Tetszett a cikk?

Ismét polgárháború szélére sodródott Srí Lanka. Egyelőre sem a tamil lázadók, sem a kormányerők nem hajlanak a tárgyalásokra, előbb mindkét fél katonai sikereket akar kicsikarni.

Otthona előtt, szabályos kivégzéssel lőtték le vasárnap este Sinnathamby Sivamaharajah tamil lapkiadót. Az idős üzletemberrel nem valamiféle üzleti vita miatt végeztek, hanem azért, mert a Srí Lanka északi és keleti térségében önálló állam létrehozásáért harcoló fegyveres szervezet, a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisek (LTTE) politikai szárnyának tartott párt, a Tamil Nemzeti Szövetség aktív tagja volt. A 20 millió lakosú indiai-óceáni szigetország területének hetedét kitevő, 9 ezer négyzetkilométeres, tamil többségű régióban ugyanis az utóbbi hetekben kiújulóban van a polgárháború, amely a 2002-ben kötött - és papíron máig érvényben lévő - tűzszünetig csaknem két évtizeden át összesen 65 ezer életet követelt. A szemben állók saját katonai sikereiket túl-, veszteségeiket pedig alulértékelő bejelentései egy dologban megegyeznek: a harcok az utóbbi időben is több száz, sőt talán több ezer áldozatot szedtek.

Csak a múlt héten - a hivatalos bejelentés szerint - több mint száz kormánykatona és 700 lázadó esett el. A hónap közepén 51 iskolás lány halt meg, miután a légierő lecsapott egy nevelőintézetre, amelyről - az utólagos vizsgálatok szerint alaptalanul - azt feltételezték, hogy az öngyilkos robbantásos merényletek feltalálójának is tartott LTTE gyermekkatonákat képez ki a falai közt. Nem sokkal korábban egy francia segélyszervezet 17 munkatársát mészárolták le ismeretlenek, júniusban pedig 64-en haltak meg egy buszrobbantásban, és hasonló sorsra jutott a hadsereg vezérkari főnöke is. Közben humanitárius katasztrófa is fenyeget: április óta a tamil területeken 160 ezren kényszerültek elhagyni otthonukat a harcok miatt, a kormányerők ellenőrzése alatt álló, ám a lázadók által elszigetelt északi Jaffna-félszigeten pedig egyre súlyosabb az élelmiszerhiány. Erőszak sújtja a fővárost, Colombót is, ahol most folynak 2 ezer sportoló részvételével a dél-ázsiai játékok - természetesen rendkívüli biztonsági intézkedések közepette. Nemrég ott is heten veszítették életüket, amikor bombamerényletet kíséreltek meg a Srí Lanka-i kormányt fegyverszállításokkal is támogató Pakisztán nagykövete ellen.

A polgárháború kiújulásával, kiteljesedésével fenyegető helyzet több hónapos folyamat következménye. A 2004. karácsonyi szökőár után egy időre felcsillant ugyan a remény, hogy a közös baj segít stabilizálni a fegyvernyugvást, a kormány és a tamil lázadók között még megállapodás is született a segélyek elosztásáról (HVG, 2005. július 2.). Csakhogy az papíron maradt, a feszültség növekedése pedig már alig néhány héttel a tavaly novemberi elnökválasztás után érzékelhető volt. Az államfői posztra ugyanis az addigi miniszterelnök, Mahindra Rajapakse került, aki keményebb fellépést helyezett kilátásba a szakadárok ellen, és még a tamil autonómia lehetőségét is elvetette. A tavasszal megpróbálták ugyan felújítani a három éve megszakadt, norvég közvetítéssel folyó béketárgyalásokat, ám egy áprilisi, a hadsereg colombói főhadiszállása elleni öngyilkos bombamerénylet végképp megpecsételte e kísérlet sorsát. Július végén pedig az vezetett a harcok végletes kiéleződéséhez, hogy a háromnegyed részt szingalézek lakta Srí Lanka népességének 18 százalékát kitevő tamilok nevében fellépő LTTE fegyveresei elzárták egy kormányellenőrzés alatt álló, 60 ezer ember lakta terület vízellátását. Hiába oldották fel két hét múltán a blokádot, a hadsereg támadásai nem csitultak.

Így sem tűnik azonban lehetetlennek, hogy belátható időn belül elcsituljanak a fegyverek, és egyeztetések kezdődjenek. Előbb azonban mindkét fél katonai sikerekkel kívánja megerősíteni pozícióját. "Végül eljutunk a megbeszélésekig, de addig még lesz néhány nagy csata!" - idézte a Reuters hírügynökség az EU által nemrég terrorista szervezetnek minősített tamil tigrisek egyik vezetőjét, mintegy megerősítve azt a több elemző által is hangoztatott álláspontot, hogy mivel győzelemre egyik fél sem képes, végül ismét a tárgyalóasztalnál fognak kikötni.

Ebbe az irányba tereli a nemzetközi közösség is a Srí Lanka-i kormányt. Az ország fő támogatói - az USA, Japán, az EU és Norvégia - az ellenségeskedés beszüntetését sürgetik. Eközben több nemzetközi hitelminősítő jelezte: az ország leértékelését fontolgatja, elsősorban a magas infláció és a kormányzati pazarlás miatt. A pénzromlás éves szinten 10 százalék körüli, és becslések szerint az utóbbi években a GDP 5 százalékát emésztették fel a védelmi kiadások. A gazdaság általános helyzete viszont nem ad okot aggodalomra. Sőt, mintha a véres konfliktus nem is létezne, rohamléptekkel bővül, és az idén 8 százalék körüli növekedést produkálhat, amire 1978 óta nem volt példa. A központi bank értékelése szerint a fejlődés elsősorban a textiliparnak, valamint a mezőgazdaságnak köszönhető, de figyelemre méltó, hogy az idegenforgalom is le tudta rázni magáról a cunami terhét, és egyelőre a háborús veszély sem riasztotta el a turistákat: bőven érkezik vendég a természeti csapás után rendbe hozott szállodákba.

POÓR CSABA

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rendkívüli uniós csúcs lesz ma a járványról

Rendkívüli uniós csúcs lesz ma a járványról

Valóban az értintésmentes fizetés a legbiztonságosabb?

Valóban az értintésmentes fizetés a legbiztonságosabb?

Jövőre „nyílhatnak meg” az Eurovíziós Dalfesztivál résztvevői

Jövőre „nyílhatnak meg” az Eurovíziós Dalfesztivál résztvevői