Hibajegyzék

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Az ellenzék és több civil szervezet által észlelt főbb szabálytalanságok az oroszországi parlamenti választások...

Az ellenzék és több civil szervezet által észlelt főbb szabálytalanságok az oroszországi parlamenti választások kampánya és a voksolás idején

Kampány

- A Vlagyimir Putyin orosz államfő által támogatott párt, az Egységes Oroszország (JeR) döntő fölényt élvezett az elektronikus sajtóban, illetve a köztéri hirdetésekben.

- Putyin nyíltan agitált a JeR mellett.

- Drasztikusan csökkentették a nemzetközi megfigyelők számát.

- Ellenzéki propagandaanyagok tömeges lefoglalása.

- Megkérdőjelezhető a központi választási bizottság elnökének függetlensége, Vlagyimir Csurov ugyanis korábban közölte: számára az az első számú törvény, hogy Putyinnak mindig igaza van.

Választás

- Feltűnően sokan, 1,5 millióan kértek igazolást arról, hogy nem a lakóhelyükön szavaznak, ami elvben lehetővé tette a többszörös voksolást.

- Korlátozták a hazai megfigyelők egy részének a munkáját is, nem engedték be őket például a választási helyiségbe, nem lehettek jelen a voksok számlálásánál. Sokfelé az újságírókat sem engedték be.

- Egyes helyeken nem voltak zárt szavazófülkék, a cédulákat a bizottság tagjainak kellett átadni.

- A választók egy részét munkahelyi juttatások visszavonásával, máshol elbocsátással fenyegették meg, voltak, akiknek mobiltelefonjukkal le kellett fényképezniük a kitöltött választólapot.

- Pénzt, illetve ajándéktárgyakat ajánlottak a "megfelelő" pártra szavazóknak, egyes szavazókörökben étellel, itallal várták a voksolókat.

- A választási bizottság tagjai sokfelé nyíltan agitáltak egyes pártok mellett, több körzetben a kitöltési útmutatóban a JeR sorszáma volt bekarikázva.

- Egyes körzetekben nem regisztrált választók is voksolhattak.

- Feltűnően magas, 100 százalékhoz közeli részvételi arány egyes körzetekben (Csecsenföld, Ingusföld, Tatárország, Kabardin-Balkár Köztársaság).

- Pontatlan és elavult választási névjegyzékek.