Tetszett a cikk?

Acsarkodások, összeesküvések, lejáratási kampányok után felbomlott a jó ideje töredező varsói kormánykoalíció. Az esetleges előrehozott választás megtörheti a Kaczynski ikrek (képünkön) lengyelországi uralmát.

"Lepper hazug!" "Nem, Ziobro a hazug!" - vágta egymás fejéhez az észak-lengyelországi Koszalin ügyészségén tartott, eredménytelenül végződött vasárnapi szembesítésen Zbigniew Ziobro lengyel igazságügy-miniszter és legfőbb ügyész, valamint Andrzej Lepper, a populista Önvédelem párt elnöke. Az agrártárca éléről alig egy hónapja - eddig be nem bizonyított - megvesztegetési vádakkal leváltott Lepper továbbra is azt állította, hogy Ziobro súgta meg neki: a korrupcióellenes hivatal Jaroslaw Kaczynski kormányfő irányításával az ő lejáratására készül, tetten akarják érni, amint pénzt fogad el egy szántóföld építési telekké való átminősítéséért. A kormányfő ikertestvére, Lech Kaczynski államfő bizalmasának tartott Ziobro viszont tagadta a vádakat, és azzal érvelt, hogy ő talpig becsületes ember.

Ilyen és ehhez hasonló rágalmazásokra, kölcsönös gyalázkodásokra, ingerült csörtékre még jó néhányszor sor kerül majd Lengyelországban a valószínűleg október végére előrehozott választás kampányában. Az alig több mint egy éve Kaczynski pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) vezetésével és két kisebb párt, a Lepper-féle populista Önvédelem, valamint a szélsőjobboldali, nacionalista Lengyel Családok Ligája (LPR) részvételével felállt hármas koalíció a múlt héten ugyanis végérvényesen összeomlott. A kormányfő - korábbi fenyegetését beváltva - hétfőn a két kisebb párt összes miniszterét menesztette. Lépése nem volt meglepő, Kaczynski ugyanis már szombaton jelezte: olyannyira megromlott pártja kapcsolata a koalíciós partnerekkel, hogy képtelenek a kormányzati együttműködésre. Mivel pedig a kisebbségi kormányzást kizárta, nem maradt más megoldás, mint a 2009-ben esedékes választás előrehozatala.

Az utóbbi hetek koalíciós torzsalkodásait a két kis párt is megelégelte. Mindkét pártelnök - Lepper és az LPR-t vezető Roman Giertych - ragaszkodott azonban Kaczynski lemondásához, nélküle hajlandóak lettek volna a pártjával való közös kormányzásra. Giertych még azzal is előállt, hogy olyan kormányt alakítsanak, amelyben egyik pártelnök sem vesz részt. Lepper és Giertych a minap formába is öntötte szövetségét: LiS (magyarul róka) elnevezéssel készülnek együtt a választásokra. Nyomban megindult a viccelődés országszerte: "A rókák vajon megkergetik a kacsákat?" A Kaczynski ikreket ugyanis járásuk, megjelenésük és a lengyel kaczki (kacsa) szóra emlékeztető nevük alapján kacsának gúnyolják.

Egyelőre azonban Kaczynski kergette el a két párt minisztereit a kormányból. Lepper ugyanakkor meghiúsította, hogy Kaczynski a lejárató kampánnyal kiszervezze alóla a pártot, és magához édesgesse képviselőit, így biztosítandó a kormányzati többséget. Vádaskodásaival viszont Lepper zavart keltett Kaczynski pártjának a soraiban, és a kormányfőnek immár saját emberei is gyanúsak. Ennek esett áldozatul a napokban egyik eddigi bizalmi embere, Janusz Kaczmarek belügyminiszter, akit a kormányfő azért menesztett, mert úgy hitte, ő súgott Leppernek.

Mindez persze még visszaüthet a főszereplők bármelyikére. Az előrehozott választás aligha érdeke a két kisebb pártnak, mely a felmérések szerint a parlamenti bejutás küszöbén áll. Kaczynski pártjának sem kedvező a helyzete: ma még biztos vesztesnek látszik legfőbb riválisával, a közvélemény-kutatásokat toronymagasan vezető, liberális-konzervatív Polgári Platformmal (PO) szemben. Igaz, így volt ez a 2005-ös választásnál is, amikor a kampányban végig a PO vezetett, ám Kaczynskiék végül populista szólamaikkal, a liberalizmus vehemens ostorozásával - ha csak egy hajszállal is, de - nyertek. Bár mindkét jobboldali erő a rendszerváltó Szolidaritás romjaiból alakult, képtelenek voltak koalícióra lépni, ezek után fordult a PiS a két kis szélsőséges párthoz.

"Komoly taktikai hibát követett el Donald Tusk, a PO elnöke - állította a HVG kérdésére Radek Markowski, a Lengyel Tudományos Akadémia Politikatudományi Intézetének politológusa - azzal, hogy Kaczynski államfővel a minap kedélyes borozgatás közben megállapodott az előrehozott választásokról." A politológus szerint Tusknak - akinek pártja közel áll ahhoz, hogy többségbe kerüljön - a többi parlamenti pártot is magával kellett volna vinnie, mert ezzel jelezte volna, nem hajlandó különalkura. Arról nem is szólva - tette hozzá Markowski -, hogy a PO-nak már legalább egy hónapja, amikor Lepper menesztésével nyilvánvalóvá vált a kenyértörés, konstruktív bizalmatlansági indítványt kellett volna kezdeményeznie a koalíció megbuktatására. Bár a liberálisoknak nincs a kormánnyal szemben alternatívát jelentő, egységes, kiforrott gazdasági és társadalmi programjuk, hatalomra kerülésük sok tekintetben megnyugvást hozna. Külpolitikai téren például javítani akarják a kapcsolatok az EU-val és Németországgal.

Feltéve persze, hogy valóban lesznek előrehozott választások. Hiába egyezett meg erről a két nagy jobboldali párt, nincs meg a szejm feloszlatásához szükséges kétharmados többségük. Ehhez valamelyik kisebb párt - a koalícióból kipenderített szélsőségesek vagy a parlamenti bejutásra esélytelen, a nagy túlélő Waldemar Pawlak vezette Lengyel Néppárt (PSL), esetleg az előző ciklusban kormányzó, vereségéből máig felépülni képtelen posztkommunista Demokratikus Baloldali Szövetség (SLD) - támogatására mindenképpen szükség lenne. A kérdés leghamarabb a nyári szünet utáni első szejmülésen, augusztus 22-én kerülhet napirendre, akkor azonban sürgető törvényeket - így a schengeni csatlakozáshoz elengedhetetlen jogszabályokat - kellene megszavazni. A választóknak mindenesetre elegük van a politikai életet hónapok óra uraló káoszból. Ha ez sokáig folytatódik - jegyzik meg varsói elemzők -, a politikai apátia olyannyira eluralkodhat, hogy a részvétel a két évvel ezelőtti legalacsonyabb, alig 40 százalékos szintet sem éri el.

TÁLAS ANDREA

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Vatikáni baki

Magyarázkodásra kényszerült a Vatikán, amiért XVI.