A hagyományos baloldalt szólította meg első programadó beszédében Ségolene Royal, a francia szocialisták elnökjelöltje, aki populista ígéretektől sem riadt vissza.

Az olasz partizándal, a Bella Ciao modernizált változatának dallamára, stílszerűen talpig vörös ruhában lépett a hófehér színpadra vasárnap Ségolene Royal, hogy a Párizs észak-keleti elővárosában, Villepinte-ben lévő kiállítási központ egyik csarnokában összesereglett tízezernyi híve előtt csaknem kétórás beszédben felvázolja programját. Francois Mitterrand 1981-es "110 javaslatát" felidézve száz pontban foglalta össze elképzeléseit. Éppen ideje volt. A szocialista párt (PS) berkeiben is egyre hangosabb morgolódás volt amiatt, hogy a tavaly novemberben elnökjelöltté választott Royal kampányának konzultációs szakasza - amikor az úgymond egyszerű párttagok és szimpatizánsok gyűléseken vagy az interneten keresztül mondhatták el panaszaikat és tehették meg javaslataikat - túlságosan hosszúra nyúlt. A részvételi demokráciát zászlajára tűző Royal kampányának kezdeti lendülete megtört, a kitalált stratégia csak addig működött, amíg a szocialista politikus egyedül volt a gáton.

Miután január derekán Nicolas Sarkozy belügyminiszter a kormányzó UMP elnökjelölt-állító kongresszusán (HVG, 2007. január 20.) átfogó programot hirdetett, és konkrét ígéreteket tett, Royal továbbra is a nép szavára figyelt, és adós maradt a válasszal. A PS főtitkárával, Francois Hollande-dal együtt élő Royal teljesen átengedte a terepet Sarkozynek, miközben kevés érdemi megnyilatkozása helyett néhány baklövéssel hívta fel magára a figyelmet. Decemberi libanoni látogatásán például szótlanul tűrte, hogy a Hezbollah képviselője a nácizmushoz hasonlította Izrael libanoni politikáját, nemrég pedig kínai vizitjén az ottani bírósági ítélkezések gyorsaságát dicsérte. Kínos helyzetbe került a szocialisták üdvöskéje egy minapi rádióinterjúban is, amikor nem tudta megmondani, hány atom-tengeralattjárója van Franciaországnak.

Nem véletlen, hogy Sarkozy kampánygépezetének beindulása után a választók egy része elbizonytalanodott a szocialista elnökjelölt rátermettségében. A közvélemény-kutatások élén sokáig ellenfelével fej fej mellett haladó Royal támogatottsága az utóbbi hetekben erősen visszaesett. Az egyik utolsó felmérés szerint az elnökválasztás két hónap múlva sorra kerülő első fordulójában a voksolni szándékozók 34 százaléka szavaz majd Sarkozyre, és csak 26 százalékuk Royalra. A második fordulóban pedig a jobboldali jelölt a jóslatok szerint 52:48 arányban kerekedik felül. Egy másik szondázás szerint a szocialista választók több mint 40 százaléka nem értett egyet Royal kampányának stílusával és tartalmával.

A hol határozatlansággal, hol felkészületlenséggel vádolt szocialista elnökjelölt a hétvégén aztán magasabb sebességfokozatba kapcsolt. Segítségére siettek a PS utóbbi időben háttérbe szorult nagy öregjei, így az elnökjelöltségért folytatott párton belüli harcban legyőzött Dominique Strauss-Kahn volt gazdasági miniszter is, aki néhány nappal korábban tette le az asztalra a fiskális politikára vonatkozó javaslatait. Igaz, a vasárnapi beszédben Royal nem sok szót vesztegetett a súlyos államadósság lefaragására és a költségvetési egyensúly helyreállítására, annál bőkezűbb volt viszont a zömmel a PS 2006 őszén kidolgozott választási programjából visszaköszönő ígérvényekkel. E szerint jut majd pénz mindenkinek és mindenre, a pályakezdő fiataloktól a kisvállalkozókon át a nyugdíjasokig, az oktatástól az egészségügyön át a hadászati támadófegyverekig. Szakértők első becslései szerint a Royal-program megvalósítása nem lesz olcsóbb mulatság, mint Sarkozyé, akinek ígért intézkedései mintegy 50 milliárd euróval növelnék a tavaly év végén több mint 36 milliárd euró hiányt mutató büdzsé kiadásait.

A PS háza tájáról kiszivárgott értesülések szerint Royal környezetében úgy vélik, ha február végéig nem fordul meg a közvélemény-kutatások kedvezőtlen iránya, a szocialista elnökjelölt bajba kerülhet. Ezért az eleinte a jobbközép felé is üzengető Royal most elsősorban saját táborát akarja mozgósítani. Erre utalt a vasárnapi felszólalásában Hollande pártfőtitkár, amikor úgy fogalmazott: az elnökválasztás az első fordulóban fog eldőlni. A Sarkozy elleni személyes támadás feladatát partnerétől átvállaló Hollande arról győzködte hallgatóságát, hogy az igazi változás letéteményese Royal, és nem a belügyminiszter, aki egyébként szocialista vetélytársával ellentétben inkább a centrum felé próbál nyitni. Ennek jele, hogy több, baloldalhoz kötődő közéleti személyiség és üzletember - nemrég például nem kis feltűnést keltve André Glucksmann neves, egykori maoista filozófus - is hitet tett Sarkozy mellett.

VIDA LÁSZLÓ

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Orbánt éltette Sorossal szemben Matteo Salvini Rómában

Orbánt éltette Sorossal szemben Matteo Salvini Rómában

Radar 360: A nap, amikor Karácsony jogerősen nyert, Borkai vesztett

Radar 360: A nap, amikor Karácsony jogerősen nyert, Borkai vesztett

Nem lehet ezután bírósághoz fordulni helyszíni bírság ügyében, mondta ki az Alkotmánybíróság

Nem lehet ezután bírósághoz fordulni helyszíni bírság ügyében, mondta ki az Alkotmánybíróság

Büszkélkedik a Budapest Airport: sokkal elégedettebbek az utasok, mint eddig

Büszkélkedik a Budapest Airport: sokkal elégedettebbek az utasok, mint eddig

Láncfűrészt lopott, gardróbba bújt a tolvaj

Láncfűrészt lopott, gardróbba bújt a tolvaj

Mi történik most a Brexittel? Három perc alatt képbe hozzuk

Mi történik most a Brexittel? Három perc alatt képbe hozzuk