Több tízezer közalkalmazott tüntetett Lisszabonban a megszorító intézkedések miatt, ám a szocialista kabinet és a kormányfő népszerűsége töretlen.

Vidám május 1-jei felvonulásnak hatott a tavaszt idéző őszi napfényben a közalkalmazotti szakszervezetek múlt heti tüntetése Lisszabonban, a tavaly március óta kormányzó szocialistákkal szembeni eddigi legnagyobb tiltakozó akció. A megszigorító intézkedések elleni harcias feliratok és a kormányfőre vonatkozó "hazug" bekiabálások ellenére azonban a 70 ezer tüntető jelét sem adta agresszivitásnak.

A demonstráció ennek ellenére mutatja, hogy a 750 ezer fős közalkalmazotti réteg körében egyre fokozódik az elégedetlenség. A főleg egészség-, oktatás- és igazságügyi alkalmazottakból álló tömeg elsősorban az állami foglalkoztatottak eddig élvezett előnyeinek a lefaragását sérelmezte. Tiltakoztak a kollektív szerződések felszámolása, az automatikus előmenetelek megszüntetése, a nyugdíjak csökkentése, a nyugdíjkorhatár növelése, a társadalombiztosítási járulék emelése ellen. Támadták az egészségügy - szülőotthonok bezárásával és a sürgősségi ellátás átszervezésével járó - reformját, az oktatási és az igazságügyi rendszer átszervezését, az önkormányzatok finanszírozásának módosítását. Vagyis szinte mindazt, amit a baloldali kormány eddig tett.

Az előző, jobboldali kabinettől 6,8 százalékos költségvetési hiányt örökölt szocialista kormány olyan reformokra kényszerült, amilyenekre eddig egyik elődjének sem volt mersze. Ahhoz, hogy a deficitet a Brüsszel által megkövetelt szintre, a hazai össztermék (GDP) 3 százalékára levigye, elsősorban az állami kiadásokat kell visszafogni. A legtöbb megszorító intézkedés így a közszférát érinti, ahol a fizetések a GDP közel 15 százalékát emésztik fel.

Jóllehet a kormány nagy lendülettel - a parlamenten másfél év alatt 88 új törvényt átverve - halad előre a fájdalmas reformokkal, még mindig meglepően magas a népszerűsége. A felmérések szerint a szocialisták egy most tartandó választáson is abszolút többséghez jutnának, José Sócrates kormányfő tevékenységét pedig a válaszadók 51 százaléka ítélte meg pozitívan.

Lehet, hogy az utcai tiltakozások megrendítik a kormány népszerűségét? - kérdezik most sokan. Sócrates úgy nyilatkozott, hogy nem enged az utca nyomásának, és kijelentette: megvannak a politikai feltételek a reformok végrehajtásához, a kormánynak pedig van bátorsága és ereje a folytatáshoz.

A népszerűtlen intézkedések valójában népszerűek, ha nem is éppen az érintettek körében - mutatnak rá megfigyelők. A közalkalmazottak Portugáliában eddig olyan kiváltságokban részesültek - mint például az élethosszig tartó munkahely -, amelyekről a magánszférában dolgozók nem is álmodhatnak. Annak ellenére, hogy a köztisztviselők magasan fizetettek, és sokszor a szabadságuk is hosszabb, az állami szféra hatékonysága igencsak megkérdőjelezhető. A közszférát érintő intézkedések ezért - fejtegette a HVG-nek José Carlos Vasconcelos publicista - a többség támogatására vagy legalábbis megértésére számíthatnak. "Sócrates pedig - tette hozzá Vasconcelos - nemcsak azt tudta elhitetni az emberekkel, hogy a reformok elkerülhetetlenek, hanem azt is, hogy ő az egyetlen alkalmas személy a megvalósításukra." Már csak azért is, mert jelenleg nemigen találni hozzá mérhető politikai ellenfelet, a legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali PSD ugyanis a választási vereség óta képtelen magára találni. Nem utolsósorban azért, mert Sócrates kifogta a szelet az ellenzék vitorlájából - állítják baloldali bírálói -, amikor a magáévá tette a jobboldal liberális gazdaságpolitikáját. Ráadásul a parlamenti vitákban az ellenzék tragikusan szerepel - írja a Correio de Manha lisszaboni napilap, hozzátéve, hogy a jó humorú, felkészülten érvelő Sócrates ügyesen lavíroz jobb- és baloldal között.

A kormány eredményeket is fel tud mutatni. A deficitet az év végéig várhatóan 4,6 százalékra sikerül levinni, a gazdasági növekedés a tervezettnél valamivel magasabb, 1,4 százalék lesz, lendületes az export, és újabb komoly külföldi beruházásokat sikerült az országba csábítani. Többen figyelmeztetnek azonban, hogy az elégedetlenség a közeljövőben szélesebb körben is terjedhet. Például olyan intézkedések nyomán, mint a kórházi tartózkodás idejére fizetendő "ágydíj". Ennek ellenére szinte mindegyik - jobb- és baloldali - elemző a reformok folytatására buzdítja a kormányt, ugyanakkor figyelmeztetnek a párbeszéd fontosságára, az intézkedések jobb megértetésére és a terhek igazságos elosztására.

MUHARAY KATALIN / LISSZABON

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kizárnák az olimpiáról a súlyemelést a szövetség doppingbotránya miatt

Kizárnák az olimpiáról a súlyemelést a szövetség doppingbotránya miatt

Már a homokvihar is gondot okoz Ausztráliában

Már a homokvihar is gondot okoz Ausztráliában

Videó: Feneketlen bendőjű, csontevő "rémségekre" bukkantak a tenger fenekén

Videó: Feneketlen bendőjű, csontevő "rémségekre" bukkantak a tenger fenekén

Fel akarta robbantani szüleit egy férfi Csongrádban, vádat emeltek ellene

Fel akarta robbantani szüleit egy férfi Csongrádban, vádat emeltek ellene

Megemlékeztek a pesti gettó felszabadításának 75. évfordulójáról

Megemlékeztek a pesti gettó felszabadításának 75. évfordulójáról

Saját testénél kisebb csövön is átfér a kínaiak új robotja

Saját testénél kisebb csövön is átfér a kínaiak új robotja