védőőrizetet kellett kirendelni mellé, mert halálos fenyegetéseket kapott, és egy vidéki farmját felgyújtották -, hanem a kormányon belül is szerzett ellenségeket. A szigorítások nyomán ugyanis számos politikus gazdasági bázisa is meggyengült, így képtelenek lesznek versenybe szállni a Mugabe - saját maga által kilátásba helyezett - két éven belüli visszavonulása esetén megüresedő elnöki posztért, amelyre valószínűleg Gono is pályázik.

POÓR CSABA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Február végén már dönthetnek a következő EU-költségvetésről

Február végén már dönthetnek a következő EU-költségvetésről

Autó helyett is megállja a helyét – menetpróbán az új Yamaha Tmax

Autó helyett is megállja a helyét – menetpróbán az új Yamaha Tmax

Jó ebédhez szól a nóta - a brit nagykövettel

Jó ebédhez szól a nóta - a brit nagykövettel

A koronavírusból is nagy baj lehet, de az „X betegség“ meg nagyobb fenyegetés lenne

A koronavírusból is nagy baj lehet, de az „X betegség“ meg nagyobb fenyegetés lenne

Liu Shaoang aranyérmet szerzett a debreceni rövidpályás gyorskorcsolya-Eb-n

Liu Shaoang aranyérmet szerzett a debreceni rövidpályás gyorskorcsolya-Eb-n

Meghalt egy magyar férfi a bangkoki repülőtér fogdájában

Meghalt egy magyar férfi a bangkoki repülőtér fogdájában