Feszült várakozás jellemzi a mindennapokat Kubában, ahol fél éve tart a Fidel Castro nélküli Castro-rendszer, és egyelőre nincs jele változásnak.

Sem a félelmek, sem a remények nem váltak valóra Kubában az alatt a fél év alatt, amióta a betegeskedő Fidel Castro tavaly július végén ideiglenesen átadta az ország irányítását öccsének, Raúl Castrónak. Kuba nem süllyedt anarchiába, a gazdaság tovább fejlődik, nem tört ki ellenforradalom, Washington és a miami ellenzék sem rohamozta meg a szigetországot, de nem került sor politikai nyitásra, a vállalkozások liberalizálására, a szabadságjogok kiszélesítésére sem.

A kubaiak nagy részét azonban örömmel töltötte el, hogy több hónapos szünet után a múlt héten megjelent egy rövid videó Fidelről, amelyen a gyomorműtétei után kórházban lábadozó 80 éves vezér határozottan jobb színben van. A korábbi képsorokon ugyanis igencsak elesettnek látszott, megdöbbentve az őt szinte mindeddig a legyőzhetetlen forradalom megtestesítőjének tartó kubaiakat. Hugo Chávez venezuelai elnökkel társalogva most még egy mosolyra is futotta Fidelnek. Korántsem örült azonban ennek a Floridában élő kubai ellenzék, amely - különösen, miután nemrég elterjedt, Fidelnek csak napjai, esetleg hetei vannak hátra - már hozzálátott, hogy a 80 ezer fős miami Orange Bowl-stadionban többnapos örömünnepet szervezzen Castro halálának napjára.

A salsával tarkított ünnepség ötletét számos külföldön és Kubában élő ellenzéki is elutasította. A havannai Oswaldo Payá - a Castro-rendszer egyik kiemelkedő szigetországi kritikusa - például azt üzente a kintieknek, hogy egy ilyen fiesta milliók érzéseit sértené Kubában. Inkább a békés, kompromisszumos rendszerváltásra készüljenek - tette hozzá -, és majd a szabadság eljövetelét, ne egy ember halálát ünnepeljék. A gyér számú kubai ellenzék egyébként a HVG havannai értesülései szerint továbbra is megosztott, és a különböző csoportokat még a rendszerváltás esetleges közeledte sem tudta összehozni. A hatalomátadás óta semmilyen komolyabb megmozdulásra, felvonulásra, aláírásgyűjtésre nem került sor, igaz, tömeges letartóztatásokra sem. Emberjogi szervezetek szerint jelenleg 283 politikai foglyot tartanak börtönben Kubában, ami ugyan ötvennel kevesebb, mint 2005-ben volt, de semmi nem utal arra, hogy Raúl e téren engedékenyebb lenne bátyjánál.

Nemigen jelenik meg egyébként a nyilvánosság előtt Raúl sem, és a vezető hiánya érezhetően zavarja a kubaiakat, akik a forradalom 1959-es győzelme óta hozzászoktak az erős és nap mint nap látható vezetőhöz. A 75 éves Raúl azonban nem ilyen személyiség, igaz, nem is akar ilyen lenni. Tisztában van vele, hogy korántsem oly népszerű, mint bátyja, hogy nem tud olyan gyújtó hangú beszédeket tartani, és a lakosság nem tekinti megkérdőjelezhetetlen vezetőnek. Sőt az utóbbi hetekben olyan hírek szivárogtak ki Kubában, hogy bármennyire megerősítette is saját embereivel a hatalom legfelsőbb köreit, a vezetésben sem mindenki ért egyet azzal, hogy a testvére által kinevezett Raúl lenne a legmegfelelőbb a fideli forradalom folytatására. Azt azonban elismerik, hogy Fidellel ellentétben Raúl csapatjátékos, hallgat a többiek tanácsaira. Ennek is tulajdonítják, hogy az országot nem annyira egyedül, mint inkább egy négyes fogat élén irányítja, amelyben helyet kapott Carlos Lage alelnök, Ricardo Alarcón parlamenti elnök, valamint Felipe Pérez Roque külügyminiszter - mindannyian potenciális Fidel-utódok.

Fidelhez képest bármennyire reformernek tartják is Raúlt - a gazdaság tetemes részét kézben tartó hadsereg élén számos reformot honosított meg -, ennek egyelőre semmi jelét nem adta, és megfigyelők szerint bátyja életében erre nem is igen kerülhet sor. Utána azonban Raúl - véli sok külföldi elemző - képes lehet egy lassú, óvatos, a politikai irányítást pártkézben tartó, de a gazdasági nyitásra kész, kínai és vietnami típusú átmenet elindítására.

A múlt héten egyébként nemcsak Castro távollétének első fél évéről emlékeztek meg, hanem egy másik dátumról is: éppen 45 éve, 1962. február 3-án hirdette meg John F. Kennedy kormánya a Kuba elleni gazdasági embargót - havannai szóhasználattal: a blokádot. Egy, nemrég a budapesti kubai nagykövetségen is vetített film tanúsága szerint a blokád megnehezíti ugyan a kubai mindennapokat, de nem tudta térdre kényszeríteni az országot. Vagyis - jegyzik meg egyre többen Washingtonban is - nem érte el a célját. Sőt a havannai vezetés részben éppen a blokáddal tudja indokolni a nehézségeket. A többször is megszigorított embargó havannai becslések szerint eddig mintegy 86 milliárd dollárnyi kárt okozott a szigetországnak. De káros az amerikai üzleti köröknek is, amelyek szívesen kereskednének Kubával. A kubai vezetőváltás, majd a demokraták amerikai törvényhozási térnyerése láttán sokan most Washingtonban és Havannában is abban bíznak, hogy ha fel nem oldják is egyik napról a másikra, de legalább enyhítik a tiltásokat.

Ennek azonban egyelőre semmi jele. Nemrég a budapesti amerikai nagykövetségen tartott videokonferencia keretében Thomas A. Shannon, a washingtoni külügyminisztérium Latin-Amerikáért felelős államtitkára azt válaszolta a HVG által feltett, az embargó feloldásának esélyeit firtató kérdésre, hogy erre csak a szigetországi demokratizálódás határozott jelei láttán kerülhet sor. Ehhez pedig - tette hozzá Shannon - Washingtonnak nem elég, hogy a vezetés ideiglenesen más kezébe került, konkrét lépéseket várnak, mint szabad választások tartását vagy a politikai foglyok elengedését.

VASS PÉTER

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Egy képviselő nem gondolta végig, mit mond, mikor betámadta Greta Thunberget

Egy képviselő nem gondolta végig, mit mond, mikor betámadta Greta Thunberget

Fegyverek közt hallgatnak a múzsák? A nyilasokéi nem

Fegyverek közt hallgatnak a múzsák? A nyilasokéi nem

"Hány embernek kell még meghalnia?" Milliók tüntettek a klímaváltozás miatt

"Hány embernek kell még meghalnia?" Milliók tüntettek a klímaváltozás miatt

Elolvadt a béremelés az állami cégeknél

Elolvadt a béremelés az állami cégeknél

6,5 milliárd forintból épült éticsiga-feldolgozó üzem Kisvárdán

6,5 milliárd forintból épült éticsiga-feldolgozó üzem Kisvárdán

Semjén: Bármi történjen is, a magyar növekedés mindig a német fölött lesz

Semjén: Bármi történjen is, a magyar növekedés mindig a német fölött lesz