Tetszett a cikk?

Parlamenti választás helyett szükségállapotot hirdettek Bangladesben a véres utcai zavargások miatt. A megoldás kulcsa a két rivális párt és egymást gyűlölő vezetőik kezében van.

A parlamenti választások mielőbbi kiírását ígérte Fahruddin Ahmed, a politikai válsággal küszködő Banglades újonnan kinevezett ideiglenes kormányfője első televíziós megszólalásában. Az eredetileg e hétre kiírt választásokat ugyanis Jadzsuddin Ahmed államfő január közepén elhalasztotta, és a több hónapos, legalább 45 halálos áldozatot követelő zavargások megfékezésére szükségállapotot vezetett be, majd lemondott a tavaly november óta viselt ideiglenes kormányfői posztjáról.

A harminc éve először bevezetett szükségállapot részeként fegyveres katonák lepték el a nagyvárosok utcáit, éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el, betiltottak mindenféle nyilvános politikai tevékenységet, a magántelevíziók kizárólag az állami tévé adásait sugározhatják, a nyomtatott sajtó pedig nem jelentethet meg olyan cikket, amely bírálja a kormányt. Az intézkedések nyomán lassanként megnyugodtak a kedélyek, a főváros, Dhaka ismét élettel telt meg.

A pusztító ciklonok által gyakran sújtott Bengál-öböl partján fekvő, a hírekben gyakorta hatalmas áradások kapcsán szereplő Bangladesben még tavaly októberben kezdődtek a zavargások, miután ötéves mandátumának lejártával az alkotmánynak megfelelően lemondott a Begum Khaleda Zia vezette kormány, hogy átadja helyét a választások lebonyolítására hivatott átmeneti kabinetnek. Csakhogy Khaleda fő riválisa, Sejk Haszina volt miniszterelnök azzal vádolta meg az átmeneti kormányt, hogy választási csalásra készül, és az utcára küldte híveit. December végén már a szavazás bojkottjára, sőt annak megakadályozására szólított fel, január elején pedig további megmozdulásokat hirdetett. A felek a véres zavargások ellenére sem hagytak fel az ellenségeskedéssel, a helyzet láttán pedig az ENSZ bejelentette: leállít minden technikai segítséget a szavazás megszervezésére.

A rendkívüli állapot nyomán visszaállt nyugalom ellenére senki nem tudja, hogyan tovább. Hiába ígéri az új kormányfő - korábbi jegybankelnök és világbanki tanácsadó - a választások mihamarabbi kiírását, megfigyelők szerint arra leghamarabb három-hat hónap múlva kerülhet sor. A helyzetet bonyolítja, hogy a voksolás elhalasztását győzelemként értékelő Haszina a választási bizottság újjászervezését is követeli, mert az szerinte a volt kormány híveiből áll.

A voksolás megrendezéséhez elengedhetetlen az országot eddig felváltva irányító két politikus asszony megegyezése. Khaleda és Haszina között azonban kibékíthetetlen ellentétek feszülnek, szinte nem is beszélnek egymással. Márpedig a jelenlegi válság alapvetően bizalmi jellegű: a Haszina vezette ellenzéki Avami Liga (AL) és 18 pártból álló szatellitje azt állítja, az államfő csalás elősegítésével akarja elérni, hogy a választást Khaleda pártja nyerje. Az államfőt ugyanis a Bangladesi Nemzeti Párt (BNP) jelölte 2002-ben az elnöki posztra.

A politikai torzsalkodásnak a választási rendszer eshet áldozatául, amely sajátosan próbálja garantálni a voksolás tisztaságát. Az alkotmány szerint a kormányzati ciklus végén a kabinet egy semleges, pártokhoz nem kötődő, kizárólag a választások előkészítésére és megrendezésére hivatott testületnek adja át a hatalmat. A rendszer eddig működött, 1996-ban és 2001-ben az 1971 óta független ország - katonai diktatúrákkal és puccsokkal tarkított - történetének két legtisztább választását tartották. Mindkétszer egy-egy bíró került az átmeneti kormányfői posztra, a részvétel pedig meghaladta a 75 százalékot.

A mostani válságot épp az robbantotta ki, hogy a leköszönő kormány megemelte a bírók nyugdíjkorhatárát. Az ellenzék szerint azért, nehogy az öregségi lista élén lévő bírót - aki még jóval bírói kinevezése előtt történetesen a kormánypárt vezetője volt - esetleg nyugállományba küldjék, és így a BNP elessen pártfogoltja kormányfői kinevezésétől. Az ellenzék heves tüntetései láttán a bíró végül visszatáncolt a jelöltségtől, és akkor lépett a helyére az államfő.

Banglades annak ellenére a világ egyik legmegosztottabb országa, hogy a két vezető párt politikája között jelentéktelen a különbség. Az állandó acsarkodás, az erőszak fellángolása veszélyt jelent az immár évek óta 6 százalékkal bővülő, de törékeny gazdaságra. A 150 milliós muszlim állam lakosságának 40 százaléka él a szegénységi küszöb alatt, de további millióknak is alig jut több napi 1 dollárnál. Helyzetükön próbál segíteni a szegények számára kidolgozott mikrohitelezési programjával tavaly Nobel-békedíjjal kitüntetett Mohamed Juszuf közgazdász, akit sokan látnának örömmel kormányfői szerepben, ám ő erről egyelőre hallani sem akar. Szívesen ülne viszont a miniszterelnöki bársonyszékbe a hatalmától 1991-ben megfosztott katonai diktátor, Mohamed Ersad, aki a napokban kapott engedélyt arra, hogy induljon a választáson. Az országot majd tíz éven irányító Ersad különböző korrupciós vádak miatt öt évet töltött börtönben, és a múlt héten egy dhakai bíróság úgy döntött, ennyi büntetés elég volt a számára, így nem kell letöltenie egy másik megvesztegetési ügyben rá kiszabott két évet. Ersad pártja - az ország harmadik legerősebb politikai csoportosulása - most éppen Haszinával kötött szövetséget, ám korábban már a BNP-vel is működött együtt. Így nagy valószínűséggel a Dzsatija Párt élén induló Ersad döntheti majd el, ki legyen Banglades következő kormányfője.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!