Tetszett a cikk?

Történelmi mulasztás lenne, ha a 27-eknek a 2009 tavaszán esedékes európai parlamenti választásokig nem sikerülne...

Történelmi mulasztás lenne, ha a 27-eknek a 2009 tavaszán esedékes európai parlamenti választásokig nem sikerülne elfogadni az alkotmányos szerződés valamiféle új változatát - jelentette ki a múlt héten Angela Merkel német kormányfő az Európai Parlamentben (EP) a soros elnökség programját ismertetve. Berlin mindenképpen el akarja érni, hogy június végéig megállapodás szülessen a 2005 tavaszán Franciaországban és Hollandiában referendumon leszavazott, ám 18 országban már ratifikált alkotmányról. Németország minél többet szeretne megmenteni az eredeti szövegből, és nem látja értelmét, hogy mindent újratárgyaljanak. Berlin annak sem nagy híve, hogy a tagállamok népszavazásra bocsássák a szerződést.

Kérdés, milyen álláspontot képvisel majd az ügyben Franciaország, ahol áprilisban elnökválasztást tartanak. Segolene Royal szocialista elnökjelölt a minap közölte: győzelme esetén mindenképp újabb referendumot kezdeményezne, méghozzá a 2009-es EP-választással egy időben. Szerinte ha az átdolgozott szerződést kiegészítenék egy szociális tartalmú nyilatkozattal, a franciák másodszorra igennel szavaznának. Pár nappal korábban a kormányzó UMP elnökjelöltje, Nicolas Sarkozy viszont megerősítette, hogy támogatja egy egyszerűsített szöveg parlamenti jóváhagyását. Brit lapok eközben arról számoltak be, hogy londoni kormánykörökben nemtetszést váltott ki a németek nyomulása, mivel egyáltalán nem látják sürgetőnek az alkotmányos szerződés körül kialakult patthelyzet feloldását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Kicentezve

Ha tagságot nem is, de egyre szorosabb együttműködést azért kínál az EU a szomszédos államoknak, amelyek közeledését egy külön pénzügyi alappal is segíti.