Tetszett a cikk?

A munkanélküliség csökkentését és a minimálbér növelését ígéri Ausztria új, szociáldemokrata kormányfője, aki nagy önfegyelemmel viseli, hogy elődje nehezen válik meg a hatalomtól.

"Kancellár úr, kedves alkancellár úr, folytassanak életszerű politikát! Gondoljanak az ifjúságra, adjanak reményt, sugározzanak optimizmust! Szilárdítsák meg a szociális hálót! Legyenek tekintettel az adófizetők pénzére! Védjék meg hazánkat! Ez a kötelessége a kormánynak." E kioktató szavakat az új osztrák koalíciós kabinet kisebbik pártjának frakcióvezetője, Wolfgang Schüssel mondta, aki a kormányprogram parlamenti vitája előtt pár nappal még Ausztria kancellárja volt. Schüssel vezényletével a Néppárt (ÖVP) elvesztette ugyan parlamenti elsőségét a szociáldemokraták (SPÖ) által megnyert tavaly októberi választáson, ám utána - pártelnökként és ügyvezető kancellárként - három és fél hónapon át mesterien irányította a végül a két párt nagykoalíciójához vezető tárgyalásokat (HVG, 2007. január 13.).

Schüssel nemcsak azzal alázta meg a győztes szociáldemokratákat, hogy a hatalmi osztozkodás során megszerezte a legfontosabb tárcákat, hanem azzal is, hogy lényegében visszavonatta az SPÖ összes fontos választási ígéretét. Ráadásul szinte előkészítette a bukásukat is. A sokhetes tárgyalássorozat utolsó éjszakáján megpróbálta keresztülvinni pártja vezetésén, hogy az alkancellári és pénzügyminiszteri funkció bizalmas hívének, Karl-Heinz Grassernek, az SPÖ által leghevesebben elutasított, legtöbbet bírált néppárti politikusnak jusson. Schüssel úgy számolt, hogy Alfred Gusenbauer, az SPÖ első embere a kancellári poszt kedvéért a belügyi, a külügyi, a gazdasági, a pénzügyi és az agrártárca mellett még Grasser személyének az elfogadásába is belemegy. Az egykori szabadságpárti (FPÖ) Grasser pedig amolyan időzített bombaként egy alkalmas pillanatban felrobbantja majd a nagykoalíciót, s a kancellárság visszaszáll az ÖVP-re.

Schüssel ördögi terve azonban már saját pártjában megbukott. Így a kereszténydemokraták agrárszárnyából felkapaszkodott - Grassernél jóval szürkébb és megbízhatóbb - Wilhelm Molter lett az alkancellár, a pénzügyminiszter, sőt még a párt új elnöke is. Schüssel azért persze az egyenlők közt az első jelszóval vezérfigura maradt, és láthatóan nem adta fel örökre a kancellárságot sem. Első parlamenti beszédében magától értetődőnek mondta, hogy folytatják a privatizációt, és a kormány szeme előtt a távközlési óriás Telekom Austria, illetve az OMV olajcég eladása lebeg.

Az új kancellár eközben mérhetetlen türelméről ad tanúbizonyságot, rezzenéstelen arccal viseli elődjének hosszúra nyúlt búcsúját a hatalomtól. Gusenbauer azt is lenyelte, hogy rossz alkusznak minősítették a miniszteri posztok elosztásában, és akkor sem billent ki nyugalmából, amikor saját pártjának ifjúsági szervezete demonstrált ellene beiktatásakor, mivel választási ígéretével szemben nem szüntetik meg az egyetemi tandíjat. Mosolyogva vette tudomásul, hogy pártbizalmi emberén, a védelmi miniszterré kinevezett Norbert Daraboson azért gúnyolódtak, mert annak idején lelkiismereti okokból megtagadta a katonai szolgálatot. Még szélesebb mosolyra húzódott persze a szája, amikor az ÖVP által delegált egészségügyi miniszteren, Andrea Kdolskyn köszörülte a sajtó a nyelvét, mivel az erős súlyfelesleggel küszködő orvosmenedzser asszony nem kellőképpen ellenséges a dohányzókkal szemben, bevallottan imádja a sertéskarajt, és türelmetlen a gyerekneveléshez.

Gusenbauer abban bízik, az idő neki dolgozik. Hiába zuhant a nagykoalíciós kompromisszumok miatt pártja népszerűsége 7 százalékponttal, arra számít, hogy a baloldali közvélemény hamarosan úgy fogja őt értékelni, mint aki elérte a szélsőjobbra kacsingató pártok kipenderítését a hatalomból. És úgy okoskodik, hogy a lakosság számára fontosabbak a várhatóan igazi változásokat hozó miniszteri tárcák, így a szociális ügyek és az infrastruktúra, amelyek pedig az SPÖ kezében vannak. Reményei szerint a következő négy évben látványos eredményeket mutathatnak fel a szociális politikában, 4 százalék alá szorítják például a munkanélküliséget, elérik az 1000 eurós minimálbért, és munkahelyek tömegét teremtik az új út- és vasútfejlesztésekkel.

A hatalomba most először belekóstoló pártelnök folyamatosan bővíti tanácsadói körét, különösen az európai szociáldemokratákkal igyekszik szorosabbra fonni az együttműködést. "Barátainak" listáján máris olyan nevek szerepelnek, mint a német szociáldemokrata (SPD) főnök, Kurt Beck, illetve José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök. De a kancellári hivatal a magyar kormányfőt is a szövetségesek között emlegeti.

A szfinxmosolyú Gusenbauer arra is számít, hogy miközben a kormányzás lehetősége egybekovácsolja az SPÖ-t, és újra megbízható szövetségessé változtatja az öntisztuláson átmenő szakszervezeti mozgalmat, a többi parlamenti párt egysége megbomlik. A zöldek máris azon vitatkoznak, miért válasszák az örök ellenzéki szerepét; a néppárton belül egyre nagyobb az ellenszenv az akarnok Schüssellel szemben; a szélsőséges FPÖ-n belül pedig azért áll a bál, mert egy most felbukkant húszéves fotón Heinz Christian Strache pártvezér önfeledten katonásdit játszik a neonácikkal.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!