szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újdelhi 50 körözött terrorista kiadását követeli Iszlámábádtól. Kövesse az eseményeket és azok hatását a hvg.hu-n percről percre!

November 26-án összehangolt támadás ért két luxusszállodát, a Tádzs Mahalt és az Oberoit, kórházakat, a Csatrapati Sivadzsi főpályaudvart, a patinás Café Leopold éttermet, egy rendőrkapitányságot és egy zsidó szervezet székházát India pénzügyi központjában. A merényleteknek közel 200 halálos áldozata volt.
1 2 3 4 5 6 7
Sorrend megfordítása

Nagy erejű robbanás a zsidó központnál

Az első robbanást fegyverropogás és több kisebb detonáció követte. Szemtanúk szerint a központot elfoglaló terroristákkal tűzharcot vívó különleges egység hajtotta végre a robbantást.

Nyolc külföldi áldozat

Nyolc külföldi állampolgár halálát és 22 sebesülését erősítették meg az indiai hatóságok.

Gyurcsány táviratozott

Gyurcsány Ferenc kormányfő a Magyar Köztársaság minden polgára nevében táviratban fejezte ki együttérzését az indiai népnek és az áldozatok hozzátartozóinak. A miniszterelnök elítélte a támadást

Indulásra várnak a magyarok

Jól van és az elutazásra vár az Európai Parlament küldöttségének két magyar tagja, aki az indiai Mumbaiban tartózkodott a terrortámadások idején - erősítette meg Magyarország nagykövete. Franciaország egy 180 férőhelyes repülőgépet küld az EP-delegációért és olyan európai uniós állampolgárokért, akik nem tudták elérni repülőgépüket - mondta Pálmai Géza telefonon az indiai fővárosból, Újdelhiből. A repülőgép érkezését közép-európai idő szerint fél tízre várják, s legkorábban két órával később indul vissza. Úti célja valószínűleg Párizs lesz, ebben az esetben mintegy 7 és fél órát vesz igénybe az út - mondta a nagykövet.

74 holttestet találtak a Tádzs Mahal szállodában

Legalább 74 holttestet találtak az indiai hadsereg kommandósai pénteken a mumbai Tádzs Mahal szálloda elleni roham során.

Polgári géppel jönnek Glattfelderék

Változott a terv és az időpont is, ugyanis az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Franciaország nem katonai csapatszállító gépet, hanem polgári repülőgépet küld a Mumbaiban (Bombay) rekedt európai parlamenti delegációért. Emellett néhány órával későbbre tolódott az utazás - mondta Szelestey Lajos külügyi szóvivő pénteken. A repülőgép közép-európai idő szerint péntek reggel fél tízkor - több mint nyolcórás csúszással - landol majd Mumbaiban, s a feltöltés után, legkorábban két órával később indulhat vissza Európába. Az utazás mintegy hét órát vesz igénybe, így várhatóan este fél hét és fél nyolc között száll majd le a repülő, amelyen az uniós küldöttség két magyar tagja, Glattfelder Béla néppárti EP-képviselő és Császi Levente bizottsági szakértő is rajta lesz. Egyelőre még nem tudni, hogy Európában hol száll majd le a repülő. Korábban azt tervezték, hogy Párizs lesz a célpont.

Még mindig a Tádzs Mahal szállodában lehet egy terrorista

Két robbanás és lövések hallatszottak pénteken a mumbai Tádzs Mahal szállodánál. Az indiai hadsereg egyik magas rangú parancsnoka szerint a hotelben még mindig bent van egy terrorista, aki kikapcsolta azon az emeleten az áramot, ahol rejtőzik és elképzelhető, hogy fogságában tart két túszt, egy férfit és egy nőt. Előzőleg a hadsereg arról számolt be, hogy a szállodában gyakorlatilag mindenkit evakuáltak és a terroristaellenes akció hamarosan véget ér.

93 embert szabadon engedtek az Oberoi hotelből

Kilencvenhárom embert, többségében külföldieket engedtek szabadon pénteken a mumbai Oberoi luxusszállóból, 36 órával azután, hogy iszlamista szélsőségesek támadták meg a hotelt.

Kommandósok rohanták meg a zsidó közösségi házat

Szemtanúk beszámolója szerint a kommandósok akciója előtt katonák tüzet nyitottak az épületre feltehetően abból a megfontolásból, hogy elvonják a túszejtők figyelmét. 

Három pakisztáni szélsőséges került őrizetbe

Indiai lapértesülés szerint a mumbai merényletsorozat három gyanúsítottja bevallotta, hogy a pakisztáni Laskar-i-Taiba szélsőséges iszlamista szervezet tagja. A Dél-Ázsia egyik legnagyobb szélsőséges iszlám csoportjaként számon tartott Laskar-i-Taiba (Igazak Hadserege) viszont csütörtökön tagadta, hogy bármi köze lenne az India pénzügyi központját, Mumbait (Bombay) vérbe borító támadásokhoz. A Hindu című napilap névtelenül nyilatkozó nyomozókra hivatkozva pénteken azt írta, az egyik őrizetbe vett támadó azt is elismerte, hogy a pakisztáni Pandzsáb tartományban él. A vallomások szerint a merénylők a pakisztáni Karacsiból szerda reggel indultak el egy kereskedelmi hajóval Mumbaiba, ahol kisebb csoportokra oszlottak fel, majd kezdték el a támadásokat.

1 2 3 4 5 6 7

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!