Tetszett a cikk?

Szokatlan vendég jelent meg hétfőn az új ecuadori elnök, a baloldali Rafael Correa beiktatásán: Mahmúd Ahmadinedzsád...

Szokatlan vendég jelent meg hétfőn az új ecuadori elnök, a baloldali Rafael Correa beiktatásán: Mahmúd Ahmadinedzsád iráni államfő. Ráadásul nem is akárhonnan, a közép-amerikai Nicaraguából rándult át, ahol a szintén baloldali, pár nappal korábban államfővé kinevezett Daniel Ortega, egykori szandinista vezérrel tárgyalt és barátkozott. Oda pedig Caracasból érkezett, ahol a radikális baloldali és élesen USA-ellenes Hugo Chávez venezuelai elnökkel írt alá egy sor megállapodást. Az ecuadori fővárosban aztán még Evo Morales baloldali bolíviai elnökkel is összefutott, felmelegítve a két ország közti baráti kapcsolatokat.

Ahmadinedzsád latin-amerikai offenzívája nem új keletű, pár hónappal ezelőtt is járt már Caracasban, ahol immár nem pusztán forradalmár szövetségesnek, de egyenesen testvérnek tekintik. Chávez újabb elnöki terminusának kezdetekor tartott minapi beszédében - George W. Bush amerikai elnök nem kis bosszúságára - ismét támogatta Irán nukleáris törekvéseit. Az Amerika-ellenesség egyre közelebb hozza egymáshoz a két országot, olyannyira, hogy Caracasban most egy sor kétoldalú megállapodást írtak alá. A legfigyelemreméltóbb egy 2 milliárd dolláros közös alap, amelyből szociális fejlesztéseket kívánnak támogatni a fejlődő világban, különösen a baloldali irányítás alatt álló latin-amerikai államokban.

Iránt és Venezuelát az is összeköti, hogy mindkét ország tagja a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC), és mindkét államfő elsősorban az olajbevételeknek köszönheti hatalma gazdasági hátterét. Érthető hát, hogy aggodalommal figyelik az olajárak év eleje óta tartó esését. Caracas és Teherán ezért most közösen kíván fellépni az OPEC-en belül és kívül az olajtermelés csökkentése, azaz az árak felhajtása érdekében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Balról balra

Zavargásokkal, az ország szétszakadásával fenyegető ellenállással kell megbirkóznia a Bolíviát egy éve irányító indián elnöknek.