Ismét belpolitikai káosz felé halad az előrehozott választások előtt álló Ukrajna, miközben a gazdaság zakatol, az átlagembereket pedig egyre kevésbé érdekli a politika.

Ismert kép fogadja a Kijevbe látogatókat: a szeptemberi választások közeledtével újra sátorerdő és tüntető tömeg lepi el a parlament előtti teret. A napokban ugyanis újabb politikai bomba robbant az amúgy is békétlen ukrán közéletben: a választási bizottság úgy döntött, az előrehozott parlamenti voksoláson nem indulhat a közvélemény-kutatások szerint második legerősebb párt, a Julia Timosenko volt miniszterelnök asszony nevét viselő tömörülés (BJUT). A bizottság - amelyben többségben vannak a Régiók Pártja (PR) élén álló Viktor Janukovics miniszterelnököt támogató tagok - az elutasítást azzal indokolta, hogy Timosenkóék nem tüntették fel képviselőjelöltjeik pontos lakcímét. A Janukovics-pártiak szerint a BJUT erőszakolta ki a műbalhét, hogy azzal is növelje népszerűségét. Timosenko viszont közölte: a bizottság Janukovics utasításainak eleget téve igyekszik kizárni az egyik győzelemre esélyes ellenzéki erőt. "A politikusok nem szívesen adják meg lakcímüket - mondta a HVG-nek Dmitro Vidrin kijevi politikai elemző -, mert az utóbbi években számtalanszor előfordult, hogy a szabályos dokumentumokat beadó képviselőjelöltek pár nap múlva az interneten szembesültek több millió dollárt érő ingatlanjaik fényképével." Vidrin szerint a BJUT a határozat ellenére indulni fog, mert a párt az augusztus 25-ei határidőig pótolja a hiányosságokat.

A vita csak a legutóbbi fejleménye a kölcsönös vádaskodásokkal és lejárató akciókkal tűzdelt kampánynak, s máris úgy tűnik, a csatazaj a választás után sem ül majd el. "A voksolástól sem kapunk választ a politikai rendszer jövőjével kapcsolatos kérdésekre. Az Európa irányába húzó Nyugat-Ukrajna és az Oroszország felé hajló keleti régió közti ellentét nem fog enyhülni" - mondta a HVG-nek Andrej Jermolajev, a kijevi Szófia Szociológiai Kutatóintézet vezetője. Jermolajev szerint több jel is arra utal, hogy a vesztes fél nem fogja elismerni a voksolás kimenetelét, s újabb bírósági eljárásokra és utcai tüntetésekre kell felkészülni a volt szovjet tagköztársaságban.

Az előrejelzések szerint csak az biztos, hogy Janukovics pártja győz a voksok harmadával. Másodiknak várják a 17-18 százalékos támogatottságot élvező BJUT-ot, a 2004 végén kezdődött narancsos forradalomban még Timosenkóval karöltve fellépő Viktor Juscsenko államfő vezette Mi Ukrajnánk (NU) pedig 14-15 százalékra számíthat. Több erő - így a kommunista, valamint a szociáldemokrata párt - egyelőre nem lehet biztos benne, hogy sikerül átlépnie a 4 százalékos parlamenti küszöböt. "Ukrajnának az lenne a legjobb, ha Juscsenko és Janukovics pártja alakítana kormányt. Nem kizárt ugyan, hogy Timosenko és Juscsenko is képes lenne együtt kormányozni - latolgatta az esélyeket Vidrin a HVG-nek -, ám ekkor a Janukovics mögött álló Kelet-Ukrajna nem jutna képviselethez."

Nem kizárt, hogy a Janukovics-párt népszerűsége tovább nő a következő hónapokban, mivel ez a kabinet döntött a nyugdíjak és szociális juttatások emeléséről. Kétséges ugyanakkor, hogy pártja esetleges győzelme esetén Janukovics megtarthatja-e a kormányfői posztot. Párton belüli népszerűsége ugyanis csökken - sokak szerint túl sok engedményt tett az előrehozott választásokhoz vezető válságot áprilisban kirobbantó Juscsenkónak -, s nem kizárt, hogy a PR új arccal folytatja a kormányzást.

Míg a politikai elit immár több mint három éve folyamatos harci tűzben ég, a felmérések arra utalnak, hogy az átlagpolgárok egyre inkább elfordulnak a belpolitikától. "A választók - fogalmazott Jermolajev - egyre csalódottabban és fásultabban figyelik az elit belső harcát."

Az ukrán belpolitikai hidegháború egyik különlegessége, hogy miközben a belharc miatt lelassult a törvényhozás, és késnek a befektetéseket szabályozó törvénymódosítások, a gazdaság talpra állt. A 2005-ös 3 százalék után tavaly 7-tel nőtt a hazai össztermék (GDP), s erre az évre 6,5 százalékot várnak. Az infláció is lassult, a tavalyi 11,6 után a szakértők az idén 8 százalékra számítanak. A befektetők változatlanul érdeklődnek Ukrajna iránt, s miután a bankszektor meghatározó intézetei már külföldi kézbe kerültek, az idén a cukoripar kerülhet a figyelem középpontjába. A gazdaságban meghatározó nehézipar az Oroszországtól importált gáz árának jelentős - az utóbbi három évben átlagosan évi 40 százalékos - emelkedése ellenére sem veszítette el versenyképességét. Erre utal, hogy a főként Kelet-Ukrajnában lévő nagyüzemekben - elsősorban a kohászati vállalatokban - nyugati és orosz befektetők egymással vetekedve próbálnak részesedést szerezni.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Karácsony Gergely felfüggeszti a kilakoltatásokat Budapesten

Karácsony Gergely felfüggeszti a kilakoltatásokat Budapesten

Bödőcs: Nincs ellenemre, hogy némi bors került az álkeresztény kleptokrácia orra alá

Bödőcs: Nincs ellenemre, hogy némi bors került az álkeresztény kleptokrácia orra alá

Nyomoz a rendőrség a Vári Attilát érintő ügyben

Nyomoz a rendőrség a Vári Attilát érintő ügyben

Zseniális karikatúrán a Brexit állása

Zseniális karikatúrán a Brexit állása

Akár ki is hátrálhat a kormány a 3-as metró támogatási szerződéséből

Akár ki is hátrálhat a kormány a 3-as metró támogatási szerződéséből

Útlezárások és elterelések jönnek a fővárosban a Nemzeti vágta és egy futóverseny miatt

Útlezárások és elterelések jönnek a fővárosban a Nemzeti vágta és egy futóverseny miatt