Tetszett a cikk?

A gazdasági növekedés gyümölcseinek igazságosabb szétosztását ígérte kongresszusi programbeszédében Hu Csin-tao kínai pártfőtitkár.

A "bajkeverő" ellenzékieket figyelmeztették, Peking központjában megnövelték a rendőrjárőrök számát, és az ország minden tájáról érkező több mint 2200 küldött nyugodt munkája érdekében másfél száz bárt és éjszakai mulatót ideiglenesen bezártak. Vagyis mindent megtettek, hogy a Kínai Kommunista Párt (KKP) zavartalanul megtarthassa hétfőn kezdődött egyhetes 17. kongresszusát, mely a következő öt év gazdasági és politikai irányának meghatározása mellett szokás szerint személyi kérdésekről is határoz: eldől, kik kerülnek a hatalom közvetlen közelébe az ötödik generáció tagjai közül.

A csaknem két és fél órás nyitóbeszédet tartó Hu Csin-tao pártfőtitkár-államfő országértékelésében dicsérte a Kína által a legutóbbi kongresszus - és az ő megválasztása - óta megtett utat. A gazdasági fejlődés valóban lélegzetelállító: a hazai össztermék (GDP) fél évtized alatt a duplájára, 2800 milliárd dollárnyira nőtt, a valutatartalék pedig sokszorosára, 1430 milliárd dollárra duzzadt. Az év végére egyes számítások szerint Kína megelőzi Németországot, és az USA, illetve Japán után a világ harmadik legnagyobb gazdasága lesz. Az IMF pedig azt jósolja, hogy a régóta két számjegyű növekedést elérő kínai gazdaság az idén először járul hozzá nagyobb mértékben a globális konjunktúrához, mint a lassuló amerikai.

A látványos növekedés árnyoldalait is megemlítette a főtitkár. Ismételten ostorozta a korrupciót, és a harmonikus társadalomról szóló elvéhez ragaszkodva megígérte, hogy mérséklik a gazdagok és a szegények közti jövedelemkülönbséget. (A Világbank szerint 318 millió kínai tengődik napi kevesebb mint két dollárból, miközben az 1,3 milliárd lakosú országban 106 dollármilliárdos és 320 ezer -milliomos él.) 2020-ra pedig Hu a húsz évvel korábbi egy főre jutó GDP megnégyszerezését helyezte kilátásba. Mindezt úgy, hogy a fenntartható növekedés érdekében nagyobb hangsúlyt helyeznek a környezetvédelemre, és a belső fogyasztás erősítésével enyhítik a gazdaság exportfüggőségét. Ez külpolitikai okokból is szükséges, az év első kilenc hónapjában ugyanis a kereskedelmi többlet rekordmagasságba, 186 milliárd dollárra emelkedett, a folyó fizetési mérleg többlete pedig a Világbank szerint az év végére elérheti a GDP 12 százalékát. Ígéretével Hu a washingtoni és a brüsszeli bírálatokat is csillapítani próbálja, ám a jüan felértékelésére vonatkozó nyomásnak - derült ki beszédéből - továbbra sem enged.

A mostani pártkongresszus egyik tétje, hogy Hu megerősíti-e a párton belül hatalmi bázisát, és ki tudja-e jelölni esetleges utódát az új politikusgenerációból. Az előléptetésekről a végső szavazás ugyan a kongresszus által megválasztandó új központi bizottságban lesz, ám a régi grémium múlt heti ülése után úgy tűnik, Hu kompromisszumokra kényszerült elődje, a 81 éves Csiang Cö-min szövetségeseivel. A demokráciát követelő 1989-es Tienanmen téri tüntetés vérbe fojtása után a párt és az állam élére került Csiang befolyását bizonyította, hogy a veterán politikus közvetlenül Hu után vonult be a terembe, majd mellé ült a pódiumon, ahol néha elszundikálva hallgatta a főtitkári beszédet. Politikai elemzők szerint Hu utódjelöltjeként kerül be a politikai bizottság kilenctagú állandó bizottságába - a párt és az ország legfontosabb vezető testületébe - az ötödik generációból az 52 éves Li Ko-csiang, aki mentorához hasonlóan a KKP ifjúsági szervezetében építette karrierjét, és jelenleg Liaoning tartomány párttitkára.

Li fő vetélytársa a szintén előléptetésre javasolt jelenlegi sanghaji párttitkár, az 54 éves Hszi Csin-ping lehet (HVG, 2007. szeptember 15.), akit inkább Csiang támogatottjának tartanak. Már csak azért is, mert 1989-ben utóbbit is az ország kereskedelmi központja, Sanghaj éléről emelték Pekingbe. A hatalmi játszma kimenetelét nehéz megjósolni, több más kinevezéstől is függ, hogy a két jelölt talpon marad-e, és a következő kongresszuson, 2012-ben kinek jut a pártfőtitkári-államfői, illetve a miniszterelnöki cím. Hu, és vele Li pozícióját gyengítheti, hogy az állandó bizottságba javasolt két másik politikus - Csou Jung-kong belbiztonsági miniszter és Ho Kuo-csiang, a KKP személyzeti osztályának vezetője - a kora miatt a testületből, valamint a központi pártiskola éléről, illetve a parlament márciusi ülésén az ország alelnöki posztjáról is távozó Ceng Csing-hung pártfogoltja. Márpedig a külföldön kevéssé ismert, 68 éves Ceng Csiang régi bizalmasa, akit a hierarchiában korábban azért állítottak Hu mögé, hogy ha a pártfőtitkár-államfő esetleg kudarcot vall, legyen, aki a helyére lép.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Turistabuszok özönétől tartanak a Déli pályaudvar régi vágányai mellett élők

Turistabuszok özönétől tartanak a Déli pályaudvar régi vágányai mellett élők

A vakcinaviták a Brexit híveit erősítik az Egyesült Királyságban

A vakcinaviták a Brexit híveit erősítik az Egyesült Királyságban

Kémfotón az izgalmasnak ígérkező új BMW M4 CSL

Kémfotón az izgalmasnak ígérkező új BMW M4 CSL