A világ legnagyobb békefenntartó missziójára készül az ENSZ Dárfúrban - a béke azonban még távol van a polgárháború sújtotta nyugat-szudáni tartományban.

HVG
Talán még magukat a szervezőket is meglepte, hogy eredményesen zárult az a hét végi megbeszélés, amelyen a tanzániai Arushában a dárfúri felkelő csoportok vezetői találkoztak. Az ENSZ és az Afrikai Unió (AU) által kezdeményezett egyeztetés önmagában is siker - mondta például a világszervezet egyik tanácsadója -, mivel a rendkívül szétforgácsolódott lázadók olyan képviselői is egy asztalhoz ültek, akik évek óta szóba sem álltak egymással. Hétfőn az egyik résztvevő "gyümölcsöző, konstruktív és pozitív" fejleményekről számolt be, és kijelentette: sikerült közös álláspontot kidolgozni a szudáni kormánnyal tervezett béketárgyalásokra, amelyek két-három hónap múlva kezdődhetnek.

A több mint tucatnyi felkelőcsoportból nyolc vett részt az egyeztetésen. Nem volt ott azonban Abdul Vahid al-Nur, a több frakcióra szétesett Szudáni Felszabadítási Hadsereg (SLA) alapítója, aki a Dárfúrban meghatározó erejű, a tartománynak is nevet adó törzs, a furok képviselőjeként kulcsszerepet játszhat a rendezésben. A tárgyalások sikere így egyelőre semmire sem garancia, mint ahogy azt sem tudni, milyen eredménnyel jár majd az a békefenntartó misszió, amelyről a múlt héten döntött az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT). A határozat több hónapos kemény diplomáciai munka eredményeként született (HVG, 2007. június 23.), igaz, a tervezettnél enyhébb kitételekkel. Kikerült például a szövegből az a rész, amely szerint szankciókkal sújtják a szudáni kormányt, ha nem tartja be a megállapodást, a békeerők pedig nem kaptak jogot a gerillacsoportok lefegyverzésére, és nem tartóztathatják le a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság által háborús bűnök gyanúja miatt körözött személyeket sem.

Fontos szerepe volt az engedmények kijárásában a Szudánhoz erős gazdasági szálakkal kötődő, az országban kitermelt kőolaj kétharmadát felvásárló Kínának. Pekingnek tudják be azt is, hogy Omár al-Basír elnök végül beadta a derekát, pedig nemrég még neokolonialista erőnek nevezte a kéksisakosokat, és közölte, ha mégis megjelennek Dárfúrban, maga fogja irányítani ellenük a harcot. A nemzetközi fórumokon korábban sokáig szinte kritikátlanul Kartúm érdekében lobbizó Peking alighanem felismerte, jót tehet nemzetközi tekintélyének - főleg egy évvel a nyári olimpia előtt -, ha sikeres közvetítőként vesz részt egy kompromisszum kidolgozásában, és nem pusztán szavakban üdvözli az ENSZ-küldetést, de kész ahhoz katonákkal is hozzájárulni.

A világ legnagyobb békefenntartó alakulata jön létre a BT-határozat értelmében az ENSZ és az AU égisze alatt. Több mint 19,5 ezer katonának, valamint csaknem 6500 rendőrnek kell majd gondoskodnia a fegyveres összecsapások, a menekültek elleni támadások megfékezéséről. Telepítésük a tervek szerint októberben kezdődik, és az év végéig fejeződik be. A megbízatás egyelőre egy évre szól, és becslések szerint több mint 2 milliárd dollárba kerül. Az új békemanőver - amelynek polgári vezetője Rodolphe Adada, a Kongói Köztársaság volt külügyminisztere, katonai parancsnoka pedig egy nigériai tábornok - felszippantja az AU immár harmadik éve Dárfúrban állomásozó, hatékony fellépésre azonban képtelen, 7 ezer fős békeerejét, és Kartúm igényének engedve további, elsősorban a fekete kontinensről és Ázsiából származó egységekkel tölti fel sorait. Részvételét jelezte például Kamerun, Ruanda, Burkina Faso, Etiópia, Szenegál, Egyiptom, Indonézia, Európából Franciaország és Dánia, az EU külügyminiszterei pedig nemrég meghatalmazták katonai szakértőiket egy olyan terv kidolgozására, amellyel a szomszédos Közép-afrikai Köztársaság és Csád felől lehet védeni a dárfúri határokat. Magyarország - tájékoztatta a HVG-t mind Odze György külügyi szóvivő, mind a Honvédelmi Minisztérium médiaosztálya - nem tervezi a csatlakozást.

A nemzetközi jótékonysági szervezetek abban reménykednek, hogy az akció megkönnyíti dárfúri tevékenységüket. A franciaországnyi tartományban ötödik éve tartó polgárháborúban több mint 200 ezren - Kartúm szerint 9 ezren - haltak meg, a menekültek száma meghaladja a 2 milliót, és több mint 4 millióan szorulnak segélyekre, amelyekből egyre kevesebb jut el a rászorulókhoz. Az idén az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) 18 élelmiszer-szállító konvoját támadták meg, illetve fosztották ki Dárfúrban, miközben a szervezet gyermekalapja, az UNICEF szerint a tartományban ma is napi nyolcvan kiskorú hal meg alultápláltság miatt.

POÓR CSABA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Adventi mesenaptár – december 14.

Adventi mesenaptár – december 14.

Magömlés volt Kocsordnál

Magömlés volt Kocsordnál

Orbán az EU-csúcsról: Nem győztünk, de esélyt teremtettünk a győzelemre

Orbán az EU-csúcsról: Nem győztünk, de esélyt teremtettünk a győzelemre

Ránézésre meg sem mondaná, miből készült a Reebok új sportcipője

Ránézésre meg sem mondaná, miből készült a Reebok új sportcipője

Nem csak tréleres horrorkaravánok vannak az utakon, van itt más is

Nem csak tréleres horrorkaravánok vannak az utakon, van itt más is

Impeachment: megszavazták a Trump elleni vádpontokat

Impeachment: megszavazták a Trump elleni vádpontokat