Irak-politikája után egy pártfinanszírozási botrány is meggyengíti Tony Blair brit kormányfő helyzetét, akinek három cikluson átívelő eredményei mindinkább háttérbe szorulnak.

"Bízzanak bennem" - ezzel a választási szlogennel került hatalomra Tony Blair munkáspárti kormányfő 1997 májusában, ám az egymást követő három választást megnyert politikusba vetett bizalom mára, úgy tűnik, teljesen elszállt. Egy minapi közvélemény-kutatás szerint a britek többsége kívánatosnak tartaná, ha minden idők leghosszabb ideje regnáló munkáspárti kormányfője azonnal távozna, és nem várná meg kormányfőségének tízéves, májusi jubileumát. A szavahihetőségében eddig iraki politikája miatt megkérdőjelezett Blair pozícióját ezúttal egy pártfinanszírozási botrány ingatta meg: állítólag főrendi címeket juttatott cserébe pártja 2005-ös választási kampányának finanszírozásáért. A politikai élettől való visszavonulását eredetileg júliusra tervező Blair közölte, érzékeli a kormányára nehezedő nyomást, de nem kíván lemondani, megvárja a rendőrségi vizsgálat eredményét.

Blair tervezettnél előbbi lemondását - amit pártján belül is egyre többen támogatnak - az kényszeríthetné ki, ha az ügyészség hozzá közel állókkal szemben emelne vádat. Erre esélyt ad, hogy a rendőrség a napokban letartóztatta legfőbb bizalmasát, a Munkáspártnak adományokat gyűjtő, Cashpointként (pénzkiadó automataként) emlegetett üzletembert, Lord Levyt, valamint Ruth Turnert, Blair irodájának kormányzati kapcsolatokért felelős vezetőjét. Blairt pedig a napokban másodszor is tanúként hallgatták ki. Legutóbb 1922-ben David Lloyd George kormányfővel esett ez meg, aki bele is bukott a pénzért árult kiváltságok botrányába. Akkor született meg a főrendi címek pénzbeli juttatások fejében való osztogatásának a tilalma.

Az ügyet a nacionalista Skót Nemzeti Párt tavaly márciusi feljelentése robbantotta ki, miután kiderült, hogy a kormányfő négy, a pártjának összesen 4 millió fontot kölcsönző üzletembert is főrendi rangra terjesztett fel. A botrány kapcsán napvilágot látott, hogy a Munkáspárt - ahogy konzervatív ellenlábasa - eltitkolta a kampányához üzletemberek által folyósított kölcsönöket. A munkáspártiak így 14 millió, a konzervatívok 20 millió fontot kaptak. Erre egyébként a Blair hatalomra kerülésekor elfogadott pártfinanszírozási törvény lehetőséget ad, és csak az 5 ezer font feletti magánadományok közzétételét írja elő. A hitelnyújtók személyéről nem kell beszámolni, ám a kölcsön csak piaci kamatok mellett adható. A rendőrség a botrány kapcsán eddig kilencven főt hallgatott ki, köztük minisztereket, például a Blair utódjának tartott Gordon Brown pénzügyminisztert, valamint a Munkáspárt teljes vezetését és pénztárnokát. Mind azt állították, semmiről sem tudtak.

A botrány kapcsán ismét napirendre került a Lordok Házának közel egy éve jegelt reformja. Az átalakítást 1999-ben kezdték el, akkor az örökletes címmel rendelkező főrendek túlnyomórészt kikerültek a több évszázados intézményből. A reformtervezet kidolgozásával megbízott Jack Straw, a Munkáspárt frakcióvezetője által a napokban a kormány elé terjesztett elképzelés nem szünteti meg teljesen a pártok jelölése alapján történő főrendi kinevezések rendszerét. De legalább csökkenti a számokat: a 750-ről 540 fősre apasztott felsőházban ülő főrendek 30 százalékát delegálhatnák a pártok, 20 százalékot pedig egy független, tekintélyes személyiségekből álló bizottság jelölne. A felsőház másik felét - a képviselőkhöz hasonlóan - választanák, mandátumuk 15 évre szólna a korábbi életfogytig tartó helyett. Az első megméretésre a következő európai parlamenti választások során kerülne sor.

Blair alkotmányos reformok sorát hajtotta végre kormányzása alatt. Skócia és Wales korlátozott autonómiához jutott - mindkét tartomány idén májusban választ másodszor parlamentet -, akárcsak Észak-Írország, ahol kibékítette a katolikusokat és a protestánsokat, igaz, kormányzati együttműködésük kudarcot vallott. Az oktatás és az egészségügy átalakításának a második ciklusban látott neki, megduplázva az erre fordított állami kiadásokat. Az oktatásban a középszintű tanítást preferálták, 1997-2005 között a duplájára, 4 ezer fontra emelték a tanulónként az iskoláknak fizetett állami apanázst, tavaly pedig 40 milliárd fontos, 15 éves programot indítottak az iskolák felújítására, modernizálására. A felsőoktatásban az önfinanszírozást erősítették: az 1998-ban bevezetett egyetemi tandíjat 2004-ben a korábbi háromszorosában, évi 3 ezer fontban maximálták.

Nagy-Britannia Blair vezetésével európai összehasonlításban átlagon felüli növekedést produkált, a gazdaság tíz év átlagában évente 2,8 százalékkal bővült. Miközben alacsony szinten, átlagosan 1,3 százalékon mozgott az infláció, a munkanélküliség a 2002-2005 között teremtett 2,5 millió új munkahely nyomán rekordszintre, 5 százalékra csökkent. Csakhogy eközben az államapparátus létszáma 700 ezer fővel felduzzadt, az oktatásra és az egészségügyre fordított kiadások nyomán pedig elszaladt a költségvetési hiány, amely tavaly már a hazai össztermék (GDP) 3,5 százalékára rúgott. Intő jel, hogy a növekedést az utóbbi években egyre inkább a belső fogyasztás gerjesztette. A háztartások eladósodottsága 1997-ben még csak a GDP 100 százaléka volt, jelenleg már a 160 százalékára rúg. A gazdaságpolitika pedig lassan módosításra szorul, mert a - különösen európai összehasonlításban - magas adószint és az erős font mindinkább rontja a szigetország versenyképességét.

TÁLAS ANDREA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Videó: 5,5 km mélyen találtak meg egy, 2. világháborúban elsüllyesztett japán hadihajót

Videó: 5,5 km mélyen találtak meg egy, 2. világháborúban elsüllyesztett japán hadihajót

Madár csapódott a repülőgépnek, amelyről az atomháborút is lehet indítani

Madár csapódott a repülőgépnek, amelyről az atomháborút is lehet indítani

Először repült megállás nélkül egy gép New Yorkból Sydneybe

Először repült megállás nélkül egy gép New Yorkból Sydneybe

Jankovics Marcell és Gyulai Líviusz életműdíjat kaptak

Jankovics Marcell és Gyulai Líviusz életműdíjat kaptak

Eladósorba került egy igen ritka BMW M3 CSL

Eladósorba került egy igen ritka BMW M3 CSL

Lezajlott az első csak női űrséta

Lezajlott az első csak női űrséta