Hiábavalónak bizonyult a napokban is a nagy nemzetközi nyomás, egyelőre nem mehetnek ENSZ-békeerők Szudánba, ahol immár a segélymunkások is mind nagyobb veszélyben vannak.

Bár a hivatalos értékelés "hasznosnak és konstruktívnak" minősítette, valójában kudarccal végződött az új ENSZ-főtitkár és a szudáni elnök múlt heti megbeszélése. Az Afrikai Unió (AU) addisz-abebai csúcsértekezletén vendégeskedő Ban Ki Mun másfél órán keresztül győzködte Omár Haszan al-Basírt, hogy a háborgó nyugat-szudáni Dárfúr régió békéjének megteremtésében döntő szerepet kellene adni a világszervezetnek, ám csak egy elutasítással felérő kitérő választ kapott. Pedig az eszmecsere előtt a kartúmi külügyi szóvivő egy kompromisszum lehetőségét is meglebegtette: Szudán - amely nem fogadja el az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) által javasolt 22 ezer fős nemzetközi békeerő telepítését - kész együttműködni a világszervezet és a térségben ma is mintegy 7 ezer békekatonát állomásoztató AU vegyes csapatainak létrehozásában. A szóvivő szerint az egységek júliusban foglalhatnák el helyüket. Kartúm korábban csak ahhoz járult hozzá, hogy az ENSZ néhány tanácsadóval, műszaki eszközökkel és pénzzel támogassa az AU eddig gyakorlatilag eredménytelen misszióját.

Ban Ki Mun eleve egy puhított tervet terjesztett elő a szudáni elnökhöz a találkozó előtt egy héttel eljuttatott levelében. Az ENSZ 2200 katonával, 75 civil szakemberrel, hat-hétszáz rendőrrel és egy háromszáz fős biztonsági erővel, no meg - a csapatok gyors szállítását megkönnyítendő - hat taktikai helikopterrel segítené az AU dárfúri egységeit. A hivatalos Kartúm azonban - jelezte Jean-Marie Guehenno, a világszervezet békemisszióinak főnöke - ezzel kapcsolatban is csak a fenntartásait hangoztatta.

A dárfúri válság mielőbbi megoldását, benne az ENSZ szerepének növelését sürgette Hu Csin-tao kínai elnök is, aki nyolc országot érintő múlt heti afrikai körútján Szudánban is járt. Hu ugyanakkor a két ország közti hagyományos barátságot is méltatta, jelezve: noha a nemzetközi porondon éles bírálatok érik a kapcsolat fenntartásáért, Peking a politikai és emberi jogi problémákat nem tartja a gazdasági együttműködés gátjának. Pedig Kína - mint a szudáni kőolajtermelés kétharmadának felvásárlója, a legnagyobb kiterjedésű afrikai ország legjelentősebb külföldi befektetője és első számú kereskedelmi partnere - alighanem mindenki másnál nagyobb eséllyel tudna hatni az iszlám államra. Jaspal Singh, a washingtoni Johns Hopkins Egyetem munkatársa a minap egy interjúban meg is jegyezte: a dárfúri válság kompromisszumos megoldása az lehetne, ha az ENSZ kínai békeegységeket küldene a helyszínre.

Kérdés persze, hajlandó lenne-e Peking kockára tenni a gazdasági kapcsolatokat. Pedig a kereskedelmi-gazdasági ügyeknek sem ártana, ha a térség stabilabbá válna. Kína például egyre élénkebb gazdasági együttműködést folytat Szudán szomszédjával, az esküdt ellenségnek tartott Csáddal is, amelynek döntő szerepe volt abban, hogy Addisz-Abebában nem al-Basír, hanem John Kufour ghánai államfő kapta meg az AU soros elnöki tisztét. Pedig e poszt már tavaly is a szudáni vezetőnek járt volna, ám akkor a dárfúri vérontás miatt a Kongói Köztársaság elnöke, Denis Sassou-Nguesso ült a helyére. Igaz, csak egy évre, mert az akkori egyezség szerint a szudáni elnök az idén a szervezet élére állhatott volna, ha javul a helyzet a háborgó Dárfúrban. Ennek azonban semmi jele, sőt a tavaly májusban az egyik lázadó csoporttal kötött béke aláírása óta megszaporodtak az összecsapások. Így aztán nemcsak a kormányellenes lázadó csoportok ellenezték, hogy az AU vezetőjévé a szudáni elnököt válasszák, hanem olyan, a békeegységekbe katonákat adó országok is, mint Szenegál és Dél-Afrika.

Ezen az állásponton voltak a dárfúri menekültek segítésében egyre nehezebb körülmények között részt vevő nemzetközi humanitárius szervezetek is. Az éppen négy éve kitört válság eddig mintegy 200 ezer ember életét követelte, 2,5 millióan kényszerültek elmenekülni otthonukból, de náluk többen, 3,5 millióan szorulnak adományokra. A tartományban 15 ezer segélymunkás dolgozik - mind nagyobb veszélyben. Csak az utóbbi fél évben 12-t öltek meg közülük, és a közelmúltban újabb szervezetek jelezték tevékenységük felfüggesztését, miután nemrég fegyveresek erőszakolták meg a francia Akció az Éhség Ellen csoport egyik munkatársát. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) viszont mindenképpen marad. "Ha mi megyünk, minden odalesz" - jelezte szudáni szóvivője útján a UNHCR, amely a múlt héten 20 millió dollárt kért a világszervezettől dárfúri missziójának idei költségvetésére.

POÓR CSABA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Drónok harca: Olajválsághoz vagy háborúhoz vezet a szaúdi rakétatámadás?

Drónok harca: Olajválsághoz vagy háborúhoz vezet a szaúdi rakétatámadás?

Erről azért tudjon, ha pornóoldalak is megnyílnak időnként a gépén vagy telefonján

Erről azért tudjon, ha pornóoldalak is megnyílnak időnként a gépén vagy telefonján

MÁV-sajtófőnök: Az utasok csak október 13-ig lesznek tüntetők

MÁV-sajtófőnök: Az utasok csak október 13-ig lesznek tüntetők

Elszabadult egy metrószerelvény Párizsban, pánikoltak az utasok

Elszabadult egy metrószerelvény Párizsban, pánikoltak az utasok

Több száz pilótát küldene el a Ryanair

Több száz pilótát küldene el a Ryanair

Perverz érzés bámulni a világ legfélelmetesebb erdőirtó munkagépeit – videó

Perverz érzés bámulni a világ legfélelmetesebb erdőirtó munkagépeit – videó