Tetszett a cikk?

Távozik a brit haderő Irakból, ahol az USA az idén jelentősen növelte katonái számát. Washington szerint a britek kudarcot vallottak.

Átadják Bászra tartományt az iraki biztonsági erőknek, és a 4500 fős brit katonai kontingens a jövő év közepéig 2500-ra fogyatkozik - jelentette be a vasárnap váratlanul Irakba látogatott Gordon Brown brit kormányfő. Nagy-Britannia az utóbbi egy évben már három déli tartomány ellenőrzését bízta az irakiakra, szeptemberben az utolsó katonáját is kivonta Bászra városból, megszüntetve az utcai járőrözést is. A megmaradt erők a város melletti katonai támaszpontra húzódtak vissza, és ezzel London - alig öt évvel azután, hogy 46 ezer katonát küldött a Szaddám Huszein iraki elnök hatalmának megdöntéséért indított amerikai akcióhoz - gyakorlatilag véget vet az utóbbi fél évszázad legnagyobb brit katonai missziójának.

A lépés kisebbfajta válságot okozott a brit-amerikai katonai kapcsolatokban, mivel London és Washington gyökeresen eltérően ítéli meg a britek teljesítményét. Brown szerint nincs szó vereségről, és Londonban általában úgy vélik, a katonák jól végezték feladatukat. Az 1,7 millió lakosú Bászra ma ismét nyüzsgő város, ahol az éttermek késő estig várják a vendégeket, a kereskedelem virágzik - nem úgy, mint a falakkal körülvett kerületekre szabdalt, amerikaiak által felügyelt Bagdad. Szeptember óta enyhült a britekkel szembeni erőszak, miután már lényegében nincsenek jelen a városban, és - a többi kiürített tartománnyal ellentétben - a rivális síita milíciák közötti harcok sem erősödtek fel, Bászra jelentős részét ugyanis a Moktada al-Szadr vezette Mehdi Hadserege tartja kézben.

Washingtoni politikai körökben nem igazán bírálták nyilvánosan a brit kivonulást, de katonailag élesen kritizálták. David Petraeus tábornok környezetéből kiszivárgott értesülések szerint az Irakban lévő amerikai haderő parancsnoka úgy véli, hogy a britek elvesztették Bászrát, Irak második legnagyobb városát. Úgy hagyták ott, hogy a síiták közti hatalmi harc nem csillapodott, ami pedig kihathat az amúgy is ingatag bagdadi kormány helyzetére és ezzel az egész országra. Jack Keane tábornok, a csapaterősítésre és a Bagdad megtisztítására épülő idei amerikai stratégia kidolgozója szerint Bászra működő város volt, de most széthullóban van.

A londoni The Sunday Telegraph vasárnapi lap már azt is tudni vélte, több ezer amerikai katona délre telepítését tervezik, hogy el ne fajuljon a helyzet, és biztosítsák a Kuvaitból északra vezető létfontosságú útvonalat. Neves amerikai elemzők sora is szintén úgy véli, hogy a briteket vereség érte, és a kivonulás pont azt mutatja meg, hogyan nem szabad távozni Irakból. Lesújtó elemzést tett közzé augusztusban a brüsszeli székhelyű Nemzetközi Válságcsoport (ICG) is: hivatali visszaélések, politikai gyilkosságok, törzsi vendetták, önbíráskodás, a politika és a maffia összefonódása jellemzik a várost.

Nem könnyű megvonni a brit jelenlét mérlegét. A síiták lakta Dél-Irak az ország többi részéhez képest homogén: alig lakják szunniták, még kevésbé kurdok, nincs jelen az al-Káida, sem a számos feszültség forrása, az amerikai hadsereg. Sőt általános vélekedés szerint Irán befolyása sem olyan nagy, a kétségkívül meglévő kulturális és kereskedelmi kapcsolatok ellenére a dél-iraki síita arabok gyanakodva tekintenek a síita perzsákra, akikkel 1980-1988 között kegyetlen háborút vívtak. A megszállás kezdete óta viszont véres és kíméletlen hatalmi harc kezdődött a síita frakciók között, aminek a britek tavaly véget akartak vetni.

Szindbád Hadművelet néven 2006 szeptemberében offenzívát indítottak, hogy megtisztítsák a várost a milíciáktól, pontosan ugyanazt a stratégiát alkalmazva, amire az amerikaiak az idén szánták el magukat Bagdadban. A brit hadművelet kezdetben sikeres volt, csökkent az erőszak, ám idén tavasszal újult erővel csaptak fel az öldöklés hullámai. Magyarázat nem sok akadt, hacsak a ICG értékelése nem tekinthető annak: az USA, Nagy-Britannia és Irán sem tudja, hogy valójában mi is folyik Bászrában.

Nem kedvezett a politika sem a biztonság megszilárdításának. Márciusban a Fadhila nevű kis síita párt kilépett Núri al-Maliki kormányfő síita koalíciós szövetségéből, mivel elvették tőle az olajügyi minisztériumot, amelyet az egyik legnagyobb síita párt, az Iraki Iszlám Legfelső Tanácsa (SIIC) kapott meg. A Bászra ellenőrzéséért rivalizáló két párt viszonya így tovább romlott, amit csak fokozott, hogy a SIIC biztatására Maliki menesztette Bászra tartomány Fadhila párthoz tartozó kormányzóját, aki viszont nem volt hajlandó távozni. A 2003-ban alapított Fadhila a Mehdi Hadseregéből lépett ki, az eredetileg olajlétesítmények védelmére létrehozott biztonsági erőt pedig saját milíciájává tette. A SIIC fegyveres szárnya, a Badr Brigádok és a szadristák az idén szövetséget kötöttek a Fadhila ellen.

Ezek az alkuk azonban sohasem tartósak, a frakciók rendre újrapozicionálják magukat, hol a britek, hol az irániak segítségét kérik, hogy úgymond békét teremtsenek a város kerületeiben. A síita csoportok igazi célja azonban az olajjövedelmek megkaparintása. A város körüli olajmezők az iraki tartalékok kétharmadát adják, ráadásul Bászra az ország egyetlen kikötője, ahonnan megbízhatóan exportálható a kőolaj. A városon átmenő iraki olajexport napi 1,8 millió hordó, a teljes iraki kivitel kétharmada. A milíciák és bűnbandák erejét pedig az olajcsempészet adja, amely becslések szerint elérheti a hivatalos kivitel 10 százalékát is.

A következő hetekben befejeződő brit kivonulás mindenesetre választ adhat a kérdésre: képesek-e az irakiak a maguk kezébe venni sorsukat, és megteremteni a biztonságot, a rendet, a jólétet. London egyelőre ebben bízik.

KERESZTES IMRE

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Teherautóba rohant egy autós Békés megyében, a helyszínen meghalt

Teherautóba rohant egy autós Békés megyében, a helyszínen meghalt

A súlyos belga járványhelyzet sem állítja meg az Európai Parlament ülését

A súlyos belga járványhelyzet sem állítja meg az Európai Parlament ülését

Kötélhidat kaptak ajándékba a majmok, akik csak a fákon tudnak mozogni – videó

Kötélhidat kaptak ajándékba a majmok, akik csak a fákon tudnak mozogni – videó