Kevés eredményt hozó, korlátozott gazdasági reformokkal próbálkozik Észak-Korea, amely a kínai és dél-koreai segítség mellett dollár- és áruhamisítással is kísérletezik.

Kerek perec kikosarazta múlt heti szöuli látogatásán Condoleezza Rice amerikai külügyminisztert dél-koreai kollégája. A januárban az ENSZ főtitkári posztját átvevő Ban Ki Mun közölte vendégével: nincs szándékukban kivonulni a határ túloldalán létrehozott ipari parkból és idegenforgalmi vállalkozásból. Washington nem örül, hogy a projektek keményvalutát pumpálnak a minapi kísérleti atomrobbantása óta (HVG, 2006. október 14.) nukleáris hatalomnak nevezett Észak-Korea kasszájába, ez ugyanis csak tovább segíti a rendszer fennmaradását. Szöulban viszont úgy vélik, az együttműködés oldhatja az országok közti bizalmatlanságot.

A dél-koreai gazdasági jelenlét egyúttal azt is jelzi, hogy Észak-Korea az utóbbi években reformokkal kísérletezik. A zárt országból kiszivárgó hírek szerint Kim Dzsong Il négy éve engedélyezte a korlátozott és óvatos reformokat. Enyhítették például az állami élelmiszer-elosztás szigorát, és lehetővé tették, hogy a vidékiek az országszerte létrejött termelői piacokon értékesíthessék a felesleget - már akinek van. A nagyvárosokban, főleg Phenjanban pedig apró magánvállalkozások indulhattak, elsősorban étkezdék, fodrászatok, bicikliszerelő műhelyek vagy utcai fagylaltosstandok, de szabadabban kaphatók kínai és orosz eredetű iparcikkek is.

A reformok része az amerikaiak által kifogásolt két dél-koreai projekt is. A Hyundai-konglomerátum a 38. szélességi körön húzódó demilitarizált övezet közelében, Keszongban hozott létre egyfajta különleges gazdasági övezetként funkcionáló ipari parkot, ahol tucatnyi dél-koreai cég létesített üzemet. A rendkívül alacsony bérért dolgozó északi munkások órát, cipőt, autóalkatrészeket készítenek. Az üzemeknek nagy szerepük van abban, hogy a két ország közti kereskedelem tavaly az öt évvel korábbi duplájára, 1 milliárd dollárra emelkedett. A Szöultól mindössze egyórányi autóútra lévő Gyémánt-hegyvidéket pedig havonta 40 ezer dél-koreai keresi fel, és tekintélyes summát fizet az észak-koreaiak elől elzárt luxusszolgáltatásokért. A turisztikai projektből becslések szerint eddig félmilliárd dollárra szert tevő Phenjannak minden lehetséges valutaforrásra szüksége van, hogy életben tartsa gazdaságát.

Amerikai vádak szerint a rezsimnek nincsenek különösebb fenntartásai a pénzszerzésben. Igaz, az USA által gyakran kifogásolt fegyverexportja - beleértve a rakétaszállítmányokat is - elvileg legális. Washington azt állítja ugyanakkor, hogy Észak-Koreában állami szinten hamisítják a százdollárosokat, amelyek minősége olyan jó, hogy legfeljebb az USA jegybankjának szerepét ellátó Fed szakemberei tudják megkülönböztetni őket az igaziaktól. Az összetéveszthetőségük miatt szuperbankjegynek is hívott hamis pénzből az amerikai titkosszolgálat eddig nagyjából 50 millió dollárnyit vont ki a forgalomból, de a szóbeszéd ennek a többszörösére teszi a nemzetközi áramlásban keringő mennyiséget.

Nemcsak pénzt hamisít Phenjan - állítják Washingtonban -, de cigarettát és gyógyszereket is, utóbbiak közül főként potencianövelő készítményeket. Tavaly augusztusban az USA keleti és nyugati partvidékén az ilyen áruk csempészésével foglalkozó ázsiai bűnbandák tagjaira csaptak le. Röviddel később pedig az amerikai pénzintézetek számára tiltólistára helyezték a makaói Banco Delta Asia bankot, amely a hamis pénz kiáramoltatása mellett állítólag az észak-koreai elit számláit is vezette.

Észak-Korea a félsziget második világháború utáni kettészakításakor az iparilag jóval fejlettebb régiókat örökölte, és gazdaságát tekintve az 1994-ben elhunyt "Nagy Vezér", Kim Ir Szen szigorú tervutasításos rendszere ellenére az 1960-as évek közepéig jobban teljesített az agráralapról indulva lassabban haladó déli szomszédjánál. A helyzet azóta megfordult, és a gazdasági különbség főleg a Phenjant Kínán kívül támogató Szovjetunió szétesése, illetve Dél-Korea viharos fejlődése nyomán szakadékká mélyült. Jóllehet Észak-Korea négy évtizede nem közöl megbízható adatokat, a szöuli jegybank becslése szerint a nemzeti jövedelem alig 3 százaléka a dél-koreainak. Az 1990-es évek második felében pedig a súlyos természeti katasztrófák nemcsak a gazdaságot hozták még nehezebb helyzetbe, de az éhínség több százezer - egyesek szerint a lakosság csaknem 10 százalékát jelentő 2 millió - ember halálát is okozta. Az ország azóta is rendszeres élelmiszersegélyre szorul.

Közgazdászok úgy vélik, Észak-Korea valahol ott tarthat a gazdasági kísérletezésben, mint Kína az 1970-es évek végén, amikor Teng Hsziao-ping megszilárdította a hatalmát. Peking ugyanakkor nemcsak utolsó szövetséges és példakép a kínai különleges gazdasági övezeteket nemrég tanulmányozó Kim számára, hanem a legfontosabb köldökzsinór is. A napi 11 ezer hordó kínai nyersolaj Észak-Korea igényeinek bő kétharmadát fedezi, és jelentős az élelmiszerexport is.

Az USA épp ezért azt szeretné, ha Kína gazdasági nyomással érné el, hogy Észak-Korea adja fel atomálmait, és térjen vissza a rajtuk kívül Dél-Korea, Japán és Oroszország bevonásával tartott, tavaly megfeneklett hatoldalú tárgyalásokhoz. Peking ennek érdekében 2003 elején három napra már elzárta az olajcsapot - hivatalos verzió szerint műszaki meghibásodás történt -, ám vonakodik Washington legtöbb kérését teljesíteni. Tart ugyanis az észak-koreai rezsim esetleges összeomlását követő káosztól, valamint attól, hogy erősödik az USA befolyása a Koreai-félszigeten. A négy vezető kínai bank ugyanakkor a múlt héten felfüggesztette észak-koreai átutalásait, és akadoznak az élelmiszer-szállítások is. Ennek tulajdonítják, hogy Kim csütörtökön egy kínai különmegbízottól elnézést kért, hogy kényelmetlen helyzetbe hozta szövetségesét, és megígérte: nem hajt végre újabb nukleáris kísérletet. A helyzetből Peking is keresi a kiutat, a Newsweek amerikai hírmagazin legfrissebb számában megszellőztetett értesülések szerint akár úgy is, hogy az összeomlás megakadályozása érdekében Kína-barát főtiszteket és technokratákat bátorítana egy Kim elleni palotaforradalomra.

NAGY GÁBOR

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A TV2 és a Prezi korábbi munkatársa lesz a budapesti városarculati cég vezetője

A TV2 és a Prezi korábbi munkatársa lesz a budapesti városarculati cég vezetője

Az iPhone gyártása is akadozhat a kínai koronavírus miatt

Az iPhone gyártása is akadozhat a kínai koronavírus miatt

Radar360: megtévesztette a fogyasztókat a Telekom, a britek beengedik a Huaweit

Radar360: megtévesztette a fogyasztókat a Telekom, a britek beengedik a Huaweit

A hálóingben vonagló apácák kiborították az egyházat

A hálóingben vonagló apácák kiborították az egyházat

Átneveztek egy New York-i metrómegállót Kobe Bryant rajongói

Átneveztek egy New York-i metrómegállót Kobe Bryant rajongói

Ilyen a közúti „agresszió” kanadai módra

Ilyen a közúti „agresszió” kanadai módra