Tetszett a cikk?

Aki csak tud, hajnaltól késő estig kint van a földeken a Peloponnészosz félsziget déli és nyugati részén, ahol három...

Aki csak tud, hajnaltól késő estig kint van a földeken a Peloponnészosz félsziget déli és nyugati részén, ahol három hete évtizedek óta nem látott tűzvész pusztított. Az utak mentén a domboldal szinte teljes hosszában koromfekete: a több évtizedes olajfaligetek, ciprusok, fenyők elszenesedett látványa holdbéli tájra emlékeztet, a levegőben pedig még mindig fojtogató, erős égésszag terjeng. Javában folyik a kármentesítés, az elszenesedett, széttöredezett, megdőlt fák kivágása. A törzseket és a gallyakat felaprítják, és a lejtőkön teraszokat alakítanak ki - tájékoztatták a helyiek a HVG-t -, hogy megakadályozzák az őszi esőzések nyomán felpuhuló talaj megcsúszását. Aligha érnek azonban őszig a munka végére, a 66 halálos áldozatot követelő katasztrófa nyomán országszerte 400 ezer hektárnyi terület vált a lángok martalékává.

A hatvanas éveiben járó Dimitriosz is mindennap visszatér az első olimpiai játékok színhelyétől, Olümpiától 50 kilométerre délre, a dombtetőn fekvő Szmerna falucska szélén lévő, szénné égett birtokára, ahol a ragyogó napsütésben kétségbeesve, tanácstalanul járkál, próbálva menteni a menthetőt. Csakhogy mindene odaveszett, házának mindössze az oldalfalai állnak, se tető, se ablak, a szobákban minden elporladt, néhány színes, a vastag hamurétegből kibányászott kávéscsésze utal arra, hogy ott nemrég még egy család élt. Az udvaron elszenesedett baromfitetemek, kerti szerszámok, háztartási eszközök hevernek mindenfelé. A magát rokonainál meghúzó férfi szótlanul, könnyes szemmel mutatja a ház romjainál, a hamuban elhelyezett mécseseket - már csak ez emlékezteti a tűzvészben meghalt szeretteire.

A károkat hivatalosan a hazai össztermék (GDP) 1 százalékára becsülik, a kormány 400 millió euró gyorssegély folyósítását kezdte meg a választások előtti napokban. Minden érintett család 3 ezer euró támogatásra jogosult, akinek pedig a háza is leégett, 10 ezret kap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Előrehozott gondok

Épphogy sikerült megőriznie hatalmát az idő előtti választáson a görög kormányfőnek, ám kétséges, hogy a kétmandátumos parlamenti többség elég-e az átfogó reformok végrehajtására.