A fejlődő államok többségében nem tiltják a gyerekmunkát, aminek felszámolása elvben javítja a kiskorúak helyzetét, ám nehezíti a családok, országok kitörését a szegénységből.

HVG
Akár két év börtönre is számíthat ezentúl Indiában az a munkaadó, aki 14 év alatti gyereket dolgoztat háztartási, éttermi, szállodai alkalmazottként, utcai árusként. A múlt héten érvénybe lépett tiltó intézkedést maga Manmohan Szingh kormányfő jelentette be, ezzel is hangsúlyozva, milyen súlyos gond a világ egyik legdinamikusabban fejlődő országában a gyerekmunka. Az 1 milliárd lakosú Indiában dolgozik ugyanis a világon a legtöbb gyermek: hivatalosan 12,6 milliót tartanak nyilván, egyes becslések azonban 60-115 millió közé teszik a számukat. A sokszor dickensi körülmények felszámolását célzó törvények betartatása azonban majdnem lehetetlen, a gyerekmunka ugyanis az indiai mindennapok része, számos család számára szinte az egyetlen bevételi forrás.

Csakhogy a gyerekmunka csapda: nem segít kitörni a szegénységből, szakértők szerint éppen hogy újratermeli azt. A fejlődő országokban családok százezrei kerülnek olyan eladósodott helyzetbe, hogy gyermekeiket - sokszor már 5-6 évesen - ültetvényekre, gyárakba vagy tehetősebb családok otthonaiba küldik dolgozni. A megnőtt munkaerő-kínálat azonban lenyomja a béreket, és továbbra is arra kényszeríti a szülőket, hogy a gyerekeket az iskola helyett munkába adják. Az olcsó gyerekmunka - figyelmeztetnek szakértők - a technológiai fejlesztést is gátolja, a munkaadónak ugyanis nem éri meg a gépesítés, a kevésbé munkaigényes eljárásokba való befektetés.

HVG
Ma a világon legalább 220 millió gyermekkel végeztetnek korának nem megfelelő munkát a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szerint. Ebben a számban azonban nincsenek benne sem a háztartási alkalmazottak, sem az illegálisan dolgoztatottak. A gyerekmunkában élen járó országok India, Pakisztán és Nepál, ahol százezrével dolgoznak a teaültetvényeken, a selyemiparban, a szőnyegkészítő üzemekben. Afrika Szaharától délre fekvő országaiban ma az 5-14 éves gyerekek egynegyede jár iskola helyett munkába, főként kávé- és kakaóültetvényeken, bányákban dolgoznak. Egyharmadára sikerült azonban visszaszorítani 2000 óta a gyerekmunkát Dél-Amerikában, ahol a cukornád- és virágültetvényeken alkalmazzák a legtöbb kiskorút.

A gyerekmunkások 70 százaléka a mezőgazdaságban dolgozik, jóval kiszolgáltatottabb körülmények között, mint az iparban. A világ legnagyobb részén a mezőgazdaság alulszabályozott, a szakszervezetek gyengék, és ha léteznek egyáltalán gyerekmunka-ellenes törvények, betartásukat alig ellenőrzik. A farmokon a gyerekek gyakran védőfelszerelés, maszk és kesztyű nélkül dolgoznak vegyszerek és gépek között. Néhány ázsiai és latin-amerikai országban például arra használják a gyerekmunkást, hogy zászlókkal jelezze a permetező repülőgépeknek a befújandó területet. Szívesen alkalmaznak kiskorúakat a fejlődő világ kis- és közepes vállalatai is. Sokszor az olcsóbb, védtelenebb, engedelmesebb és könnyebben elbocsátható munkaerő jelenti az ilyen cégek versenyképességét. Sok fejlődő ország vezetője tisztában van a helyzettel, de ragaszkodik az olcsó munkaerőhöz, ezekben az államokban szinte lehetetlen átfogó szabályozást bevezetni, betartatni.

A gyerekmunka felszámolása húszéves távlatban pénzügyileg megtérül az ILO szakértői szerint. A világon dolgozó összes kiskorú beiskolázásának, a családok és a termeléskiesés kompenzálásának a költségei számításaik szerint 760 milliárd dollárba kerülnének. Ezzel szemben 5106 milliárd dollár hasznot hozna a magasabban képzett munkaerő-állományból eredő termelékenységjavulás, a balesetek és a betegségek számának csökkenése. Csakhogy aligha akad olyan kormány, amely ilyen hosszú időre tervezne, különösen hogy az első 16 évben a költségek még meghaladnák a hasznokat. Ennyi időn át egyik fejlődő ország sem veszélyeztetné versenyképességét, így az ILO szerint csak nemzetközi nyomással, vállalati és kormányzati önkorlátozással van esély a gyerekmunka felszámolására.

Halvány reménysugár, hogy az utóbbi években egyre több állam csatlakozik az ILO gyerekmunka-ellenes egyezményeihez, és kialakulóban van egy nemzetközi mozgalom. A civil szervetek kampányai, a bojkottfelhívások, a kínos leleplezések - mint például a kilencvenes évek közepén a gyerekkezek varrta vietnami Nike-termékek vagy később a Benetton-ruhák ügye - nyomán egyre több multinacionális vállalat is elhatárolódik a gyerekmunkától, és beszállítóitól is megköveteli az ILO-egyezmények betartását. Az amerikai Philip Morris dohánygyár - a Gyermekmunka Felszámolása a Dohányiparban Alapítvány tagjaként - Brazíliában például olyan programot támogat, amely foglalkozásokat kínál a farmerek családtagjainak és a vidéki tanítóknak, hogy felhívja figyelmüket a gyermekek oktatásának fontosságára. A svéd Ikea bútoráruházlánc pedig 6-12 évesek számára hozott létre oktatási központokat Indiában. Számos civil szervezet is dolgozik a gyerekmunka felszámolását segítő közösségi programokon. A kanadai Free the Children például iskolákat épít, és alternatív jövedelemforráshoz juttatja az elszegényedett családokat.

VÁRI SÁRA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Nem gyerekmesék

A törvénytelen gyerekmunka több konkrét esetét mutatja be az USA Iowa államának egyetemén készült tanulmány.Pakisztán.

Nem először vádolta meg nevelt lánya erőszakkal a kunágotai lelkészt

Nem először vádolta meg nevelt lánya erőszakkal a kunágotai lelkészt

Csuka: Az MTI tudósításában teljesen kiforgatták a szavaim

Csuka: Az MTI tudósításában teljesen kiforgatták a szavaim

Százmilliárdok hiányoznak az államháztartásból, pedig nem kellene így lennie

Százmilliárdok hiányoznak az államháztartásból, pedig nem kellene így lennie

Nem biztos, hogy tetszeni fog: más lett a Google kereső

Nem biztos, hogy tetszeni fog: más lett a Google kereső

Semjén Zsolt marad a KDNP elnöke

Semjén Zsolt marad a KDNP elnöke

Magyarországra is visszakerülhet a Malajziába küldött műanyagszemét

Magyarországra is visszakerülhet a Malajziába küldött műanyagszemét