Tetszett a cikk?

Véres orosz-csecsen összetűzések robbantak ki a múlt héten az északnyugat-oroszországi Karélia tartományban fekvő...

Véres orosz-csecsen összetűzések robbantak ki a múlt héten az északnyugat-oroszországi Karélia tartományban fekvő Kondopogában. Miután a csecsen tulajdonú Sirály étteremben kitört tömegverekedésben három orosz meghalt, a helyiek megtámadták és kifosztották az észak-kaukázusiak tulajdonában álló kioszkokat, piaci bódékat és lerombolták a csetepatét kirobbantó restaurantot. A határozatlanul fellépő rendőröknek csak vasárnapra sikerült megfékezniük a randalírozókat, ám addigra a mintegy kétszáz fős helyi csecsen közösség szinte valamennyi tagja elmenekült.

Míg a finn határhoz közel fekvő Karélia tartományi vezetői azt hangsúlyozzák, hogy származásra való tekintet nélkül meg kell védeni az orosz állampolgárok épségét és vagyonát, Kondopogában a helyi városi vezetés határozata szerint a városi piacról ki kell tiltani az észak-kaukázusi köztársaságokból érkezett kereskedőket. Az alkotmányellenes döntést csecsen források szerint a helyi orosz maffia nyomására fogadták el. A csecsenek úgy vélik, a spontánnak tűnő bosszúakció mögött az áll, hogy a helyi bűnözőcsoportok át akarják venni a nagy jövedelmet hozó kereskedelmet.

Oroszországban több helyen törtek ki összetűzések a helyi lakosság, illetve az adott térségben élő csecsen közösség között. Ám eddig csak a Kaukázussal szomszédos térségekből, illetve a több százezres csecsen közösségnek otthont adó Moszkvából érkeztek hírek komolyabb konfliktusokról. A különleges rendőri erők által megszállt Kondopogában a hét elejére helyreállt a viszonylagos nyugalom, ám nem kizárt, hogy az etnikai konfliktus átterjed Karélia fővárosára, Petrozavodszkra is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Morgás a zsebből

A valódi ellenzék fokozatos háttérbe szorulása után az orosz államfő és környezete hozzáfogott saját ellenzéke létrehozásához - élén kipróbált Kreml-párti politikusokkal.

Portugália pár lépésben milliókat oltana be a koronavírus ellen – ráadásul ingyen

Portugália pár lépésben milliókat oltana be a koronavírus ellen – ráadásul ingyen

Magyarország is belekeveredett Szerbia és Montenegró legújabb párbajába

Magyarország is belekeveredett Szerbia és Montenegró legújabb párbajába

Müller Cecília: Adatdobálózással nem jutunk sehova

Müller Cecília: Adatdobálózással nem jutunk sehova