Sztrájkokkal és tüntetésekkel szembesült elnöksége első évének végén a perui államfő, aki a szárnyaló gazdaság mellett sem tudott javítani a legszegényebb rétegek helyzetén.

Politikustól szokatlan módon ünnepelte a minap beiktatásának első évfordulóját Alan García perui államfő: bocsánatot kért a lakosságtól az elkövetett hibákért, a beváltatlan kampányígéretekért. Nem önszántából gyakorolt kritikát, elnöki ténykedését egyre nagyobb elégedetlenség övezi. A választások megnyerése után népszerűsége még 63 százalékos volt, a napokban azonban már csak 32 százalékot mért az Ipsos Apoyo közvélemény-kutató intézet.

Ennél is szembetűnőbb az utca ítélete: júliusban sztrájkok és tüntetések bénították meg az andokbeli országot, ahol a tengerparti fővárosban, Limában több tízezer tanár tüntetett, míg az ország egyik legszegényebb vidékén, a Titicaca-tónál lévő Puno városában földművesek tiltakoztak. A feldühödött tömeg - melyhez építőmunkások és bányászok is csatlakoztak - többfelé útblokádokkal bénította meg az autóforgalmat, máshol a vasúti síneket zárták el, az inkák egykori fővárosából, Cuzcóból az Andok csúcsain lévő romvárosba, Machu Picchuba tartó turistavonatot pedig kövekkel dobálták meg. Kijutott a haragból Garcíának is, kíséretét tojás- és paradicsomeső fogadta a számos temploma miatt Dél-Amerika Rómájának nevezett déli Arequipában.

A helyenként erőszakba és a rendőrséggel való összecsapásokba torkolló - három halottat is követelő - tüntetések elsődleges oka, hogy bár a gazdaság szárnyal, és a makroadatok talán soha nem voltak ilyen kedvezőek, a lakosság nagy része egyelőre semmit nem érez ebből. A nyolcadik éve lendületesen - átlagban 5, tavaly és az idén 8 százalékkal - növekvő gazdaságot elsősorban a nyersanyagok magas világpiaci ára hajtja. Peru a világ második legnagyobb ezüst- és harmadik réz-, illetve cinkexportőre, és a kivitelből származó bevételeknek köszönhetően a valutatartalékok rekordszintre, 21 milliárd dollárra duzzadtak, García reményei szerint pedig elnöksége végére, 2011-re 30 milliárdra nőnek. Zsugorodik a külföldi adósság is - jelenleg a hazai össztermék (GDP) 24 százaléka, de négy év múlva a kormány prognózisa szerint csak 13 lesz -, az infláció pedig mindössze 2-3 százalékos.

Csakhogy miközben a nyersanyagexport révén az ország és a bányavállalatok sora is gazdagodik, a bányászok fizetése nem emelkedik. A tüntetők ezért azt követelik, hogy a bányacégek extraprofitjának egy részét fordítsák bérnövelésre és a munkakörülmények javítására. A parasztok agrársegélyt, a műtrágya forgalmi adójának csökkentését, a benzinár lejjebb vitelét, valamint a földművesek számára társadalombiztosítási ellátást várnak a kormánytól. A tanárok pedig azért vonultak az utcákra, mert tiltakoznak egy új - az általános iskolai oktatás színvonalának emelését célzó - kormányrendelet ellen, mely minden pedagógus számára minősítő vizsgát ír elő. A szakszervezet attól tart, hogy a kormány így akarja megindokolni a több tízezres tervezett elbocsátást. Az Andokban élő indián lakosság azt a kampányígéretét kéri számon az elnökön, hogy csökkenti a szegénységet. A függetlenség napján, július végén tartott beszédében García ezt ismét megígérte, jelezve, hogy 2011-re a szegények aránya a lakosságon belül a mostani 45-50 százalékról 30-ra szorul vissza.

A balközép irányultságú García nem vette jó néven a tüntetéseket, a szervezőket hol radikális kommunistáknak, hol felforgatóknak nevezte - később e szavaiért is bocsánatot kért. A többszörös bocsánatkérés azonban láthatóan nem csillapítja a kedélyeket, az ellenzéki vezér, a García által a baloldali populista Hugo Chávez venezuelai elnök követőjeként aposztrofált Ollanta Humala - akire az elnökválasztásnál elsősorban a legszegényebb vidékeken szavaztak - tetteket követel az államfőtől. A La República de Perú napilap elsősorban azt kéri számon az államfőn, hogy szemernyit sem sikerült enyhítenie a társadalmi egyenlőtlenségen, de még az államapparátus decentralizálására és a korrupció elleni harcra tett ígéreteit sem váltotta be.

Azt azonban a többség elismeri, hogy nem igazolódtak be az 58 éves García elnökké választását követő félelmek, miszerint az új államfő tönkreteszi a gazdaságot. Pedig volt rá alap: García korábbi, 1985-1990 közti elnökségét hiperinfláció, recesszió, élelmiszerhiány és a maoista csoportok véres akciói jellemezték. A Fényes Ösvény gerillaszervezetet az 1990-es években szinte teljesen felszámolták, megmaradt egységei visszahúzódtak az ország eldugottabb, őserdős részeire. A politikai tevékenységgel felhagytak, közel kerültek viszont a kábítószerüzlethez - Kolumbia után Peru a világ második legnagyobb kokain-előállítója -, ami ellen García határozott fellépést ígért. E célból áprilisban rendkívüli jogkört kapott az egyébként ellenzéki többségű parlamenttől, és a felhatalmazás alapján a kormány a korábbinál erőteljesebb kampányt indított a drogkereskedőkkel szemben. García ugyanakkor a mintegy 60 ezer kokatermesztő parasztcsalád megnyugtatása érdekében kijelentette: a kokain ellen tűzzel-vassal harcol, a kokalevelet azonban az Andokban élők évszázados szokásának megfelelően továbbra is fogyasztásra ajánlja. Ő maga például - tette hozzá - megfázás esetén rendre kokalevélből készült teával gyógyítja a torkát, és salátához, sültekhez is szívesen használja.

VASS PÉTER

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Halálos fagyok az Andokban

Miközben az északi féltekén tombol a hőség és melegrekordok dőlnek meg, a Föld déli felén a szokatlanul hideg tél szed...

Orbán Viktor a Facebookon adta ki a feladatot

Orbán Viktor a Facebookon adta ki a feladatot

Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai, lehet készülni a jövő hétre

Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai, lehet készülni a jövő hétre

Tóta W.: Amikor a prolik diktálnak

Tóta W.: Amikor a prolik diktálnak

Ha lejárt a személyije, ma és holnap kaphat újat

Ha lejárt a személyije, ma és holnap kaphat újat

Tordai: Ez nagyon durva kampány volt, féltettem Gergőt

Tordai: Ez nagyon durva kampány volt, féltettem Gergőt

A szavazólapot ne fotózza, de szelfit készíthet a fülkében

A szavazólapot ne fotózza, de szelfit készíthet a fülkében