Meglepő minisztercserék színesítik a lengyel politikai életet, miközben dübörög a gazdaság. Brüsszel viszont korrekciót sürget.

HVG
Harmadik ikertestvérként emlegette a lengyel sajtó Ludwik Dorn belügyminisztert, aki 1990 óta kitartott az országot államfőként, illetve miniszterelnökként bő egy, illetve fél éve irányító Kaczynski fivérek mellett. Az egykor ellenzékiként szamizdatot szerkesztő és kémregényeket fordító Dorn azonban a szoros viszony és a koalíciót vezető Jog és Igazságosság Párt (PiS) alelnöki posztja ellenére is a rövidebbet húzta, és miután január végén nézeteltérésbe keveredett a miniszterelnökkel, a múlt héten kényszerűen lemondott.

A miniszterelnök-helyettesi posztot azért megtartó Dorn rövid időn belül a második olyan meghatározó kormánytag, aki a közvélemény számára meglepő módon távozott tárcája éléről. Radoslaw Sikorski védelmi miniszter két nappal korábbi lemondásának hátterében varsói értesülések szerint az áll, hogy képtelen volt együtt dolgozni helyettesével, a katonai hírszerzési hivatal élére Jaroslaw Kaczynski kormányfő által nemrég kinevezett Antoni Macierewiczcsel. A kommentárok szerint mindkét politikus távozása az ikerpár hatalmi koncentrációját szolgálhatja. Vagyis Varsóban tovább folyik a korábbi politikai elit és a Kaczynski fivérek közti harc, az egymás lejáratására irányuló kampány, amelyben a média zömmel a PiS ellenszurkolója, és a lapok oknyomozó újságírói naponta rukkolnak elő leleplezéseikkel - amelyeket azonban az olvasók egyre lankadó érdeklődéssel követnek.

A lakosságot láthatóan egyre kevésbé érdekli a kormány körül immár állandósult csetepaté, amit sokan annak tulajdonítanak, hogy a többség megcsömörlött az utóbbi idők botrányaitól, hogy a Kaczynski-kormány 14 hónapja alatt 15 miniszter váltotta egymást. Sem a sajtó, sem az átlagember nem lát a politikai purparlé színfalai mögé, de egyre erősebb az érzés, hogy a személyi változások sora mindinkább a választási ígéretekben jelzett reformokat helyettesíti.

Sikorski távozása mögött a sajtó egyébként azt sejti, hogy a rendszerváltás előttről maradt "vörös hálózat" felszámolását szorgalmazó Kaczynski ikrek sürgetésével ellentétben nem volt hajlandó gyorsan megtisztítani a hadsereget a kommunista éra főtisztjeitől. Ráadásul a kormányfővel szemben a sorkatonaság megszüntetését pártolta. Nem fér viszont kétség az utódok lojalitásához: Dorn követője, Janusz Kaczmarek legfőbb ügyészként a Kaczynski ikrek korrupcióellenes küzdelmének az élén állt, Aleksander Szczydlo új védelmi miniszter pedig Kaczynski államfő kancelláriáját vezette, és lelkesen támogatja, hogy vizsgálják felül az előző rendszer magas rangú katonáinak státusát. A további fontos tárcák közül a Kaczynski ikrek politikai szövetségesének számító Anna Fotyga vezeti tavaly május óta a külügyminisztériumot, a pénzügyeket irányító Zyta Gilowskát pedig sokan kiszolgáltatottnak tartják, mióta a kommunista titkosszolgálattal való, utóbb cáfolt együttműködés gyanúja miatt leváltották, majd újra kinevezték. Lech Kaczynski varsói polgármestersége idején a beruházásokért és pénzügyekért felelős helyettes volt Slawomir Skrzypek, akit nemrég neveztek ki a jegybank élére.

A politikai viharoknak egyelőre nincs negatív hatásuk a lendületesen bővülő gazdaságra. A hazai össztermék (GDP) tavaly a várakozásokat meghaladva 5,8 százalékkal gyarapodott, ami kilenc éve a leggyorsabb ütem. A dinamizmust - magyarázta nemrég a HVG-nek Varsóban Marcin Korolec, a gazdasági minisztérium államtitkár-helyettese - elsősorban a 23 százalékkal bővülő export és a beruházások, illetve a lakossági vásárlások által egyaránt gerjesztett belső fogyasztás táplálta. Jól jött - tette hozzá az államtitkár-helyettes - a külföldön dolgozó lengyelek által hazautalt 6 milliárd euró, valamint a 10 milliárd dollárnyi külföldi működő tőke.

A kilátások az idén is jók: a gazdaságkutató intézetek és a Világbank Lengyelországtól várják az idei kelet-európai gazdasági sikersztorit, amit alátámaszt, hogy a pénzügyminisztérium 5,4 százalékos növekedést jósol. A munkanélküliség a 2003 eleji 20 százalékról 15 százalék közelébe süllyedt, ami még mindig a legmagasabb ugyan az EU-ban, ám a tömeges külföldi munkavállalás miatt egyes szakmákban már hiány mutatkozik (HVG, 2007. február 3.). Az infláció tavaly 1,8 százalék volt, jócskán elmaradva a jegybank által várt 2,5 százaléktól. A gazdaságot tovább erősítheti a következő hét évben az EU-tól várt 90 milliárd euró, aminek jó részét Varsó az infrastruktúra korszerűsítésére szánja. A gazdaság lendülete és a munkanélküliség csökkenése felhajtotta a fizetéseket - a reálbérek 4,2 százalékkal nőttek tavaly -, sokan ennek is tulajdonítják, hogy a lakosságot hidegen hagyják a politikai csetepaték.

Brüsszelben ugyanakkor elégedetlenek a lengyelekkel, azt szeretnék, ha a költségvetési hiányt 2009 helyett már az idén a GDP 3 százaléka alá szorítanák, és nekilátnának a szerkezeti reformoknak, elsősorban a szociális ellátórendszerben. Joaquín Almunia, az EU pénzügyi biztosa - aki varsói panaszok szerint a deficit lefaragása, illetve a maastrichti kritériumok késedelmes teljesítése ügyében engedékenyebb volt Budapesttel - a múlt héten már túlzottdeficit-eljárással fenyegette meg az idénre 3,4 százalékos hiányt tervező Lengyelországot. Varsó egyelőre nem változtat, Almunia javaslata azonban február 27-én az uniós pénzügyminiszterek tanácsa elé kerül.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Jaruzelski közlegény?

Márciusra elkészülhet és a varsói parlament elé kerülhet az a törvényjavaslat, amely lefokozná azokat a főtiszteket...

Gyurcsány, a hősök árnyékában füllentő árnyék

Gyurcsány, a hősök árnyékában füllentő árnyék

Áldásuk rá – Sokba kerül nekünk a katolikusok jövő évi "olimpiája"

Áldásuk rá – Sokba kerül nekünk a katolikusok jövő évi "olimpiája"

Miért nem volt elég a tabudöntés Netanjahunak?

Miért nem volt elég a tabudöntés Netanjahunak?

Épp leszállt a kislány az iskolabuszról, mikor meglátta az anyját unikornisnak öltözve

Épp leszállt a kislány az iskolabuszról, mikor meglátta az anyját unikornisnak öltözve

Választási csalást sejt az ellenzék, feljelentést tesznek

Választási csalást sejt az ellenzék, feljelentést tesznek

Valaki máris bejelentkezett a budai magánkórház eladó épületére

Valaki máris bejelentkezett a budai magánkórház eladó épületére