Tetszett a cikk?

Tönkreverte a jobbközép kormánykoalíciót Ausztráliában a balközép Munkáspárt, amely az USA-barátság után Ázsiához közeledik, és csatlakozik a kiotói szerződéshez.

Minden ausztrál miniszterelnöke akar lenni és új korszakot ígért győzelmi beszédében Kevin Rudd, aki a balközép Munkáspárt élén csúfos vereséget mért az ötödik kontinenst 11 és fél éven át vezető liberális-nemzeti koalícióra a múlt heti parlamenti választáson. Az 50 éves Rudd - akinek pártja a 150 fős törvényhozásban az előzetes adatok szerint legalább 83 helyet szerzett - generációváltást hoz a 68 évesen távozó John Howard eddigi kormányfő után. Változás az is, hogy Rudd szakít a párthagyománnyal, és nem a belső erőcsoportok által javasolt politikusok közül választ minisztereket, hanem ő maga dönt személyükről, ígérete szerint kizárólag alkalmasságuk alapján.

A miniszterelnök-helyettesi posztot és vele a munkaügyi tárcát a párt második embere, Julia Gillard kapja. Az ausztrál szokás szerint a kormányfő utódjelöltjének helye, a kincstárügyi (gazdasági) miniszteri poszt a Rudd-dal egy középiskolába járt közgazdásznak, Wayne Swannak jut, míg a pénzügyek gazdája Lindsay Tanner lesz. Kérdés, megkapja-e a környezetvédelmi miniszteri kinevezést az e területért az árnyékkormányban felelős egykori rocksztár, Peter Garrett (HVG, 2007. november 24.), aki a kampányban többször is bakizott, ezért esetleg inkább a bennszülöttekkel kapcsolatos ügyeket bízhatják rá.

Központi szerepet kapott a környezetvédelem a Munkáspárt kampányában, és Rudd egyik első intézkedéseként ratifikálja a Howard által elutasított - a klímaváltozást a globális felmelegedést okozó gázok kibocsátásának korlátozásával megállítani hivatott - kiotói szerződést. Az új ausztrál miniszterelnök vezeti majd országa küldöttségét decemberben az indonéziai Baliban tartandó ENSZ-konferenciára, amely már a kiotói megállapodás teljesítése utáni időről tárgyal. Az ausztrál fordulattal a fejlett ipari országok közül az USA egyedül marad a klímaszerződést ellenzők között. George W. Bush amerikai elnök Howarddal az iraki háború ügyében kitartó utolsó szövetségesét is elveszítette, Rudd ugyanis - bár hangsúlyozza, hogy külpolitikájának központi eleme marad az USA-val ápolt kapcsolat - tárgyalásokat kezd az Irakban lévő másfél ezer ausztrál katona kivonásáról.

Rudd várhatóan erősíti Ausztrália ázsiai orientációját, különösen a Pekinghez fűződő viszonyt. Kína immár a kontinensnyi ország legnagyobb kereskedelmi partnere, nyersanyagainak fő felvevőpiaca. A kínai keresletnek és az általános nyersanyagpiaci fellendülésnek köszönhetően az ausztrál gazdaság - immár bő másfél évtizede - látványosan nő (az idén 4,4 százalék felett), a munkanélküliség pedig az 1970-es évek közepe óta nem tapasztalt mélypontra, 4,3 százalékra süllyedt. Ez sem segített azonban a Howard-kormányon, amelynek rosszkor jött, hogy az inflációs nyomásra hivatkozva a jegybank összesen hatszor - kampányidőszakban Ausztrália történetében először - emelte az irányadó kamatlábat. A Munkáspárt korábbi adóemeléseinek megismétlődésétől tartókat megnyugtató - és pártját a brit Tony Blairhez hasonlóan középre navigáló - Rudd a mértéktartó gazdaságpolitika folytatását ígéri, és azt, hogy az ő kormánya is nagyjából a hazai össztermék (GDP) 1 százaléka körüli többletben tartja a költségvetést.

Az új miniszterelnök mozgásterét szélesíti, hogy a volt kormánypártok szétzilálódtak. Nemcsak a vidéki bázisú - eddigi legrosszabb választási eredményét produkáló - kisebbik partner, a Nemzeti Párt keres új vezetőt, hanem a neve ellenére konzervatív Liberális Párt is. Howard a kudarc nyomán lemondott a pártelnökségről, ráadásul elveszítette 33 éven keresztül őrzött parlamenti mandátumát is: ilyen csúfság legutóbb 1929-ben ért ausztrál miniszterelnököt. Nem vállalja az ellenzékbe szorult liberálisok vezetését Peter Costello volt kincstárügyi miniszter sem, aki éveken át hiába várta, hogy Howard betartsa ígéretét, és átadja neki a kormányfői és pártelnöki posztot. Az új pártvezérnek nem lesz könnyű dolga: a Munkáspárt irányítja a szövetségi államokat is.

NAGY GÁBOR

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Árnyékból az élre

Felesége és három gyereke társaságában fogadta a választások éjszakáján az ünneplést Kevin Rudd, az ausztrál...

Balkonkertész és profi könyvelő: mutatjuk a legjobb, magyar fiatalok által fejlesztett appokat

Balkonkertész és profi könyvelő: mutatjuk a legjobb, magyar fiatalok által fejlesztett appokat

Meghalt 111 beteg, ezernél több új fertőzöttet találtak

Meghalt 111 beteg, ezernél több új fertőzöttet találtak

Videó: Mint egy darab kő, úgy zuhant a repülő a szeméttelepre az Egyesült Államokban

Videó: Mint egy darab kő, úgy zuhant a repülő a szeméttelepre az Egyesült Államokban