Tetszett a cikk?

A pakisztáni Bhutto-klán a világ egyik legismertebb és leghányatottabb sorsú politikusdinasztiája.

A pakisztáni Bhutto-klán a világ egyik legismertebb és leghányatottabb sorsú politikusdinasztiája. A száműzetéséből a múlt héten hazatért, 54 éves Benazir Bhutto 1988-ban és 1993-ban is beülhetett a kormányfői székbe, ahonnan azonban korrupció vádjával először 1990-ben, majd 1996-ban - mindkét alkalommal államfői döntéssel - menesztették. Előző, 1986-os hazatérésekor és most is százezrek fogadták szűkebb hazájában, Karacsiban. Az amerikai Harvardon és az angliai Oxfordban végzett Bhutto családi örökségként lépett a politika színpadára: apja Zulfikar Ali Bhutto kormányfő volt, akit Mohamed Zia ul-Hak tábornok 1977-ben puccsal távolított el a hatalomból, majd két évre rá kivégeztetett. Benazirt apja halála előtt börtönbe csukták, ahol öt évet töltött, javarészt magánzárkában. Az utóbbi nyolc évben főként Dubaiban élt asszony két, politizáló fiútestvérének az élete is tragikus véget ért: az egyiket 1985-ben holtan találták a francia tengerparton lévő lakásában, a másik pedig 1996-ban Karacsiban kapott halálos lövést. Az apai nagyapa az egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb földesúr volt Pakisztán négy tartománya egyikében, Szindben, amely központjával, Karacsival együtt Benazir politikai hátországa. Riválisa, a száműzetésben élő Navaz Sarif és családja Pandzsábból való, míg Pervez Musaraf elnök a Pakisztánban többé-kevésbé lenézett mohadzsirokhoz tartozik, akik a mai Indiából érkeztek a szubkontinens muszlim és hindu részekre történt 1947-es kettészakadásakor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Robbanó elegy

Hadüzenetként értékelhető a száműzetésből hazatért Benazir Bhutto elleni karacsi merénylet, ami kétségessé teszi a volt kormányfő hatalomba való visszajutása, illetve a megbékélés esélyét.