Tetszett a cikk?

Akár napokon belül hivatalba léphet az új varsói kormány, a választásokon győztes jobboldali liberális pártvezér, Donald Tusk ugyanis lendületesen folytatja a koalíciós egyeztetést.

Elmarad Jaroslaw Kaczynski távozó miniszterelnök esküvője - szellőztette meg a lengyel bulvársajtó. Az 58 éves, édesanyjával élő agglegény politikus - akinek nincs sem jogosítványa, sem bankszámlája - az október 21-ei előrehozott választáson remélt győzelem után állítólag az oltár elé vezette volna az általa irányított jobboldali konzervatív Jog és Igazságosság Párt (PiS) képviselőnőjét, a vele jó ideje hírbe hozott, 50 éves Jolanta Szczypinskát. Mivel azonban a jobboldali liberális Polgári Platform (PO) nyerte a voksolást (HVG, 2007. október 27.), a frigy egyelőre füstbe ment, az egykori ápolónő szerint ugyanis Kaczynski most nagyon szomorú. Ikertestvére, Lech Kaczynski államfő is nehezen emészti a vereséget: a választás óta kerüli a nyilvánosságot, s a PO elnökének, Donald Tusknak sem gratulált.

Ellenfeleik sértődöttségével mit sem törődve a liberálisok a győzelmi ünneplés után rögvest belevágtak a kormányalakítási tárgyalásokba, és Tusk máris biztatónak mondott megbeszélést folytatott a szövetségesnek kiszemelt Lengyel Néppárt (PSL) vezetőjével, Waldemar Pawlakkal. Az egymást már a választások előtt is lehetséges partnernek tartó két párt abban bízik, hogy a napokban egyezségre jutnak a kabinet összetételéről és a programról, így akár már november elején új kormánya lehet Lengyelországnak, miután Kaczynski az új szejm november 5-ei alakuló ülésén benyújtja a régi kabinet lemondását.

A posztok elosztása nem ígérkezik nehéznek. Pawlak a miniszterelnök-helyettesség mellé a gazdasági tárcát is megkaphatja, és a parasztság érdekeit is képviselő néppárté lehet a mezőgazdasági, valamint a környezetvédelmi minisztérium is. Igazságügy-miniszterként Tusk jobbkezét, Grzegorz Schetynát, a párt főtitkárát emlegetik. A pénzügyi tárca élén a liberálisok szívesen látnának független közgazdászt. Az egyik esélyes a Reuters hírügynökség szerint a London School of Economics egyetemen végzett, jelenleg a budapesti Közép-európai Egyetemen (CEU) tanító Jacek Rostowski közgazdászprofesszor, aki az 1990-es évek elején részt vett a gazdasági átmenet sokkterápiájának kidolgozásában. A szejm házelnöke az eddigi liberális helyettes, Bronislaw Komorowski lehet, a szenátus vezetését pedig várhatóan megőrzi az 1980-as gdanski hajógyári sztrájk egyik főszervezője, a veterán Bogdan Borusewicz.

Miután a koncentrációs tábort és az 1944-es varsói felkelést túlélt Wladyslaw Bartoszewski az általa korábban kétszer is betöltött külügyminiszteri poszt helyett a kormányfő külügyi tanácsadójának a szerepét választotta, a diplomácia irányítója Radoslaw Sikorski lehet, akit az államfő ki nem állhat. Az Oxfordban végzett, az 1980-as években brit állampolgárként Afganisztánban és Angolában haditudósítóként szolgált 44 éves Sikorski az 1990-es évek elején rövid ideig védelmiminiszter-helyettes volt, 1998- 2001 között pedig a külügyben, majd 2002-2005 között a washingtoni neokonzervatív American Enterprise Institute agytröszt kutatójaként dolgozott. A két éve alakult PiS-kormányban megkapta a védelmi tárcát, ám idén februárban a katonai hírszerzés vezetőjével és a kormányfővel kialakult konfliktusa miatt lemondott. A kampányban a konzervatívok frakciójából is kilépett, majd jól időzítve könyvet jelentetett meg a kormány hatalomgyakorlásának kulisszatitkairól, és a liberálisok egyik húzóemberévé lépett elő.

A találgatásokban egy másik volt magas rangú PiS-politikus, Kazimierz Marcinkiewicz neve is forog, aki 2005 októberétől tavaly júliusig miniszterelnök volt, négy hónapra rá pedig a konzervatívok színeiben alulmaradt a varsói polgármester-választáson a PO-jelölt Hanna Gronkiewitz-Waltzcal szemben (HVG, 2006. december 2.). Ő is szakított Kaczynskivel, pár hónapja a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Lengyelországért, Bulgáriáért és Albániáért felelős igazgatója.

A formálódó kormányzati elképzelések kiszivárgott részletei alapján a liberálisok is folytatnák a korrupció és a gazdasági bűncselekmények elleni küzdelmet, amelyre - a széles hatáskörű olasz vám- és pénzügyőrség mintájára - új szervezetet hoznának létre. Ez a Dziennik című napilap értesülései szerint magánszemélyek és vállalatok adó-, vám- és pénzügyeibe tekinthetne be, és minden 10 ezer eurósnál nagyobb banki átutalásról is információt kellene neki szolgáltatni.

A liberális-néppárti koalíció várhatóan eltávolítja a Kaczynskiék által nagy állami vállalatok élére állított vezetőket - az ígéretek szerint az utódok politikailag semleges menedzserek lesznek. Kilátásba helyezték a privatizáció újraindítását, az 1200 állami cég zömét magánkézbe kívánják adni, megőrizve az ellenőrzést a stratégiainak minősített területeken (olaj- és földgázellátás, áramszolgáltatás), míg a nagy beruházásigényű áramtermelésbe és szénbányászatba elképzelhetőnek tartják a külföldi tőke bevonását.

Mindkét leendő koalíciós partner támogatja az euró mihamarabbi bevezetését, de a parasztgazdák nyugdíj-biztosítási befizetéseinek emelése és az egykulcsos adó körül komolyak a nézeteltérések. A néppártiak ellenzik az EU-csatlakozásból amúgy elismerten profitáló agrárszektor terheinek növelését, és a személyi jövedelemadóban (szja) megtartanák a 18-32 százalékos kulcsot, csak a legfelsőt törölnék el. A liberálisok viszont - arra hivatkozva, hogy a régióban zajló adócsökkentési harcban Lengyelországnak meg kell őriznie versenyképességét - egységes, 15 vagy 16 százalékos kulcsban határoznák meg az szja és a társasági nyereségadó mértékét.

NAGY GÁBOR

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Aegon: Csak a név változik, az ügyfeleknek nincs teendőjük

Aegon: Csak a név változik, az ügyfeleknek nincs teendőjük

Gulyás Gergely a Demeter-publicisztikáról: Higgadtságra lenne szükség

Gulyás Gergely a Demeter-publicisztikáról: Higgadtságra lenne szükség

„Minden fertőzött dolgozónak járna a 100 százalékos táppénz”

„Minden fertőzött dolgozónak járna a 100 százalékos táppénz”