szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újdelhi 50 körözött terrorista kiadását követeli Iszlámábádtól. Kövesse az eseményeket és azok hatását a hvg.hu-n percről percre!

November 26-án összehangolt támadás ért két luxusszállodát, a Tádzs Mahalt és az Oberoit, kórházakat, a Csatrapati Sivadzsi főpályaudvart, a patinás Café Leopold éttermet, egy rendőrkapitányságot és egy zsidó szervezet székházát India pénzügyi központjában. A merényleteknek közel 200 halálos áldozata volt.
1 2 3 4 5 6 7
Sorrend megfordítása

Nemzetbiztonsági tanácskozást hívott össze a pakisztáni kormányfő

Összehívta az ország politikai vezetőit Juszuf Raza Gilani pakisztáni kormányfő, hogy "nemzeti konszenzusos politikát" dolgozzanak ki Indiával kapcsolatban a két ország viszonyában. A nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó konferenciát kedden tartják a politikusok részvételével.

Bekérették az indiai külügyminisztériumba Pakisztán nagykövetét

Bekérették az indiai külügyminisztériumba hétfőn Pakisztán újdelhi nagykövetét a múlt héten végrehajtott merényletsorozat miatt. A tárca a diplomatának átadott jegyzékben tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy Iszlámábád nem volt képes megfékezni a pakisztáni területről kiinduló terrorista tevékenységet, és a pakisztáni kormány erélyes fellépését követelte a merényletek elkövetői ellen. India most először tiltakozott hivatalosan szomszédjánál a terrortámadások miatt, jóllehet az elmúlt napokban már utalt Pakisztán felelősségére.

A terrortámadások amerikai sajtóvisszhangja

A mumbai mészárlás korai teszt Barack Obama megválasztott amerikai elnök számára, akinek nemcsak országa gazdasági válsága, hanem a terrorizmus ellen is kell harcolnia - állapította meg a hétfői USA Today. Az újság szerint az Egyesült Államok, India és Pakisztán úgy állhat a legjobban bosszút a támadásokért, hogy együttműködnek egymással a terrorizmus veszedelmének leküzdésében, és annak megakadályozásában, hogy a terroristák további erőszakot szítsanak.

A The New York Times arra hívta fel a figyelmet: az Egyesült Államok legfontosabb feladata az lesz, hogy eltávolítsa Indiát és Pakisztánt az egymással való szembefordulástól. A új washingtoni adminisztrációnak gyorsan rá kell bírnia a két államot, hogy kezdjenek komoly tárgyalásokat Kasmír jövőjéről, valamint arról, hogy valódi együttműködést alakítanak ki a terroristák legyőzésére. Az újság figyelmeztetett: India vezetőinek nagyon vigyázniuk kell arra, nehogy vallási alapú háborúra ösztönözzenek az ország határain belül.

A The Wall Street Journal szerkesztőbizottságának egy tagja, Dorothy Rabinowitz írásában bírálta a CNN hírtelevízió több tudósítását, amelyekben olyan vélemények hangzottak el, hogy az Egyesült Államok (is) felelős a mumbai merényletekért. A tekintélyes konzervatív lap szerzője szerint hibás azt sulykolni, hogy Washington a terror ellen indított háborújával megsértette a muszlim világot. Az újság szerkesztője szerint a muszlim terrorizmus egyik gyökere a vallásos fanatizmus, amiről nem ejtettek szót a hírtelevízióban megszólaltatott "szakértők".

Romolhatnak az indiai-pakisztáni kapcsolatok

Nem szabad megengedni, hogy romoljanak az India és Pakisztán, valamint a hinduk és a muszlimok közötti kapcsolatok a merényletek következtében - mondta Radzsmohan Gandhi indiai politikai aktivista hétfőn Budapesten. Sajnos ennek jelenleg megvan az esélye, mert az emberek rendkívül dühösek, és a kölcsönös bizalmatlanságnak történelmi hagyományai vannak. Így mindkét oldalon elképzelhető, hogy a terrorcselekményeket eszközként használják fel a másik ellen - mondta Mahatma Gandhi unokája az MTI-nek a nemzetközi Gandhi-konferencián nyilatkozva. Radzsmohan Gandhi kiemelte: egyelőre nem lehet semmit kizárni, de remélhetőleg nem indul el erőszakos láncreakció.

A támadások európai sajtóvisszhangja

A támadások hátterével és várható következményeivel foglalkozó hétfői európai sajtó szerint félő, hogy a terroristák elérték rejtett céljukat, és véget vetettek a két ősellenség, India és Pakisztán közeledésének.

Rice: Pakisztán együttműködése az új kormány próbája

Az Egyesült Államok teljes együttműködést vár el Pakisztántól a terrortámadások ügyében, és az erre adott pakisztáni válasz lesz az új polgári kormány próbája - jelentette ki hétfőn Londonban Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter. Rice felszólította Iszlámábádot: tárják fel a bizonyítékokat, akárhol is vannak azok. "Itt az idő a teljes, abszolút átláthatóságra és együttműködésre" - hangsúlyozta az amerikai diplomácia vezetője, akit szerdára várnak Újdelhibe.

Még rosszabb lehet a viszony a szomszéddal

A merényletek súlyos csapást jelentenek az indiai-pakisztáni kapcsolatokra - jelentette ki hétfőn az indiai külügyi államtitkár. Anand Sarma úgy vélekedett, hogy mivel a támadók valamennyien Pakisztánból jöttek, a vérengzés "súlyosan érinti a két ország közötti normalizációs folyamatot, valamint a kölcsönös bizalomerősítő intézkedéseket." Az indiai politikus felszólította a pakisztáni vezetést: teljesítse ama ígéretét, mely szerint nem engedi senkinek területét India elleni támadásokra felhasználni.

Lemondana Mahárástra állam miniszterelnöke

Felajánlotta lemondását Mahárástra indiai állam főminisztere (miniszterelnök). A terrorcselekmény-sorozat miatt már vasárnap bejelentette távozását Sivrádzs Pátil indiai szövetségi belügyminiszter, és hétfőn benyújtotta lemondását Mahárástra miniszterelnök-helyettese, Raoszaheb Rámcsandra Pátil, valamint az ország nemzetbiztonsági tanácsadója is.

Bush és Medvegyev támogatásáról biztosította az indiai kormányfőt

Az amerikai elnök biztosította az indiai miniszterelnököt, hogy Washington segítséget nyújt Újdelhinek a mumbai vérengzés tetteseinek a kézre kerítésében. Bush szerint a tragédia lehetőséget ad a világnak, hogy bebizonyítsa elkötelezettségét a terrorizmussal szembeni fellépés mellett. Ugyancsak a terrorizmus elleni együttműködésről volt szó Medvegyev és Szingh telefonbeszélgetésében. A téma fontos napirendi pont lesz az orosz államfő december 5-én kezdődő indiai látogatásán.

Indiai rendőrség: pakisztáni szélsőségesek voltak

A Laskar-e-Taiba (Igazak Hadserege) pakisztáni szélsőséges szervezet tagjai követték el a 174 halálos áldozatot követelő mumbai terrortámadásokat - jelentette ki vasárnap egy magas rangú mumbai rendőrtiszt. A támadók a szervezeten belül "egy radikális csoportból" kerültek  ki  - mondta sajtóértekezletén Rakes Maria bűnügyi főfelügyelő.

A Laskar-e-Taibáról már hosszú ideje úgy tartják Indiában, hogy a pakisztáni hírszerzés hozta létre az India elleni titkos háború megvívásának támogatására, Kasmír elszakítása érdekében. Korábban egy amerikai terrorelhárítási tisztségviselő úgy nyilatkozott, hogy a támadássorozat a Laskar-e-Taiba jegyeit viseli magán.

1 2 3 4 5 6 7

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!