Tetszett a cikk?

Az ellenzék és több civil szervezet által észlelt főbb szabálytalanságok az oroszországi parlamenti választások...

Az ellenzék és több civil szervezet által észlelt főbb szabálytalanságok az oroszországi parlamenti választások kampánya és a voksolás idején

Kampány

- A Vlagyimir Putyin orosz államfő által támogatott párt, az Egységes Oroszország (JeR) döntő fölényt élvezett az elektronikus sajtóban, illetve a köztéri hirdetésekben.

- Putyin nyíltan agitált a JeR mellett.

- Drasztikusan csökkentették a nemzetközi megfigyelők számát.

- Ellenzéki propagandaanyagok tömeges lefoglalása.

- Megkérdőjelezhető a központi választási bizottság elnökének függetlensége, Vlagyimir Csurov ugyanis korábban közölte: számára az az első számú törvény, hogy Putyinnak mindig igaza van.

Választás

- Feltűnően sokan, 1,5 millióan kértek igazolást arról, hogy nem a lakóhelyükön szavaznak, ami elvben lehetővé tette a többszörös voksolást.

- Korlátozták a hazai megfigyelők egy részének a munkáját is, nem engedték be őket például a választási helyiségbe, nem lehettek jelen a voksok számlálásánál. Sokfelé az újságírókat sem engedték be.

- Egyes helyeken nem voltak zárt szavazófülkék, a cédulákat a bizottság tagjainak kellett átadni.

- A választók egy részét munkahelyi juttatások visszavonásával, máshol elbocsátással fenyegették meg, voltak, akiknek mobiltelefonjukkal le kellett fényképezniük a kitöltött választólapot.

- Pénzt, illetve ajándéktárgyakat ajánlottak a "megfelelő" pártra szavazóknak, egyes szavazókörökben étellel, itallal várták a voksolókat.

- A választási bizottság tagjai sokfelé nyíltan agitáltak egyes pártok mellett, több körzetben a kitöltési útmutatóban a JeR sorszáma volt bekarikázva.

- Egyes körzetekben nem regisztrált választók is voksolhattak.

- Feltűnően magas, 100 százalékhoz közeli részvételi arány egyes körzetekben (Csecsenföld, Ingusföld, Tatárország, Kabardin-Balkár Köztársaság).

- Pontatlan és elavult választási névjegyzékek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

A henger csendje

Vlagyimir Putyin orosz elnök megmutatta, hogy elegendő a támogatottsága a hatalomban maradáshoz, ám öröme nem lehet teljes: a Nyugat antidemokratikusnak nevezte a voksolást.

Kikérné a kormány vakcinaszerződéseit Ujhelyi István, mert szerinte hazudik a kormány

Kikérné a kormány vakcinaszerződéseit Ujhelyi István, mert szerinte hazudik a kormány

Teljesen lezárták az M5-ös autópályát

Teljesen lezárták az M5-ös autópályát

Hamufelhőbe borult Jáva szigete a Semeru vulkán kitörése után

Hamufelhőbe borult Jáva szigete a Semeru vulkán kitörése után