A külföldi civil szervezetek többségének fel kell függesztenie oroszországi tevékenységét, mert csak töredékük szerezte meg az újbóli bejegyzéshez szükséges igazolásokat.

Még alapítónk, az 1919-ben meghalt Andrew Carnegie halotti anyakönyvi kivonatát is bekérték, és mellékelni kellett az amerikai központban, illetve a nálunk dolgozó összes alkalmazott lakcímét és telefonszámát - panaszkodott az amerikai Carnegie-alapítvány moszkvai szervezetének munkatársa a múlt héten életbe lépett törvényt kommentálva, amely újbóli regisztrációhoz köti a külföldi civil szervezetek (NGO) oroszországi tevékenységét. A Vlagyimir Putyin elnök által idén januárban aláírt - külföldön többször is bírált - törvény (HVG, 2006. február 4.) az alapítók és a tagok adatainak feltüntetése mellett kötelezővé teszi a pénzügyi támogatások részletezését, az adott szervezetről szóló cikkek mellékelését, illetve a jövő évi működési tervet.

Nem csoda, hogy az Oroszországban tevékenykedő mintegy ötszáz külföldi nem kormányzati szervezet nagy részének így aztán nem sikerült újraregisztráltatnia magát. Az egyelőre csak ideiglenesen elbukottak között van az Amnesty International (AI) és a Human Right Watch nevű, világszerte ismert jogvédő szervezet, illetve az amerikai Demokrata Párthoz köthető Nemzeti Demokrata Intézet (NDI) is. Több szervezetnek az is gondot okozott, hogy pecsétes irattal kellett bizonyítania: nem folytat kereskedelmi tevékenységet. Senki nem tudja ugyanis, honnan lehet ilyen igazolást kapni. A hétfői összegzések szerint a hivatalos működési engedélyt szerzett civil szervezetek több mint fele olyan csoport, amely oroszországi gyermekek külföldi örökbefogadását intézi. Csak elvétve akadnak köztük emberi és kisebbségi jogok védelmére szakosodott NGO-k, mint például az Észak-Kaukázusban, így Csecsenföldön is igen aktív Dán Menekültügyi Bizottság. Több neves külföldi szervezet nem is vett részt az újbóli regisztrációban, a jelek szerint a World Wildlife Fund (WWF) környezetvédelmi csoport inkább kivonul Oroszországból.

Egymást hibáztatják az NGO-k és az orosz illetékesek a civil szervezetek nehézségei miatt. A nem kormányzati szervezetek - valamint egy sor, a törvényt bíráló külföldi, köztük az amerikai külügyminisztérium tisztségviselői - szerint a működési feltételek megszigorítása mögött egyértelműen politikai megfontolások állnak. Úgy vélik, a 2003-as grúziai és a 2004-es ukrajnai forradalom tapasztalatai alapján a Kreml szerint a külföldi civil szervezetek döntő szerepet játszottak a Moszkvával szövetséges politikai erők leváltásában. A kijevi és tbiliszi forradalmak oroszországi megismétlődését így a moszkvai hatalmi elit elsősorban az NGO-k szorosabb ellenőrzésével igyekszik megakadályozni. Vezető orosz politikusok - köztük Putyin elnök - nyilatkozataikban titkosszolgálati kapcsolatokkal vádoltak több, meg nem nevezett NGO-t. Orosz tábornokok elsősorban a Csecsenföldön tevékenykedő szervezeteket hozták összefüggésbe az amerikai és brit felderítéssel.

A civil szervezetekkel ellentétben az orosz illetékesek - köztük a leghangosabban talán Vlagyimir Lukin emberi jogi ombudsman - mindenféle közvetlen politikai szándékot cáfolnak. A törvényt azzal indokolják, hogy egyszerűen tudni szeretnék, hány ilyen szervezet van jelen az országban. "Semmiféle politikai utasítás sincs. A gondot elsősorban az okozza, hogy a külföldi szervezeteknél dolgozó kollégák nem szoktak hozzá nyilvántartásaik rendben tartásához" - nyilatkozta Lukin, aki ombudsmani kinevezése előtt az oroszországi civil szféra egyik meghatározó egyénisége volt. Lukin szavait néhány NGO-aktivista is megerősítette, elismerve, hogy a kért igazolásokat meglehetősen későn adták le. Az egyelőre engedély nélkül maradt szervezeteknek most fel kell függeszteniük tevékenységüket. Irodáikat még nem kell ugyan bezárniuk - fizethetik a számlákat, folyósíthatják a béreket, az alkalmazottak pedig bejárhatnak a munkahelyükre -, de nem űzhetik alaptevékenységüket.

A legfőbb gond moszkvai elemzők szerint egyébként nem is feltétlenül az újbóli bejegyzéssel van, inkább azzal, hogy az illetékes hivatalok a jövőben folyamatosan ellenőrizni fogják az NGO-k ténykedését. Az újbóli regisztrációt néhány hónap múlva az orosz civil szervezeteknek is el kell végezniük, s akár a legkisebb hiba felfedezése esetén is elrendelhetik a társaság törvényen kívül helyezését. Az oroszországi belpolitikai helyzet esetleges kiéleződése esetén az sem kizárt, hogy Moszkva - a törvény azon pontjára hivatkozva, mely szerint azonnali hatállyal és részletes indoklás nélkül beszüntethető az állam biztonságát veszélyeztető NGO működése - bezáratja valamennyi, neki nem tetsző szervezetet.

A hazai társaságok a külföldieknél is nehezebb helyzetben vannak. A jogvédelemmel foglalkozó orosz NGO-k például már most arról panaszkodnak, hogy az adományozók kétszer is meggondolják, adjanak-e pénzt a Kreml politikáját esetleg bíráló szervezeteknek. Az adomány ugyanis könnyen oda vezethet, hogy az adott személy vagy cég elveszti a központ jóindulatát.

Moszkva nem először szigorítja meg a külföldi pénzekből is részesedő oroszországi szerveződések tevékenységének feltételeit. A vallási csoportok működését szabályozó, 1997-ben elfogadott törvény alapján például hosszabb időre felfüggesztették az amerikai Üdvhadsereg oroszországi működését, és folyamatos nyomás alatt tartják a Jehovai tanúi, valamint az unitárius egyház híveit is. A törvényt egyébként nemkívánatos katolikus és muszlim egyházi tisztségviselők beutazásának a megakadályozására is felhasználták korábban. E törvényre való hivatkozással nem kapott orosz beutazási vízumot például a dalai láma.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Budapestre költözik a Roszatom regionális központja

Budapestre költözik a Roszatom regionális központja

Van 10 perce? Akkor megnézheti, hogyan készül az első zöld rendszámos Ferrari

Van 10 perce? Akkor megnézheti, hogyan készül az első zöld rendszámos Ferrari

Margaritisz Szhinasz: Auschwitz, az emlékezésen túl

Margaritisz Szhinasz: Auschwitz, az emlékezésen túl

Egy helikopter gyakorlatilag megskalpolt egy óvatlan teherautót – videó

Egy helikopter gyakorlatilag megskalpolt egy óvatlan teherautót – videó

Duma Aktuál: A Fidesz fiatalítása után szívesebben nézed az M1-et, csak hang nélkül

Duma Aktuál: A Fidesz fiatalítása után szívesebben nézed az M1-et, csak hang nélkül

Nem akarnak használt lakást venni a magyarok

Nem akarnak használt lakást venni a magyarok