Szigorítanák a személyesadat-kezelést Németországban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A közelmúltban napvilágra került visszaélések fényében a személyesadat-kezelés szabályainak szigorítását javasolta Németországban a szövetségi adatvédelmi biztos, a szövetségi fogyasztóvédelmi központ vezetője, valamint a szövetségi bűnügyi megbízott helyettese.

Szigorítani kell az adatvédelmi ellenőrzéseket és a személyes adatokkal való visszaélésért kiszabható büntetéseket - követelte a három állami tisztségviselő hétfőn közös sajtótájékoztatón Berlinben. A személyes adatokkal való kereskedelem milliárdos üzlet, amelyben szervezett bűnözői körök érintettek - mondta Bernd Carstensen, a szövetségi bűnügyi megbízott helyettese, javasolva, hogy vessenek be adatvédelmi nyomozókat az adónyomozók mintájára. Az adatokkal való visszaélések csak akkor fognak megszűnni, ha már nem lehet velük haszonra szert tenni - mutatott rá Gerd Billen, a német szövetségi fogyasztóvédelmi központ vezetője.

Peter Schaar adatvédelmi biztos úgy vélte, érdemes lenne az adatvédelmi jogokat beemelni a német alkotmányba. Ugyanezt javasolta a Financial Times Deutschland hétfői számában Renate Künast, az ellenzéki Zöldek frakcióvezetője. Kijelentette, hogy a német adatvédelmi törvény múlt havi módosítása sem megy elég messzire, további szigorításra van szükség. Rámutatott: a polgári jog, azon belül a kötelmi és az adatvédelmi jog területén is "fel kell zárkóznunk a 21. század technikai fejlődéséhez".

Az illetékesek ugyanakkor a fogyasztókat is figyelmeztették, hogy gondosabban járjanak el, ha az adataikról van szó. Csak megbízható üzleti partnerek javára lenne szabad lemondani a személyes adatainkkal való rendelkezés jogáról - hangsúlyozták. A Schleswig-Holstein tartományi fogyasztóvédelem éppen hétfőn közölte, hogy újabb CD-lemezt kaptak, rajta több mint egymillió német állampolgár személyes adataival, köztük 60 ezer banki adattal. Múlt héten 17 ezer ember nevét, születési idejét, lakcímét, telefonszámát és számlaszámát tartalmazó CD-lemezt juttatott el egy ismeretlen ugyanehhez a hivatalhoz.